Αρχισε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας η παροχή Υπηρεσίας Ελέγχου Προσέγγισης με Επιτήρηση

Αρχισε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τις Υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παροχή Υπηρεσίας Προσέγγισης με επιτήρηση (Approach Radar Service).

Η Υπηρεσία παρουσιάστηκε στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας και σε χαιρετισμό που απεύθυνε διαδικτυακά ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος εξέφρασε «ικανοποίηση διότι άλλη μια πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο, υλοποιείται και επιλύεται έτσι ένα ακόμη ζήτημα που εκκρεμούσε για δεκαετίες, δεδομένου ότι στην Κύπρο δεν προσφερόταν η συγκεκριμένη Υπηρεσία. Με την υλοποίηση του έργου αυτού, η Κύπρος κατατάσσεται πλέον στον χάρτη των χωρών που προσφέρουν τη συγκεκριμένη Υπηρεσία και κατ’ επέκταση, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στις αεροπορικές εταιρείες όσο και στο επιβατικό κοινό».

Αυτή η εξέλιξη, ανέφερε ο κ. Καρούσος, είναι ενδεικτική της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη η μεγαλύτερη τεχνολογική αναβάθμιση σε θέματα εξοπλισμού και υπηρεσιών του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ». είπε

Σημείωσε ακόμα ότι «ιδιαίτερα αυτή τη σημαντική χρονική στιγμή που έχουμε ήδη εισέλθει στην τουριστική περίοδο και αναμένεται αύξηση στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, η αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων βοηθά στη βέλτιστη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ασφάλειας και στην κατά το δυνατό, μεγαλύτερη μείωση των καθυστερήσεων, προσφέροντας έτσι πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους επιβάτες και στις αεροπορικές εταιρείες».

Ο Γιάννης Καρούσος «ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρο Μιχαήλ, ο οποίος αφυπηρετεί τον επόμενο μήνα, τη Διευθύντρια Παναγιώτα Δημητρίου και το προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας για τη δουλειά που έχουν επιτελέσει, προκειμένου να γίνει εφικτή η έναρξη παροχής της Υπηρεσίας. Ευχαριστίες εκφράζονται και στις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και Τμήματα για τη συμβολή τους στην εφαρμογή της Υπηρεσίας καθώς και στο προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας για τη στήριξη και την εμπειρογνωμοσύνη που προσέφεραν για την υλοποίηση του έργου».

Εξάλλου το Υπουργείο Μεταφορών σε δελτίο Τύπου χαρακτηρίζει «σημαντική τη σημερινή μέρα έναρξης της Υπηρεσίας Προσέγγισης με Επιτήρηση, η οποία αναμένεται ότι θα βελτιώσει σημαντικά τόσο τα επίπεδα ασφάλειας όσο και τα επίπεδα αποδοτικότητας των υπηρεσιών, που προσφέρονται από τον Πύργο Ελέγχου, αφού τα αεροσκάφη θα παρακολουθούνται μέχρι και την προσγείωσή τους από συστήματα επιτήρησης, δηλαδή ραντάρ».

Προστίθεται πως «η υλοποίηση του έργου κατέστη εφικτή μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Μεταφορών και διαβουλεύσεων. Οι διαβουλεύσεις οδήγησαν στην υπογραφή ειδικής συμφωνίας συνεργασίας για την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης Κύπριων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας από πλευράς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας. Η συμφωνία υπογράφηκε από τη Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Παναγιώτα Δημητρίου και τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδος Γεώργιο Δριτσάκο τον Σεπτέμβριο του 2021».

Σημειώνεται ότι «ο Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας θα έχει πλήρη και ακριβή εικόνα της κυκλοφορίας στην τερματική περιοχή του Αεροδρομίου, μια περιοχή, η οποία εκτείνεται σε ακτίνα περίπου 60 ναυτικών μιλίων γύρω από το αεροδρόμιο, καθιστώντας έτσι πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τον διαχωρισμό των αεροσκαφών, αυξάνοντας παράλληλα και τα επίπεδα ασφάλειας. Επίσης, σε περιπτώσεις που αεροσκάφη για τεχνικούς ή άλλους λόγους (π.χ. κακοκαιρία) χρειάζονται συγκεκριμένη καθοδήγηση, θα υπάρχει στο εξής η δυνατότητα να παρέχεται στο αεροπλάνο συγκεκριμένη και ακριβής πορεία, έτσι ώστε να μπορεί να προσεγγίσει το αεροδρόμιο για προσγείωση με ασφάλεια».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «η Υπηρεσία, σε αρχικό στάδιο, θα παρέχεται από Κύπριους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας υπό την καθοδήγηση των Ελλαδιτών εκπαιδευτών τους μέχρι την ολοκλήρωση της εργασιακής τους εκπαίδευσης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy