Άργησαν πολύ τα μέτρα και πλέον δεν είναι αρκετά

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Τον Μάιο του 2021, όταν άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα στο θέμα της ακρίβειας, το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες κινούνταν σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορούσε τη στήριξη των εργαζόμενων και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο δεύτερος την αναθεώρηση του ύψους των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και ο τρίτος τη μείωση των φορολογιών σε ηλεκτρισμό, πετρελαιοειδή και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε αφενός να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και αφετέρου να αναχαιτιστεί το τσουνάμι της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ ισχυρίζονταν για μήνες ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν επιτρέπει τη μείωση του ΦΠΑ. Επίσης, αντί να προωθήσουν μέτρα για στήριξη των εργαζομένων, προώθησαν μέτρα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, όπως η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στα επίπεδα τα οποία απαίτησαν οι εργοδότες αντί σ’ αυτά τα οποία είχε προκρίνει η μελέτη της ΕΕ, η διατήρηση της ΑΤΑ στο 50% κ.τ.λ.

Για μήνες το ΑΚΕΛ επέμενε ότι είναι εφικτή η μείωση των φορολογιών στον ηλεκτρισμό, τα πετρελαιοειδή και είδη πρώτης ανάγκης και παρέπεμπε σε περιπτώσεις άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίες προχώρησαν στη λήψη μέτρων χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα από την Κομισιόν.

Μάλιστα, το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας για την ΑΤΑ και την προώθηση των προτάσεών τους για την ακρίβεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις κινητοποιήσεις με χλευασμό. Μάλιστα, ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με το γνωστό ειρωνικό του ύφος αποκάλεσε τη ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ως την «κυρία που φωνασκούσε».

Δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη παραδέχθηκε επιτέλους ότι είναι εφικτή η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, πλέον αυτό δεν είναι αρκετό. Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν αυξηθεί κατά 80% περίπου και στα πετρελαιοειδή κατά 30%. Επίσης, το κόστος για τα βασικά προϊόντα διατροφής έχει αυξηθεί κατά 17%. Ακόμη, η τιμή του ψωμιού -που με βάση την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί προσωρινά κατά 5%- στα δύο χρόνια της απραξίας της κυβέρνησης έχει αυξηθεί ήδη κατά 22%. Επιπρόσθετα, η τιμή του γάλακτος -που επίσης περιλαμβάνεται στον κατάλογο για προσωρινή μείωση του ΦΠΑ- έχει αυξηθεί κατά 18%, στα αβγά κατά 27%, στις παιδικές τροφές κατά 17% κ.τ.λ.

Είναι θετικό ότι επιτέλους λήφθηκαν κάποια μέτρα. Ωστόσο. επειδή δεν λήφθηκαν στην ώρα που έπρεπε, πλέον δεν είναι αρκετά. Απαιτούνται πολύ περισσότερα μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων με μέτρα όπως η αποκατάσταση της ΑΤΑ και η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση; Οι αποφάσεις της στο θέμα της ΑΤΑ δείχνουν το αντίθετο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy