Αρχίζει η μελέτη για αναβάθμιση του ψαρολίμανου Λάρνακας

Υπογράφηκε το συμβόλαιο για το σχεδιασμό έργων εκβάθυνσης και επέκτασης

 

Μετά από πολλή καθυστέρηση και αλλεπάλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των επαγγελματιών ψαράδων της Λάρνακας για την ανεπάρκεια του αλιευτικού καταφυγίου, η κυβέρνηση προωθεί τα σχέδια για αναβάθμιση της λιμενικής εγκατάστασης. Την περασμένη Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η σύμβαση που αφορά παροχή υπηρεσιών για τη μελέτη βελτίωσης του ψαρολίμανου της πόλης της Λάρνακας. Το αλιευτικό καταφύγιο Λάρνακας βρίσκεται στην περιοχή Μακένζι, στη δυτική πλευρά του κόλπου της Λάρνακας και βόρεια του αεροδρομίου. Κατασκευάστηκε το 1979, αποτελείται από ένα προσήνεμο και ένα μικρότερο υπήνεμο κυματοθραύστη και σε αυτό σταθμεύουν περίπου 150 αλιευτικά και άλλα σκάφη. Στα δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου υπάρχει πλαζ λουομένων και στα ανατολικά έχει κατασκευαστεί ο πεζόδρομος της οδού Πιαλέ Πασιά.

Η μελέτη έχει ως κύριο στόχο να καθοριστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου ώστε να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα αλιευτικά και άλλα σκάφη που το χρησιμοποιούν και να παρέχει τις απαραίτητες ασφαλείς συνθήκες χρήσης του αλιευτικού. Οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις/μέτρα προταθούν για την επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες με το φυσικό ανάγλυφο του αλιευτικού καταφυγίου και να συνάδουν με το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα 2014-2020 και η ημερομηνία έναρξης της εκτέλεσης του έργου τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της υπογραφής, με διάρκεια εκτέλεσης 18 μήνες και κόστος €85.500,00 συν Φ.Π.Α.

Το ψαρολίμανο της Λάρνακας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σχεδόν από την έναρξη της λειτουργίας του με βασικότερο τη συσσώρευση φυκιών και άμμου στην είσοδο του λιμανιού, κάτι που, όταν συμβεί, αποκλείει τον απόπλου και τον κατάπλου των σκαφών. Ως εκ τούτου, χρειάζονται έργα εκβάθυνσης και επέκτασης ούτως ώστε να μπορούν οι ψαράδες να εργάζονται απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.