Αρχίζει ο κύκλος επαφών του Προέδρου για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής

Επαφές με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχει σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, την επίτευξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Με βάση το πρόγραμμα που καταρτίστηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα στις 9 το πρωί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Στις 09.45 με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, στις 10.30 με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο και στις 11.15 με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου.

Αύριο θα συναντηθεί στις 09.00 με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, στις 09.45 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριο Καρογιάν και στις 10.30 με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως οι επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι για να δημιουργηθεί ένα κλίμα συναίνεσης, μιας ευρύτερης αποδοχής πολιτικών, που μπορεί να οδηγήσουν την Κύπρο ακόμα πιο μπροστά.

Ερωτηθείς αν θα θέσει το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων κατά τις συναντήσεις που θα έχει μαζί τους και αν θα ανακοινώσει ανασχηματισμό πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα διαφανεί από τις διαβουλεύσεις».

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε θερμή παράκληση να μη γίνεται σεναριολογία που πλήττει το κύρος και το σεβασμό που τρέφει προς όλους τους συνεργάτες του. «Οι επαφές μου με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι για να δημιουργηθεί ένα κλίμα συναίνεσης, μιας ευρύτερης αποδοχής πολιτικών που μπορεί να οδηγήσουν την Κύπρο μας ακόμα πιο μπροστά», κατέληξε. Εξάλλου την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος είχε δηλώσει πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η στενότερη συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και πως για το σκοπό αυτό θα δει το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα μιας ευρύτερης συνεργασίας, υπέδειξε ότι «έχουμε μπροστά μας προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από κλίμα συναίνεσης προς όφελος όχι μόνο της παρούσας κυβέρνησης, αλλά προς όφελος ευρύτερα της κοινωνίας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό απαιτούνται περισσότερες συγκλίσεις, μεγαλύτερη συνεννόηση, ενώ συμπλήρωσε ότι ο λαός μέσα από τις εκλογές έδωσε τα μηνύματά του προς όλους μας, όχι προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Διίστανται οι απόψεις των κομμάτων

Πάντως μέχρι στιγμής μόνο το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι ξεκαθάρισαν ότι θα πάνε στις συναντήσεις αλλά δεν θα ανταποκριθούν στην έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τα προχθεσινά ρεπορτάζ της «Χαραυγής», η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ θα ακούσουν πρώτα τι έχει να πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και μετά θα αποφασίσουν. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ΕΛΑΜ δεν θα κρατήσει αρνητική στάση.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα την πρόταση Αναστασιάδη, η οποία συγκρούεται με τις τοξικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Επιπλέον, σημειώνει ότι υπάρχει χάσμα με την κυβέρνηση Συναγερμού– Αναστασιάδη και ως εκ τούτου μόνο μέσα από την πλήρη αναθεώρηση και αλλαγή πολιτικών και πρακτικών της κυβέρνησης μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτερης συναίνεσης.

Το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει ως προσχηματική την πρόσκληση του Προέδρου, αφού δεν μπορεί να συζητηθεί συνεργασία χωρίς πρόγραμμα και κοινές ιδέες και θέσεις για το Κυπριακό, την οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Χωρίς επίσης αλλαγή ύφους και πρακτικών στην άσκηση της εξουσίας. Από πλευράς ΕΔΕΚ, υπάρχει ο προβληματισμός για το πώς είναι δυνατόν να συμμετάσχει κάποιος σε μια κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.