Αργεντούλα Ιωάννου: Να ανατραπεί η φτωχοποίηση των ευάλωτων ομάδων

Μαχητική ως επαγγελματίας δικηγόρος αλλά και μέσα από τα πόστα που υπηρετεί ως πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων ή ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις και της Συντονιστικής του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, η Αργεντούλα Ιωάννου διεκδικεί μια θέση στη Βουλή με την ομάδα του ΑΚΕΛ-Αριστερά, Νέες Δυνάμεις για να συνεχίσει και από αυτή τη θέση να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και γενικότερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Συνέντευξη στην «Χαραυγή» και στον Χρήστο Χαραλάμπους


Πού αποδίδεις τη μικρή παρουσία των γυναικών σε πολιτειακά αξιώματα;

Αυτό οφείλεται στο ότι η γυναίκα είναι φορτωμένη με πολλαπλούς ρόλους. Χρειάζεται να χτίσουμε σε μια διαφορετική παιδεία έμφυλης ισότητας και υποστηρικτικών δομών για την οικογένεια και τη γυναίκα, να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε ως οργανωμένη πολιτεία, κράτος, θεσμοί και κόμματα τη συμμετοχή γυναικών στη δημόσια ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μόνο έτσι θα δούμε περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Στις επικείμενες εκλογές είναι δυνατόν να αλλάξει αυτή η εικόνα;


Η κοινωνία είναι σήμερα πιο ευαισθητοποιημένη και αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική αξία ισότιμης συμμετοχής γυναικών στη Βουλή. Εντούτοις δεν πιστεύω σε μεγάλες αλλαγές, αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτική/πρόγραμμα που να στιγματίζει το δημοκρατικό έλλειμμα και να τονίζει τη σημασία να εκλεγούν περισσότερες γυναίκες. Πολύ λίγες από τις γυναίκες υποψήφιες είναι πρώτα κομματικά στελέχη ή ήδη βουλευτές, έχοντας αποδείξει τις ικανότητές τους, ενώ οι υπόλοιπες δεν είχαν αυτή την ευκαιρία. Ελπίζω ότι η κοινωνία θα απαντήσει προοδευτικά και θα στείλει τα σωστά μηνύματα στους πολιτικούς θεσμούς.

 

Ποιες προτεραιότητες επιβάλλεται να τεθούν με τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, ώστε να λειτουργήσει ένα πραγματικά κοινωνικό και δίκαιο κράτος προς όφελος κυρίως των νέων ανθρώπων και γενικότερα των ασθενέστερων τάξεων;

Ο τόπος χρειάζεται να απαλλαγεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να καθαρίσει από τη διαφθορά. Χρειάζεται μια δημοκρατική διακυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία, η οποία να στηρίξει την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, την επανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους με υπηρεσίες στελεχωμένες και χρήματα στους προϋπολογισμούς. Χρειάζεται άμεσα σχεδιασμός για να σωθεί η δημόσια υγεία και να επαναδραστηριοποιηθεί η οικονομία μετά την πανδημία. Έτσι μόνο θα ανατρέψουμε την ολοένα αυξανόμενη φτωχοποίηση των ευάλωτων ομάδων.


Υπάρχει βέβαια και η θεσμική παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για την οποία δεν χρειάζονται χρήματα αλλά δημοκρατική κουλτούρα, η οποία λείπει από τους κυβερνώντες. Γι’ αυτό οφείλουμε ως Αριστερά να εντείνουμε τους αγώνες μας, να στηρίξουμε την κοινωνία των πολιτών, για να διεκδικήσουμε σεβασμό στις δημοκρατικές ελευθερίες, στα δικαιώματα των μειονοτήτων των μεταναστών και των αδύνατων ομάδων. Να ανακόψουμε τον πολιτικό αυταρχισμό της κυβέρνησης και τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό ανθρώπων από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

Πώς ερμηνεύεις την απαξίωση προς τα κόμματα και τους πολιτικούς από τους νέους κυρίως και πώς αυτό μπορεί να εκλείψει;

Η κοινωνία είναι εξοντωμένη από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, εξοργισμένη από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Δυστυχώς επικρατεί σε πολλά στρώματα η αντίληψη ότι «όλοι είναι ίδιοι». Αυτό είναι ένα τέχνασμα των κυβερνώντων, ως υπαίτιων των πολιτικών εξόντωσης του λαού, ώστε να «μοιράζονται» την ευθύνη με την αντιπολίτευση και να παραμένουν στην εξουσία. Η άρνηση να καταδείξουμε με την ψήφο μας τους πραγματικούς υπαίτιους και τις πολιτικές, τους επιτρέπει να συνεχίζουν να κυβερνούν τις ζωές μας.


 

Ποιο είναι το στοίχημα σε αυτές τις εκλογές για το ΑΚΕΛ;

Το στοίχημα είναι να πείσουμε την κοινωνία ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί, ότι έχουμε και υπηρετούμε το όραμά μας για δικαιότερη κοινωνία, ότι είμαστε ένα με τον λαό. Να πείσουμε ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή, ότι η Αριστερά είναι η ραχοκοκαλιά αυτής της δημοκρατικής αλλαγής και ότι έχουμε προτάσεις για μια δημοκρατική διακυβέρνηση, η οποία θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι μιας ολιγαρχίας.

 

Ποιες προτεραιότητες θέτεις για τον κόσμο της Λεμεσού, από τον οποίο ζητάς να σε ψηφίσει;


Πιστεύω ότι μια γυναίκα βουλευτής είναι αναμενόμενο να στρέψει την προσοχή της σε κοινωνικές πολιτικές στήριξης της κοινωνίας. Η Λεμεσός έχει αρκετούς προοδευτικούς δήμους και κοινότητες που μπορούν, διεκδικώντας κονδύλια από το κράτος, να προχωρήσουν σε προγράμματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Θα διεκδικήσουμε αναβάθμιση των Υπηρεσιών Ευημερίας με σύσταση κοινωνικών γραφείων μαζί με τους δήμους και τις κοινότητες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, για την πρακτική στήριξη των μονογονιών με τη δημιουργία δυνατοτήτων φροντίδας παιδιών και απασχόλησης γυναικών και νέων ανθρώπων. Θα διεκδικήσουμε μέσω των δήμων την αύξηση της κοινωνικής στέγης για τις φτωχές οικογένειες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.