Άρχισε σήμερα η συζήτηση για Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο

16467530 - gold scales of justice and books on grey background

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για δυο νομοσχέδια που αφορούν την ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσιάζοντας τα νομοσχέδια, είπε ότι τα δικαστήρια αυτά θα συμβάλουν -όταν ψηφιστούν- στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η Στέφη Δράκου είπε ότι το εμπορικό δικαστήριο θα εκδικάζει υποθέσεις σοβαρών οικονομικών διαφορών από δυο εκατομμύρια και πάνω και το ναυτοδικείο θα ασχολείται με όλες τις υποθέσεις που σήμερα βρίσκονται στη δικαιοδοσία άλλων δικαστηρίων. Πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή όλοι οι φορείς που επηρεάζονται (Ανώτατο Δικαστήριο, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ) τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης αυτών των δικαστηρίων. Είπε ακόμα ότι σίγουρα θα υπάρξουν επιμέρους εισηγήσεις αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα προωθηθούν τα νομοσχέδια σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Η Υπουργός σημείωσε δε ότι στην Επιτροπή Νομικών υπήρξε έντονη επιθυμία τα δικαστήρια να λειτουργούν και στην Αγγλική γλώσσα, εκτός από την Ελληνική και την Τουρκική που είναι οι επίσημες γλώσσες του κράτους, κάτι το οποίο για να γίνει όπως είπε, θα πρέπει να τροποποιηθεί το σύνταγμα. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι διάδικοι να αντιλαμβάνονται τη διαδικασία στο δικαστήριο. Επίσης ανέφερε ότι η ίδρυση αυτών των δικαστηρίων θεωρείται καινοτομία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι σε δυο εβδομάδες θα ζητήσει να ξεκινήσει η κατά άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου και εξέφρασε την ελπίδα πριν τα Χριστούγεννα να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Επίσης είπε ότι κάλεσαν τους εμπλεκόμενους φορείς να αποστείλουν την επόμενη εβδομάδα τα σημειώματα και κυρίως τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα των βουλευτών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι στόχος με την ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Όπως είπε έθεσαν στους εμπλεκόμενους φορείς τα προβλήματα και τις απόψεις τους και αναμένουν απαντήσεις για να τοποθετηθούν ανάλογα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα επιτευχθεί επιτάχυνση στην εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Χρίστος Κληρίδης είπε ότι τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης θα πρέπει να τεθούν άμεσα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση. Πρόσθεσε ότι το εμπορικό δικαστήριο θα πετύχει αν η αγγλική γλώσσα προσφέρεται στα δικαστήρια. Για αυτό όμως είπε θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα. Επίσης είπε ότι το ναυτοδικείο είναι σημαντικό δικαστήριο και με τη θέσπισή του η Κύπρος θα καταστεί κέντρο επίλυσης ναυτιλιακών διαφορών

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.