Αρχίζουν οι έλεγχοι για το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρουςΆρχισαν οι έλεγχοι των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος εντός κλειστών δημόσιων χώρων και νυκτερινών κέντρων, καθώς η περίοδος χάριτος για μη συμμόρφωση έληξε από την 1η Οκτωβρίου.

Ο Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρρής δήλωσε χθες στον Άστρα ότι οι υπηρεσίες του κράτους είναι ελάχιστες στους ελέγχους που διεξάγουν, παρέχοντας χρόνο συμμόρφωσης στους υπεύθυνους των δημόσιων χώρων και εστιατορίων καθώς και στους πολίτες.

Ο κ. Καρρής ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις και προειδοποιητικές πινακίδες για την απαγόρευση του καπνίσματος και υπενθύμισε ότι ελέγχονται τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι πολίτες που παρανομούν.

Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες, είπε, για την έναρξη των ελέγχων τόσο σε νοσοκομεία όσο και σε παιδικά και επιχειρηματικά τρόφιμα.

Στόχος εφαρμογής του νομοσχεδίου είναι να απαγορευτεί πλήρως το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και να εξυπηρετήσει τους χώρους αναψυχής, στους οποίους τον χειμώνα καλύπτονται με προσωρινές κατασκευές.

Το κάπνισμα, στη βάση της Νομοθεσίας, απαγορεύεται σε χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα φροντιστήρια, σε μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας όπως στα νοσοκομεία, στους παιδότοπους, νυχτερινά κέντρα και σε δημόσιες τουαλέτες.

Επιτρέπεται σε ανοικτούς χώρους που εφάπτονται με κλειστούς ή στεγασμένους χώρους και δεν έχουν μόνιμο διαχωριστικό μέρος.

Όπως προνοείται από το νόμο, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στους χώρους παιγνίων των καζίνο επιτρέπεται το κάπνισμα μόνο σε ειδικές διαμορφωμένες αίθουσες.