Αρέστη στον Astra 92,8 : Χατζηγιάννης-Κουρουνάς άτομα «κλειδιά» στην κατάρρευση του Συνεργατισμού (ηχητικό)

Πλήρης απαξίωση του πορίσματος από Αναστασιάδη λέει ο Αρέστη - Δεν το απαξίωσε λέει ο Κούσιος....απλά έχει άλλη προσέγγιση

Άνθρωποι χάνουν περιουσίες και γίνεται δεύτερο ξεπούλημα των περιουσιών τη δεδομένη περίοδο από την εταιρεία Altamira τόνισε ο επικεφαλής ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού Γεώργιος Αρέστη.

 

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι πολίτες του δίνουν πληροφορίες ότι δεν είναι καλές οι πρακτικές που γίνονται από την Altamira. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πήραν από άτομα την περιουσία τους και τους διέλυσαν.

Πρόσθεσε ότι δανειολήπτες δεν έχουν τα χρήματα για να διασώσουν την περιουσία τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον κ. Κουρουνά λέγοντας ότι ήταν το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν έκανε καλά τη δουλειά του στον Συνεργατισμό, αλλά τόνισε ότι αυτός ο άνθρωπος τώρα είναι ο διευθυντής της Altamira και σήμερα ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του.

Πρόσθεσε ότι τρόπος με τον οποίο οι κύριοι Κουρουνάς και Χατζηγιάννης λειτούργησαν για να είναι η Altamira να είναι ο μόνος υποψήφιος για να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο και πρέπει να διερευνηθούν. Παράλληλα, ο Γεώργιος Αρέστη υπέδειξε ότι πρέπει να αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

 

Είπε ότι μια ποινική υπόθεση είναι πιο δύσκολο να στοιχειοθετηθεί από μια αστική. Τόνισε ότι αν δεν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, τότε θα πρέπει να δουν οι αρμόδιοι κατά πόσο στοιχειοθετούνται αστικά αδικήματα, λέγοντας ότι έχει προκληθεί τεράστια ζημιά. Επίσης είπε ότι δεν πρέπει να αφεθούν ατιμώρητοι όσοι έχουν ενδεχομένως ευθύνες.

Ακόμα, διευκρίνισε ότι δεν παραγράφονται όλα τα αστικά αδικήματα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ενώ σημείωσε ότι η καθυστερημένη παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη οφείλεται στην κριτική που καταγράφεται στο πόρισμα. Επίσης ο κ. Αρέστη υπέδειξε ότι οι έρευνες θα έπρεπε να επικεντρωθούν σε κάποιες κτυπητές υποθέσεις όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις Χατζηγιάννη και Κουρουνά που ήταν άτομα κλειδιά για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Διαβάστε επίσης: Καταπέλτης ο Αρέστη για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού – «Θριαμβολογούσε για το ξεπούλημα»

Ο Αναστασιάδης απαξίωσε το πόρισμα

Εξέφρασε δε την απογοήτευσή του για την απαξίωση του πορίσματος από τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος παρομοίασε το πόρισμα Αρέστη με το λάθος που έκαναν οι ιατροδικαστές στην περίπτωση της κοπέλας που κατασπαράχθηκε από σκύλους στην Πάφο. Επίσης έκανε λόγο για προσωπική επίθεση προς το πρόσωπό του. Επίσης είπε ότι και η Βουλή καθυστέρησε να αξιολογήσει το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ο Γεώργιος Αρέστη είπε ότι όσοι ενδιαφέρονται η Ελεγκτική Υπηρεσία ετοίμασε συνοπτικό σημείωμα αντιγράφοντας τα κύρια σημεία στα οποία κατονομάζονται τα άτομα που ενδεχομένως έχουν ποινικές και αστικές ευθύνες. Πρόσθεσε ότι το έγγραφο αυτό μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε και έκανε λόγο για πολύ χρήσιμο έγγραφο.

ΑΚΕΛ: Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και αυτές οι ευθύνες προσωποποιούνται στον πρώην Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ. Ο Στέφανος Στεφάνου επισήμανε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι ούτε ο πρόεδρος Αναστασιάδης ούτε ο Χάρης Γεωργιάδης ανέλαβαν ευθύνη για την χρεοκοπία του Συνεργατισμού, προσθέτοντας ότι ο Χάρης Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί άλλους για την υπόθεση του Συνεργατισμού.

Επίσης τόνισε ότι όταν ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού Γεώργιος Αρέστη δείχνει το φεγγάρι, κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης επιλέγουν να βλέπουν το δάκτυλο. Παράλληλα, ο Στέφανος Στεφάνου επισήμανε ότι «απόν θέλει να πάει στον μύλον, 5 μέρες κοσσινίζει». Όπως είπε στη συγκεκριμένη περίπτωση δε ξέρει πόσα χρόνια θα κοσχινίζει η Αστυνομία, λέγοντας ότι θα πιάσουν 2-3 λαβράκια και θα αφήσουν τους καρχαρίες που κατέστρεψαν τον Συνεργατισμό να την βγάλουν καθαρή. Πρόσθεσε ότι Αστυνομία θα πρέπει να πάει στη Βουλή με συγκεκριμένες απαντήσεις για τη σειρά προτεραιοποίησης στη διερεύνηση της υπόθεσης, τα χρονοδιαγράμματα και τι θα γίνει.

Επίσης έκανε λόγο για λανθασμένη προτεραιοποίηση των θεμάτων που έπρεπε να διερευνηθούν από τις αρχές. Όπως είπε η αστυνομία έχει μεγάλο φάσμα θεμάτων που πρέπει να διερευνήσει πριν και μετά το 2013. Πρόσθεσε ότι η Δύναμη αντί να ξεκινήσει από τα τελευταία γεγονότα και συγκεκριμένα μετά το 2013 που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού και ήταν λιγότερο το πεδίο διερεύνησης, επέλεξε να πάει πριν το 2013 και να διερευνά διαγραφές δανείων, λέγοντας ότι θα χρειαστεί 10 χρόνια για να τελειώσει. Επίσης ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην απαξίωση του πορίσματος Αρέστη και της δουλείας που έγινε από τον ΠτΔ και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Όπως είπε χθες στη Βουλή, ο Γεώργιος Αρέστη είχε αναφέρει με θυμό ότι οι κυβερνώντες όχι απλά διαφώνησαν αλλά απαξίωσαν την όλη προσπάθεια που έγινε από την Ερευνητική επιτροπή και παρομοίωσαν την επιτροπή όπως τους ιατροδικαστές που έκαναν λάθος διάγνωση για την περίπτωση της κοπέλας στην Πάφο που έχασε τη ζωή της από επίθεση σκύλων.

Τόνισε ακόμα ότι το πόρισμα Αρέστη φορτώνει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση και στον πρώην ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη για την χρεοκοπία του Συνεργατισμού. Επίσης ο Στέφανος Στεφάνου διερωτήθηκε τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης που είχε την άμεση ευθύνη για την χρεοκοπία του Συνεργατισμού επέμεινε στο διορισμό των Χατζηγιάννη και Σταυρινίδη στον Συνεργατισμό που ήταν δυο στενοί του φίλοι. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το θέμα του πορίσματος συζητήθηκε μερικές φορές στη Βουλή λέγοντας ότι στην επιτροπή ελέγχου είχε έρθει το θέμα για την πορεία των αστυνομικών ερευνών. Παράλληλα ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα επανέλθει το θέμα με την Altamira.

Κούσιος: Ο Πρόεδρος έχει διαφορετική προσέγγιση για το πόρισμα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ποτέ δεν απαξίωσε το πόρισμα της επιτροπής για τον συνεργατισμό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι είναι ένα να απαξιώνεις το πόρισμα και άλλο να έχεις διαφορετική προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σέβεται το πόρισμα Αρέστη σημειώνοντας ότι οι ανακριτές συνεχίζουν τις έρευνες και ανακρίσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, είπε ότι δεν τίθεται θέμα παρέμβασης της κυβέρνησης στην Νομική Υπηρεσία.

Ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι και να θέλει να παρέμβει η κυβέρνηση, δεν μπορεί, σημειώνοντας ότι ο ανεξάρτητος θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα δεν επιδέχεται παρεμβάσεων. Πρόσθεσε ότι το πόρισμα είχε αποσταλεί στον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και σημείωσε ότι ο κ. Κληρίδης είχε δώσει οδηγίες στην Αστυνομία για διερεύνηση της υπόθεσης, οι οποίες τυγχάνουν χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο Κώστας Κληρίδης δεν μπορούσε να επηρεαστεί από οποιανδήποτε κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να δει αποτελέσματα αλλά όπως είπε αυτό εξαρτάται από τον Γενικό Εισαγγελέα και τις έρευνες που γίνονται.

Η Νομική Υπηρεσία να διερευνήσει

Η Ελεγκτική Υπηρεσία καλεί τη Νομική Υπηρεσία να διερευνήσει κατά πόσο λήγει σε δυο μήνες η χρονική περίοδος που θα μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να τρέξει πιθανές αστικές ευθύνες που απορρέουν από το πόρισμα Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης. Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ανέφερε ότι η Ελεγκτική είναι σε επικοινωνία με την Νομική Υπηρεσία και αναμένουν όπως εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα που είναι υπό την απόλυτη αρμοδιότητά της.

Ο κ. Πετρίδης υπέδειξε ότι πρέπει να αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες από την Νομική Υπηρεσία εκεί και όπου υπάρχουν. Επίσης είπε ότι η διαφάνεια είναι ένα καλό μέτρο για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων αλλά τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία. Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί όλοι στο παρελθόν καθησύχαζαν ότι ο Συνεργατισμός είναι βιώσιμος, λέγοντας ότι αν αντιλαμβανόταν η Κομισιόν ότι συμβαίνει το αντίθετο, δεν θα έδινε έγκριση για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Παράλληλα ο κ. Πετρίδης είπε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει κάνει ένα συμβόλαιο με την Altamira αλλά τόνισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να ελέγξει την Altamira γιατί είναι ιδιωτική εταιρεία.

ΔΗΚΟ: Δεν υπάρχει πολιτική βούληση

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να έρθει ξανά στην επιφάνεια και ανοίξει εκ νέου το θέμα των ευθυνών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ανέφερε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι ο στόχος είναι να κρύψουν και αυτό το σκάνδαλο κάτω από το χαλί.

Επίσης ανέφερε ότι προκαλεί στεναχώρια και εξοργισμό το γεγονός ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, της Νομικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για το που βρίσκεται η διερεύνηση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού μπορεί να υπάρξει παραγραφή κάποιων αγώγιμων δικαιωμάτων αστικής φύσης μετά από 3 ή 6 χρόνια.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα ποινικά αδικήματα δεν παραγράφονται. Σημείωσε δε ότι οι αρχές για τρία χρόνια δυσκολεύονται να προχωρήσουν στη διερεύνηση της υπόθεσης και δεν ζήτησαν εξειδικευμένη βοήθεια από το εξωτερικό. Ανέφερε ακόμα ότι κάποιοι έχουν πετάξει το πόρισμα Αρέστη στον κάλαθο των αχρήστων. Όπως είπε, οι αρχές είχαν στα χέρια τους το πόρισμα Αρέστη που κάλυψε μεγάλο δρόμο και ήταν πολύτιμο εργαλείο αλλά δεν είχαν την πρόθεση να το αξιοποιήσουν.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.