Αργά κινούνται οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στην πράσινη μετάβαση

Οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην πράσινη ενέργεια, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων από ακτιβιστές, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν τα ορυκτά καύσιμα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα το 2050.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων του βρετανικού ομίλου Shell που έγινε την Τρίτη, ακτιβιστές φώναξαν “Άντε στο διάολο Shell!”.

Η BP έτυχε παρόμοιας αντιμετώπισης, όπως και ο τραπεζικός κολοσσός Barclays, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί την εξόρυξη πετρελαίου.

Η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies θα βρεθεί πιθανότατα στο στόχαστρο ακτιβιστών κατά τη συνέλευση των μετόχων της την Παρασκευή.

Από το 2021, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) έχει ζητήσει να σταματήσουν νέα πετρελαϊκά έργα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος θα επιτύχει τον στόχο της συγκράτησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο, συνεχίζουν να εντοπίζονται νέα κοιτάσματα πετρελαίου.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδίως στην Ευρώπη, έχει θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ενώ έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, παραμένουν σε οριακό επίπεδο των συνολικών δαπανών που πραγματοποιούν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, οι εν λόγω δαπάνες αυξήθηκαν από το 1% το 2020 στο 5% των συνολικών δαπανών μέχρι πέρσι, εξακολουθώντας να αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τέταρτο των ποσών που οι εταιρείες ενέργειας κατέβαλαν στους μετόχους τους.

Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, οι ενεργειακές εταιρείες διαθέτουν επίσης τεχνογνωσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή υδρογόνου, βιοαερίου, αιθανόλης και καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο Christophe McGlade, επικεφαλής της μονάδας ενεργειακού εφοδιασμού του ΔΟΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy