Αρέσει σε όλους το κουτσομπολιό και το «πουλάμε»

Του

Σπύρου Σωτηρίου

 

 

Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά κριτικά και αυτοκριτικά σχόλια σχετικά με τον τρόπο γραφής και μετάδοσης των ειδήσεων γύρω από τη διπλή δολοφονία στο Στρόβολο. Συγκεκριμένα ΜΜΕ ξεπέρασαν τα όρια, τις λεπτές γραμμές, οι οποίες δυστυχώς τα τελευταία χρόνια χόντρυναν επικίνδυνα, με αποτέλεσμα η δεοντολογία να πάει περίπατο και να μην επιστρέψει ποτέ. Πάνω και πρώτα απ’ όλα, οι λειτουργοί των ΜΜΕ (σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και αρχισυντάκτες, διευθυντές ειδήσεων και ιδιοκτήτες ΜΜΕ) πρέπει να έχουν ως ευαγγέλιο τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Πέσαμε, δυστυχώς, για πολλοστή φορά στην παγίδα να προσπαθούμε να δώσουμε στο φιλοθεάμον κοινό αυτό που επιζητεί… αίμα, δάκρυ, σπέρμα. Φτιάξαμε ιστορίες με βάση τις ψευδείς ή τις μισές πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τις πληκτρολογήσαμε με περίτεχνο τρόπο -όπως εμείς οι δημοσιογράφοι ξέρουμε- και πατήσαμε το κουμπί για να πάρουν το δρόμο προς την άβυσσο του διαδικτύου… Και όποιον πάρει ο χάρος!

Ας μην κοροϊδευόμαστε άλλο μεταξύ μας. Κατά βάθος σε όλους αρέσει η ίντριγκα και το κουτσομπολιό, που πολλές φορές μετατρέπεται σε μυθοπλασία και παίρνει παραμάζωμα όποιον βρεθεί στο δρόμο της. Η μυθοπλασία είναι για τους συγγραφείς και τους σεναριογράφους. Ο ρόλος των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ είναι να μεταδίδουν πληροφορίες, ειδήσεις, στην πραγματική τους διάσταση, ειδικότερα όταν μιλάμε για εγκλήματα που συγκλονίζουν την κοινωνία.

Για τον δημοσιογράφο η παραμικρή λεπτομέρεια είναι σημαντική στην προσπάθεια να δώσει το κάτι περισσότερο στο κοινό και να προσθέσει ένα κομμάτι στο παζλ μιας ιστορίας, εντούτοις η ταχύτητα της πληροφόρησης και η μάχη των κλικς δεν πρέπει να μας οδηγούν σε λάθη. Το πάθημα ας μας γίνει μάθημα για να γίνουμε καλύτεροι.

Σε αυτή την ιστορία όμως δεν ευθύνονται μόνο οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ. Είναι και αυτές οι «αστυνομικές πηγές» που έχουν τεράστια ευθύνη για το τι δημοσιεύεται. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας για έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση, διαρρέουν λανθασμένες πληροφορίες από άλλες αστυνομικές πηγές. Πρέπει η Αστυνομία να βρει τους τρόπους να ελέγχεται η πληροφόρηση που δίνεται «off the record» στα ΜΜΕ. Και σίγουρα ο τρόπος δεν είναι να φτάσουμε στο άλλο άκρο, με απόλυτη σιγή, ελλιπή πληροφόρηση και τιμωρία πληροφοριοδοτών. Χρειάζεται σωστή πληροφόρηση χωρίς σκιές και υπερβολές και κυρίως χωρίς να επηρεάζεται η διερεύνηση μιας υπόθεσης. Πρωτίστως όμως να μη θυματοποιούνται άνθρωποι και ειδικότερα παιδιά.

Εν κατακλείδι, χρειαζόμαστε όλοι αυτορρύθμιση, ΜΜΕ, Αστυνομία και κοινωνία. Για να σταματήσουμε όλοι να συγκυλιζόμαστε πάνω από πτώματα, τραγωδίες και πάνω από τις ζωές που μείναν πίσω.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.