Αρχιτεκτονική και σχολεία μπορούν να συνυπάρξουν

Γονείς σχολείων Φανερωμένης: «Εκεί που κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μία φυλακή»

 

Με επιστολή τους προς το Δήμο Λευκωσίας, οι σύνδεσμοι γονέων του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου Φανερωμένης εκφράζουν έντονα τη διαφωνία τους για το γεγονός ότι πρόκειται να κλείσουν τα σχολεία των παιδιών τους για να μεταφερθεί στο χώρο η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, οι γονείς αναφέρουν ότι «τα όσα λέγονται και γράφονται καταλήγουν να εξωτερικεύουν ένα αίσθημα ρατσισμού προς το σχολικό περιβάλλον, τους μαθητές και τις οικογένειές μας, υπονοώντας ότι για την “κατάντια” της περιοχής φέρουμε ΕΜΕΙΣ ευθύνη και όχι οι αρμόδιες Αρχές που τώρα έρχονται να σώσουν την περιοχή από τους “ξένους”. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα εκπαιδευτήρια Φανερωμένης βρίσκονται στο κέντρο της στοχοποίησης και της μετατροπής τους σε οποιαδήποτε άλλη σχολή ή και διοίκηση».

Προσθέτουν ότι ο Δήμος προωθεί «τόσο πολύ την έλευση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτίριο των εκπαιδευτηρίων μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα φοιτητικές εστίες και αναστήλωση των παλιών κτιρίων που αφέθηκαν στη φθορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν παραμείνουν το Δημοτικό και το Γυμνάσιο όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν εφικτά».

Επίσης υποδεικνύουν ότι «είναι απαράδεκτο να γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις με όλους τους “αρμοδίους”, εκτός από εμάς, λες και είμαστε αόρατοι, λες και αυτή η απόφαση δεν μας επηρεάζει καθόλου. Μέχρι και ο Σύνδεσμος Πεζοδρόμων Λευκωσίας κρίθηκε πιο αρμόδιος να επικροτήσει το διωγμό των σχολείων από την περιοχή».

Οι γονείς ζητούν να μάθουν ποιοι αποφάσισαν ότι το Δημοτικό και το Γυμνάσιο εμποδίζουν την ανάπτυξη της περιοχής και επισημαίνουν ότι τα λόγια του Βίκτωρος Ουγκό «Εκεί που κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μία φυλακή», είναι τόσο επίκαιρα.

Από την πλευρά του ο ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας, σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την απόφαση για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Σχολείο της Φανερωμένης. Πρόκειται για μία απόφαση που θα λειτουργήσει ευεργετικά για την αναβάθμιση και την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης, λέει.

Όπως αναφέρει, η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Σχολείο της Φανερωμένης αποτελεί το εφαλτήριο για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και αποδεικνύει ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για αναζωογόνηση της πρωτεύουσας ευρύτερα.

Με σεβασμό στην ασφάλεια της περιοχής, όπως αναφέρει, ο ΠΑΣΥΞΕ καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει πρωτοβουλίες για καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή τόσο των φοιτητών όσο και ευρύτερα όλων των κατοίκων.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.