Αρχίζει έρευνα για την υπόθεση Αριστοτέλους – «Να τηρηθούν πλήρως οι διαδικασίες και οι νόμοι, να λάμψει η αλήθεια»

Πως σχολιάζουν στον Άστρα οι Στέφανος Στεφάνου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Λεμονιά Καουτζάνη και Σίμος Αγγελίδης

Να τηρηθούν πλήρως οι διαδικασίες και οι νόμοι ώστε να διαλευκανθεί το θέμα και να λάμψει η αλήθεια, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες της διευθύντριας των κεντρικών φυλακών.

Υπάρχουν διαδικασίες και νόμοι που πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι που το ΑΚΕΛ ζητά από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, πρόσθεσε.


Ο κύριος Στεφάνου, συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα βιαστεί ούτε να βγάλει συμπεράσματα, με την ευχή και την ελπίδα ότι η διερεύνηση θα δώσει αποτελέσματα που θα κρίνουν τι πραγματικά συμβαίνει, τι υπάρχει πίσω και ποια είναι η συνολική κατάσταση. Τόνισε ότι κανείς δεν θα πρέπει να βιαστεί να βγάλει δημόσια συμπεράσματα.

Θα περιμένουμε και θα κρίνουμε και την αποφασιστικότητα των αρμοδίων αρχών αναφορικά με τη διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος για να βγει όλη η αλήθεια, υπογράμμισε.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις κεντρικές φυλακές


Εδώ και πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις κεντρικές φυλακές, επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε πως ήταν πασιφανές ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος λειτουργεί μέσω οργανωμένων δικτύων που υπάρχουν στις Κεντρικές Φυλακές και θα πρέπει να απασχολήσουν οι διαδικασίες ασφαλείας και ιδιαίτερα να απασχολήσει και το ενδεχόμενο σε αυτό το οργανωμένο έγκλημα να συμμετέχουν και στελέχη της αστυνομικής δύναμης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ επισήμανε πως όταν η ΜΜΑΔ προσπαθεί να κάνει ελέγχους στις Φυλακές παρουσιάζονται καθυστερήσεις σε αυτούς τους ελέγχους ούτως ώστε κάποιοι να ειδοποιηθούν.


Ο κύριος Παπαδόπουλος χαιρέτισε τον διορισμό ποινικού ανακριτή σε σχέση με τις καταγγελίες αφορούν θεσμικά ζητήματα. Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η ποινική διαδικασία σε εξέλιξη, ο ίδιος δεν θέλει να σχολιάσει οτιδήποτε έχει να κάνει με την ουσία της υπόθεσης.

Καουτζάνη: Λύπη για το γεγονός ότι έχει αναμειχθεί το όνομα της και του Συμβουλίου σε περιπτώσεις αμεροληψίας για αποφυλακίσεις

Το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως δεν δέχεται παρεμβάσεις ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΆΣΤΡΑ η πρόεδρος του Λεμονιά Καουτζάνη, τονίζοντας ότι αυτό δεν έγινε ποτέ κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας της η οποία λήγει τον ερχόμενο μήνα.


Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι επιτρεπτό εφόσον διεξάγεται ποινική ανάκριση να αναφερθεί στο τι ακριβώς καταγγέλλεται για το συγκεκριμένο άτομο. Εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι έχει αναμειχθεί το όνομα της και του Συμβουλίου σε περιπτώσεις αμεροληψίας για αποφυλακίσεις. Εάν υπάρχουν καταγγελίες θα πρέπει να γίνουν, είπε.

Τόνισε ότι οι παρεμβάσεις προς το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως είναι ανεπίτρεπτες και εάν γινόταν κάτι τέτοιο θα καταγγελλόταν στον γενικό εισαγγελέα. Στην αρχή της θητείας της είπε η κυρία Καουτζάνη δέχθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα από μια μεγάλη κυρία για να της πει για κάποιο κρατούμενο. Πρόσθεσε ότι απάντησε στην κυρία ότι εάν της πει ποια είναι και σε ποιον κρατούμενο αναφέρεται, τότε θα προέβαινε σε καταγγελία στον γενικό εισαγγελέα.

Ίσως, είπε, κάποιοι που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους νιώθουν πικρία, ωστόσο, ανέφερε η κάθε απόφαση του Συμβουλίου  ελέγχεται καθότι το σώμα δεν λειτουργεί αυθαίρετα.   Εξήγησε ότι το Συμβούλιο δέχεται αιτήσεις από κρατούμενους που έχουν φυλακιστεί πέραν των δυο ετών και εφόσον έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους εντός φυλακών. Για παράδειγμα, είπε,  οι ισοβίτες πρέπει να έχουν εκτίσει πέραν των 12 ετών φυλάκισης για να υποβάλουν αίτηση. Πρόσθεσε ότι εάν το συμβούλιο κρίνει ότι κάποιος κρατούμενος δικαιούται να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του εκτός φυλακών αυτό γίνεται με επιτήρηση.


Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται η κυρία Καουτζάνη είπε ότι το Συμβούλιο παίρνει εκθέσεις από τους αρμόδιους φορείς και στη συνέχεια ο κρατούμενος καλείται σε συνέντευξη. Για να αποφασιστεί εάν ένας κρατούμενος θα αποφυλακιστεί εξετάζεται, είπε, κατά πόσον είναι επικίνδυνος για την κοινωνία και εάν υπάρχουν προσωπικές καταστάσεις για να αποφυλακιστεί κάποιος επ αδεία. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται επ αδεία 35 φυλακισμένοι.

Σίμος Αγγελίδης: Να υπάρξει μηδενική ανοχή 

Θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή σε οτιδήποτε προκύψει από την ποινική έρευνα, δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία συγκάλυψη εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν κάποιες από τις καταγγελίες οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και οφείλουν να διερευνηθούν μέχρι να υπάρξει η φυσική κατάληξη της κάθε πιθανής μαρτυρίας που μπορεί να προκύψει, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο νομικός Σίμος Αγγελίδης.


Θα πρέπει πρόσθεσε να εξαντληθούν όλες οι δυνατές μαρτυρίες από άτομα είτε εντός των φυλακών είτε και εκτός τα οποία γνωρίζουν και θα πρέπει να μιλήσουν και να απαντήσουν.

Υπάρχει, σημείωσε ταυτόχρονα  το τεκμήριο της αθωότητας και δεν πρέπει να εξάγονται συμπεράσματα εφόσον άρχισε η διαδικασία εξέτασης της καταγγελίας της διευθύντριας των κεντρικών φυλακών. Σε καμία περίπτωση, είπε, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτή τη στιγμή για να καταδικαστεί οποιοσδήποτε.

Ερωτηθείς είπε ότι ο νόμος που αφορά τη νεοσύσταση επιτροπή κατά της διαφθοράς δεν της επιτρέπει ούτε καν αυτεπάγγελτα να εξετάσει το θέμα εφόσον διορίστηκε ποινικός ανακριτής. Ίσως, είπε, η επιτροπή σε κατοπινό στάδιο να μπορεί να αξιοποιήσει τα ευρήματα από αυτή τη διαδικασία ούτως ώστε αυτεπάγγελτα να διευρύνει το πλαίσιο της έρευνας και να εξετάσει κατά πόσον υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ή άλλα γεγονότα για τα οποία η ίδια η επιτροπή να αποφανθεί επ αυτών.


Σημείωσε επίσης ότι ο γενικός εισαγγελέας λίγες ώρες μετά την καταγγελία διόρισε ποινικό ανακριτή, ανεξάρτητο από την αστυνομία, ο οποίος έχει ευρύ φάσμα και όρους εντολής έτσι ώστε να μπορεί να διερευνήσει όχι μόνο το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων από τον ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, αλλά επίσης και για το πρόσωπο το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις κεντρικές φυλακές, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο το οποίο σχετίζεται με την καταγγελία.

Ακούστε το ηχητικό: 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.