Άρχισε η αποκατάσταση της παραλίας Μαυραλής

Δεκαεπτά χιλιάδες κυβικά μέτρα εξορυκτικών αποβλήτων θα απομακρυνθούν από την παραλία Μαυραλής στην Αργάκα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο οποίος παρέστη χθες στην έναρξη των εργασιών απομάκρυνσης των αποβλήτων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καδής ανέφερε πως αρχίζει ένα σημαντικό στάδιο της προσπάθειας που άρχισε πριν μερικά χρόνια για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής αυτής. Επεσήμανε επίσης πως η περιοχή αυτή είναι μια σημαντικότατη περιβαλλοντικά και οικολογικά περιοχή αλλά και κοινωνικά, διότι, όπως είπε, η περιοχή αυτή ενδιαφέρει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία.

«Αρχίσαμε με την απομάκρυνση ενός εισβλητικού είδους, της ακακίας, και συνεχίζουμε με την απομάκρυνση των εξορυκτικών αποβλήτων που συσσωρεύτηκαν στην περιοχή από έναν αιώνα δραστηριότητας του γειτονικού μεταλλίου», είπε.

Ο Υπουργός Γεωργίας υπενθύμισε ότι τα τέλματα που είχαν συσσωρευτεί στην περιοχή δημιουργούσαν μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα, κιτρίνιζε η θάλασσα, δημιουργούνταν προβλήματα και στο περιβάλλον της περιοχής. «Ήταν ένα καθολικό κοινωνικό αίτημα να αποκατασταθεί και απ’ αυτή την άποψη η περιοχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι από την περιοχή θα απομακρυνθούν γύρω στις 17.000 κυβικά μέτρα εξορυκτικών αποβλήτων, προσθέτοντας πως η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, πριν την έναρξη της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγονται στην περιοχή. Εκτίμησε επίσης πως με αυτή την ενέργεια θα πετύχουν την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής.

Ακολούθως, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι εμπλέκονται πέντε τμήματα – υπηρεσίες του υπουργείου, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Αλιείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και η Υπηρεσία Μεταλλίων, διαβεβαιώνοντας ότι θέλουν να δουν «αυτή την προσπάθεια απ’ όλες της τις διαστάσεις».

Σε ερώτηση πού θα καταλήξουν αυτά τα υλικά και τι θα γίνει στην περιοχή, ο κ. Καδής απάντησε πως τα υλικά θα επιστρέψουν από εκεί που τα πήραν. Έγιναν, όπως είπε, όλες οι απαιτούμενες μελέτες, προσθέτοντας πως θεωρείται περιβαλλοντικά η πιο ενδεδειγμένη λύση. Σημείωσε ότι θα αποκατασταθεί και εκεί η περιοχή, αφήνοντας τη φύση να λειτουργήσει.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, χαρακτήρισε ευλογημένη την ημέρα, αφού με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων τμημάτων ξεκινά η διαδικασία απομάκρυνσης αυτού του πολύ επικίνδυνου υλικού που για την υγεία των ανθρώπων ήταν άκρως επικίνδυνο. Πρόσθεσε πως η αποκατάσταση του χώρου θα βοηθήσει και περιβαλλοντικά τις χελώνες να συνυπάρξουν στο χώρο.

Μέχρι τον Μάρτιο

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, πριν την έναρξη της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγονται στην περιοχή, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος εκτίμησε επίσης πως με αυτή την ενέργεια θα πετύχουν την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής. Πρόσθεσε ότι τα υλικά θα επιστρέψουν από εκεί που τα πήραν, αφού έγιναν όλες οι μελέτες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.