Αργή και δαπανηρή η διαδικασία πρόσληψης αιτούντων άσυλο

Μελανά σημεία στην προστασία των προσφύγων καταγράφει η έκθεση του State Department για την Κύπρο

Την ύπαρξη μελανών σημείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά την παροχή προστασίας στους πρόσφυγες διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του State Department (Υπουργείο Εξωτερικών) των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι παράτυπα ασκεί πιέσεις σε αιτητές ασύλου να επιστρέψουν στις χώρες τους, αλλά και για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει διάφορα περιστατικά βίας που υπέστησαν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και ότι ορισμένοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας και δικαστές προέβησαν σε λεκτική και ρατσιστική βία κατά αιτούντων ασύλου.

Η έκθεση τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), να συνδράμει με δευτερεύοντες υπαλλήλους, στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υποχρεωτικές αξιολογήσεις των αιτούντων άσυλο διεξάγονται με έγκαιρο και ολοκληρωμένο τρόπο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Αρχές Μετανάστευσης πιέζουν τους μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρο κράτησης, να υπογράψουν για εθελούσια επιστροφή, απειλώντας τους με απεριόριστη κράτηση. Αναφέρει επίσης ότι ορισμένοι αιτούντες ασύλου κρατήθηκαν για λόγους «εθνικής ασφάλειας» και παρέμειναν υπό κράτηση για αρκετούς μήνες χωρίς να ενημερώνονται για τα αποδεικτικά στοιχεία που τους προσάπτονται. Βασιζόμενη σε αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την Υπηρεσία Ασύλου και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις η έκθεση αναφέρει ότι περισσότερες από 13.000 αιτήσεις ασύλου εκκρεμούν από τον Ιούλιο, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, αλλά και των καθυστερήσεων στις εφέσεις που υποβάλλονται από τους πρόσφυγες.

Η έκθεση πιστώνει την κυβέρνηση για την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και την προσπάθεια εξορθολογισμού της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, διαπιστώνοντας όμως ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εκτιμηθεί σφαιρικά η προσφορά του. Τονίζει ότι υπήρξαν αναφορές ρατσισμού από υπαλλήλους του Τμήματος Εργασίας προς αλλοδαπούς νόμιμους διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίοι αιτούνταν εργασία. Αναφέρει ακόμη ότι η διαδικασία πρόσληψης αιτούντων άσυλο είναι αργή και δαπανηρή, αποθαρρύνοντας τους εργοδότες να προσλαμβάνουν αιτούντες ασύλου.

Σχετικά με το σύστημα παροχής κοινωνικής στήριξης στους αιτούντες ασύλου μέσω κουπονιών, δεν εξυπηρετούσε κατάλληλα τις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ομάδων. Παρατηρεί ότι τα κουπόνια μπορούν να εξαργυρωθούν μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα που ενδεχομένως να μην παρέχουν τις απαραίτητες προμήθειες, ενώ είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με άλλα καταστήματα.

Ρατσιστικό συμβάν

Η έκθεση επικαλούμενη δελτίο Τύπου της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), περιγράφει το περιστατικό σωματικής βίας που βίωσε Σομαλή αιτήτρια ασύλου, από ένα φύλακα ασφαλείας του γραφείου κοινωνικής πρόνοιας στη Λάρνακα.

Αναφέρει ότι ένας υπάλληλος κοινωνικής πρόνοιας αρνήθηκε το αίτημά της αιτήτριας να συναντηθεί με τον διευθυντή, ενώ της έριξε την ταυτότητά της στο πάτωμα και της ζήτησε να φύγει. Όταν η γυναίκα παραπονέθηκε, ο υπάλληλος κάλεσε τον φρουρό, ο οποίος την άρπαξε από το λαιμό και άρχισε να την χτυπάει επανειλημμένα βγάζοντάς την έξω από το κτίριο.

Το ρατσιστικό συμβάν δεν σταματάει εδώ, καθώς όταν πήγε σε αστυνομικό σταθμό της Λάρνακας, γυναίκα αστυνομικός αρνήθηκε να καταγράψει την καταγγελία της.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy