Άρχισε το ξέθαμμα προεκλογικών εξαγγελιών: Κλιματισμός στα σχολεία σε βάθος 5ετίας

Για πρόγραμμα πενταετίας με συνολική δαπάνη περί τα €100 εκατ. για κλιματισμό στα σχολεία, μιλά ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ξεθάβοντας τη μεγάλη συζήτηση που είχε γίνει και την αντίδραση του κράτους σε αυτή την προοπτική.

Ερωτηθείς τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα του κλιματισμού στα σχολεία και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε εγκατάσταση κλιματισμού στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως όπως είχε ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο 2021, θέση πολιτικής ήταν ότι θα γίνει σχεδιασμός για να εγκατασταθεί κλιματισμός στα σχολεία. Μάλιστα ο κ. Προδρόμου δεν δίστασε να ομολογήσει ότι πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία λέγοντας ότι «αυτή η πρόταση πολιτικής είχε γίνει και από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου». Παραδέχθηκε όμως ότι στο Υπουργείο λειτουργεί επιστημονική ομάδα μελέτης, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γίνεται ένας σχεδιασμός για τη μετατροπή των σχολικών κτιρίων, με παρεμβάσεις που θα δημιουργούν κατάλληλο βιοκλιματικό περιβάλλον και την ανάλογη θερμική άνεση.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, εξελίσσεται και το πιλοτικό έργο PEDIA, σε συνεργασία με το Γραφείο Ενέργειας -με ευρωπαϊκή χορηγία για την έρευνα και δαπάνη ΥΠΠΑΝ- για έργα μετατροπής 25 σχολείων σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συνθηκών θερμικής άνεσης.

«Τα 25 σχολεία έχουν επιλεγεί μεταξύ 100. Το σχέδιο ενδέχεται στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλα», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει ωστόσο προχωρήσει, παράλληλα, σε μελέτη για την εγκατάσταση κλιματισμού, σε σχέδιο που συμπεριλαμβάνει όλα τα σχολεία.

«Στη βάση της μελέτης που έγινε και μετά από συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών θα υποβληθεί πρόταση για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και το έργο θα πρέπει να ενταχθεί στα επόμενα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια. Ο σχεδιασμός αυτός θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.