Άρχισε η επιδότηση της αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, αξιολογείται συνεχώς η κατάσταση λέει το ΥΠΟΙΚ

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχει αρχίσει την υλοποίηση της κλιμακωτής επιδότησης της αύξησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και για την περίοδο 1/9/2022-30/9/2022, ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι αξιολογούνται συνεχώς μέτρα αναλόγως των διεθνών εξελίξεων.

Ειδικότερα, σε σημερινή του ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, σημείωσε πως παραχωρήθηκε ήδη επιδότηση ύψους €15.2 εκ σε 286.911 λογαριασμούς. Ειδικότερα, επιδοτήθηκαν 232.165 νοικοκυριά, από τα οποία 9.224 αφορούν ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές, 44.441 εμπορικοί καταναλωτές και 8.597 βιομηχανικοί καταναλωτές, ενώ 1.708 επιδοτήσεις αφορούν άντληση νερού.

Η επιδότηση θα καλυφθεί πλήρως μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, προχώρησε από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 στην απευθείας επιδότηση της αύξησης της διατίμησης στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με κριτήρια κατανάλωσης και ευαλωτότητας των δικαιούχων.

Η επιδότηση έχει ισχύ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 και ανέρχεται στο 100% για τους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές, ενώ η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή από 50% μέχρι 85% για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές, όσο και για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Η επιδότηση καλύπτει και χρήστες νερού με σκοπό την ύδρευση ή/και άρδευση ή/και άντληση ομβρίων υδάτων διμηνιαίας διατίμησης. Το αρχικό εκτιμώμενο κόστος της επιδότησης ανέρχεται γύρω στα €50 εκ. και καλύπτει συνολικά 449.000 κατοικίες και 111.500 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το μέτρο αυτό βρίσκεται σε παράλληλη ισχύ με το μέτρο μείωσης του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης (βενζίνη και ντίζελ) και θέρμανσης, κατά 8,33 σεντ και 6,39 σεντ αντίστοιχα, που εφαρμόζεται 8/3/2022 και θα ισχύει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2023 μετά και τη δεύτερη παράταση που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το μέτρο αυτό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του μέτρου ανέρχεται γύρω στα €49,8εκ.

Πρόσθετα, από τις 1/11/2021 μέχρι 31/8/2022, εφαρμόστηκε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 19% σε 5% για ευάλωτα νοικοκυριά (οικιακή διατίμηση με κώδικες 08 και 56Β) και από 19% σε 9% για τα νοικοκυριά με κώδικες διατίμησης οικιακής χρήσης 01 και 02.  H πιο πάνω ρύθμιση τερματίστηκε στις 31 Αυγούστου 2022  με συνολικό εκτιμώμενο κόστος γύρω στα €64 εκ., και αντικαταστάθηκε από την επιχορήγηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με την απευθείας επιχορήγηση από το κράτος στην ΑΗΚ επιχορήγηση η οποία θα φαίνεται ξεχωριστά στα τιμολόγια της ΑΗΚ μειώνοντας το συνολικό ποσό πληρωμής.

«Συνολικά, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα μια σειρά από μέτρα ύψους €350 εκ. περίπου, για μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της συνεπαγόμενης αύξησης του κόστους ζωής στην οικονομία», σημείωσε το ΥΠΟΙΚ.

Επεσήμανε ακόμη ότι τα μέτρα, πέραν αυτών που αφορούν άμεσα την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβάνουν στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού με εφάπαξ ποσά σε νοικοκυριά με παιδιά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων (€5 εκ.), στήριξη της κτηνοτροφίας (€26 εκ.), στήριξη των συνταξιούχων και χαμηλοσυνταξιούχων (σύνολο περίπου €40,5 εκ.), επιδότηση των υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά μέχρι 4 ετών για επιδότηση των διδάκτρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (ετήσιο κόστος €10 εκ.), στήριξη των κατοίκων ορεινών περιοχών (€9,6 εκ.), μέτρα στήριξης της συνδεσιμότητας, των αερομεταφορών και του τουρισμού (€8,5 εκ.), καθώς και μια σειρά από μέτρα για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Στο πλαίσιο άσκησης υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και προσήλωσης στην επίτευξη του στόχου της πράσινης μετάβασης, οι τοπικές και διεθνείς εξελίξεις βρίσκονται σε συνεχή αξιολόγηση από την κυβέρνηση ώστε να προωθούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης τόσο από τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις», ανέφερε καταληκτικά το ΥΠΟΙΚ.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.