Αρχίζει η χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίων για την COVID-19 σε επαγγελματίες υγείας

Αρχίζει την Τετάρτη 20 Απριλίου η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης των εμβολίων ενάντια στην COVID-19 στους επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 22 Μαρτίου 2022, η 4η/ενισχυτική δόση του εμβολίου θα αρχίσει να χορηγείται και σε επαγγελματίες υγείας, μετά την έναρξη της χορήγησης της για άτομα άνω των 70 ετών, άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές και ανοσοανεπαρκείς ή ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης.

Οι δικαιούχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα μπορούν να λάβουν την ενισχυτική/4η δόση μέσω διευθέτησης ραντεβού από την πύλη εμβολιασμού ή μέσω των εμβολιαστικών κέντρων ελεύθερης προσέλευσης (walk in), που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες, ενώ σημειώνεται ότι η λήψη της δόσης είναι προαιρετική.

Το Υπ. Υγείας διευκρινίζει ότι για τη χορήγηση της ενισχυτικής/4ης δόσης σε επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να προσκομίζεται έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο) και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Όσον αφορά τους ανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, οι ενδιαφερόμενοι δύναται να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ελεύθερης πρόσβασης (walk in) προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση από Ειδικό Ιατρό ή μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό μέσω του θεράποντος ιατρού, αποστέλλοντας αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς θεωρούνται όσοι βρίσκονται σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες, έχουν ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, έχουν ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, έχουν νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή είναι άτομα με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, άτομα με HIV Λοίμωξη/AIDS, άτομα σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων. Όσον αφορά στη λήψη κορτιζόνη αφορά σε άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση ›10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεγνιζολόνης) για ένα (1) μήνα το τελευταίο εξάμηνο.

Τα walk in εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή μεταξύ 8:00 π.μ – 3 μ.μ, Τετάρτη μεταξύ 8:00 π.μ – 6 μ.μ και Σάββατο μεταξύ 8:00 π.μ – 1 μ.μ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.