Οι υπεραγορές στο μέλλον θα διαθέτουν δωρεάν τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες…

 

Της Χρυστάλλας Χαραλάμπους
Αν και ευαισθητοποιημένοι από τις συνεχείς εκστρατείες, οι καταναλωτές δεν θεωρούν ως λύση τη χρέωση €0,06 ανά σακούλα. Πολλοί από τους καταναλωτές με τους οποίους συνομιλήσαμε στα ταμεία της διπλανής μας υπεραγοράς, ζητούσαν, για παράδειγμα, ένα κίνητρο όπως οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες να διατίθενται δωρεάν. Εξάλλου, η πλειονότητα των καταναλωτών δήλωσε επανειλημμένα πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έπρεπε να εφαρμοστεί προ πολλού.

Η οικολογική συνείδηση υπάρχει
«Καλά κάνουν, αργήσανε πολύ. Είμαστε πολύ πίσω. Η κατάσταση στις παραλίες με τις πλαστικές σακούλες είναι ανεξέλεγκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ.Π.
«Ο κόσμος νομίζω έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά. Ήδη πριν από ένα μήνα άρχισε να αγοράζει τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Από τη μέρα που άρχισε το μέτρο φαίνεται ότι ο κόσμος δεν αγοράζει τις κλασικές σακούλες που είχαμε τόσα χρόνια, χρησιμοποιεί τις δικές του», ανέφερε ο υπεύθυνος υπεραγοράς, εξαίροντας την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των πολιτών.
«Βρίσκω πιο εξυπηρετικό το γεγονός πως έχω τη δική μου τσάντα και βάζω τα πράγματά μου», ήταν η απάντηση της Μ.Β.

Ωστόσο η Ε.Γ. μεμψιμοιρεί κάπως, γιατί, όπως λέει, «έπαιρνες τις τσάντες και έβαζες τα πράγματά σου σε πιο μικρές ποσότητες και δεν ήταν τόσο βαρετές. Εγώ με τα χέρια μου δεν μπορώ να πάρω μία ή δύο βαρετές σακούλες-επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες»

Η Σ.Χ. υποστηρίζει πάλι πως «έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πιο πριν οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και να μην περιμένουμε τόσο καιρό για να γίνει νόμος».
Ο κύριος που ακολουθεί υποστηρίζει ότι είναι «σωστή η εφαρμογή του νόμου, επειδή αποσκοπεί στη σωτηρία του περιβάλλοντος. Για τις πλαστικές σακούλες που ακόμη παρέχονται δωρεάν (στις φρουταρίες, κρεαταγορές και ψαραγορές), θα ήταν καλό να βρεθεί μια λύση για αποφυγή της χρήσης τους, έτσι ώστε να γίνεται μια πιο ουσιαστική δουλειά».
Η κυρία Μ.Γ. υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, όπως είναι οι πατάτες. «Για την τσέπη του ανθρώπου δεν συμφέρει όταν έχεις πολλά ψώνια και όταν είσαι συνταξιούχος ή χαμηλόμισθος να πληρώνεις τόσες τσάντες. Έπρεπε να δώσουν στον κόσμο οι αρμόδιοι τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες δωρεάν».

Σύνδεσμος Καταναλωτών: Σε ένα χρόνο για τους πλείστους καταναλωτές η πλαστική σακούλα θα ξεχαστεί…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών Σταμάτη Ρωσσίδη, «οι περισσότεροι καταναλωτές βλέπουν με θετικό μάτι την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, ωστόσο, λογικό είναι ένας-δύο να έχουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες». Για τον εθνικό στόχο μείωσης των πλαστικών σακουλών, ανέφερε ότι «οι εκτιμήσεις είναι πως σε ένα χρόνο το 80-90% των καταναλωτών δεν θα χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες».

Σε ό,τι αφορά στο κόστος της τσάντας και την επιβάρυνση του καταναλωτή προς όφελος του περιβάλλοντος, ο κ. Ρωσσίδης σημειώνει πως οι ιδιοκτήτες υπεραγορών αγόραζαν οι ίδιοι τις πλαστικές σακούλες για να τις διαθέσουν στο κοινό. «Δεν μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να προμηθεύουν στο κοινό δωρεάν τσάντες πολλαπλής χρήσης. Ούτε οι πλαστικές σακούλες πριν ήταν “δωρεάν”, απλά η τιμή τους επιβάρυνε τα προϊόντα», μας αναφέρει. Υπολογίζεται ότι θα είχαν έξοδα 300 χιλιάδες ή 400 χιλιάδες ευρώ το χρόνο αν δεν χρέωναν τις πλαστικές σακούλες στην τιμή του προϊόντος.

Υπεραγορές: Τα χρήματα από τη χρέωση της πλαστικής σακούλας σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, τόνισε ότι ο λόγος της χρέωσης των πλαστικών σακουλών με €0,06 (με ΦΠΑ) δεν είναι για να κερδίσει χρήματα ο οποιοσδήποτε, αλλά για να αντιληφθεί ο κόσμος την υποχρέωσή του προς το περιβάλλον και να σκεφτεί δύο φορές προτού χρησιμοποιήσει πλαστικές σακούλες. «Δεν είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες των υπεραγορών να προσφέρουν δωρεάν την πλαστική σακούλα, αλλά ούτε και την τσάντα πολλαπλής χρήσης. Εξάλλου, τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις πλαστικών τσαντών θα χρησιμοποιούνται για τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και στη συνέχεια θα δίνονται τσάντες πολλαπλής χρήσης όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες».

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Πλήρης απαγόρευση στο μέλλον
Φέρνει αποτελέσματα το μέτρο χρέωσης των πλαστικών τσαντών, δήλωσε ένα μήνα μετά από την εφαρμογή του η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, ενώ δεν παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα. «Εμείς ως χώρα δεν επιλέξαμε την πλήρη απαγόρευση. Η ευρωπαϊκή οδηγία λέει “επέλεξε τον τρόπο για να φτάσεις στους στόχους”. Οι στόχοι, σε ετήσια βάση, κατά άτομο, είναι 90 σακούλες μέχρι το 2019 και ο στόχος του 2025 είναι να χρησιμοποιούνται 40, δηλαδή να μειωθούν σταδιακά».

Όπως αναφέρει η κα Παναγιώτου, η χρέωση της σακούλας είναι «ένα μέτρο μείωσης το οποίο επέλεξαν και άλλες χώρες. Στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σακούλα που να είναι λιπασματοποιήσιμη. Έχουμε εναλλακτικές, όμως είναι και θέμα οφέλους-κόστους, είναι και θέμα δημιουργίας φιλοσοφίας. Η Κύπρος επέλεξε να πάει σταδιακά μέσα από τη χρέωση, παίρνοντας παραδείγματα άλλων χωρών που το έκαναν και πέτυχαν, στην πορεία, τους στόχους τους».

Παραμένει ωστόσο το ενδεχόμενο στο μέλλον να προχωρήσει και η Κύπρος στην πλήρη απαγόρευση των πλαστικών τσαντών και να διαθέτει στην αγορά μόνο ανακυκλώσιμες, όπως οι λιπασματοποιήσιμες και οι χάρτινες σακούλες. Οι μόνες πλαστικές σακούλες που παρέχονται δωρεάν, μαζί με το προϊόν, είναι οι πρωτογενείς. Είναι διαθέσιμες μόνο στις φρουταρίες, στα κρεοπωλεία και στις ψαραγορές.