Με αργό ρυθμό οι χαλαρώσεις-Τι ανοίγει την 1η Μαρτίου

Συσκέψεις επί συσκέψεων για τις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι σήμερα το απόγευμα τα μέλη της Συμβουλευτικής επιστημονικής Ομάδας για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιήσουν μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη, όπου θα ετοιμάζουν το τελικό πλάνο εισηγήσεων που θα θέσουν προς τους αρμόδιους. Πρόσθεσε ότι αύριο τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να του παραθέσουν τις εισηγήσεις τους.

Ακολούθως αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης – ειδικοί και Υπουργός Υγείας θα ενημερώσουν τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και για τα επόμενα βήματα των χαλαρώσεων. Οι τελικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Μαργαρίτα Κυριάκου τόνισε ότι οι όποιες χαλαρώσεις θα είναι με αργό ρυθμό. Σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου για να καλυφθούν οι εμβολιασμοί και να μπορούν με ασφάλεια να υπάρξουν περισσότερες χαλαρώσεις τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, είπε ότι από τη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο Υπουργός Υγείας με την ομάδα ιχνηλάτησης διαφάνηκε ότι τα κρούσματα δεν απομονώνονταν από το οικογενειακό περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη χαλάρωση στις οικογένειες και στους εργασιακούς χώρους κυρίως στο διάλειμμα ή αν θα καθίσουν όλοι μαζί να φάνε προσθέτοντας ότι δεν εφαρμόζονται με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας. Επίσης είπε ότι έχουν αρχίσει οι πολίτες που έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό να συνεργάζονται και να δηλώνουν περισσότερες επαφές τους.

Για τους εμβολιασμούς, είπε ότι από σήμερα Διαθέσιμα θα είναι από τις 9 το πρωί 16,904 ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 71 ετών και άνω. Επιτέυχθηκε ο στόχος να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 80 ετών προσθέτοντας ότι η Κύπρος κατατάσσεται στη 2η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης ως προς τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Επίσης είπε ότι σήμερα το πρωί αναμένεται να παραληφθούν δόσεις εμβολίων από την ASTRAZENECA

Η κ. Κυριάκου είπε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενώ θα συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και ανά ηλικία. Για τις ευπαθείς ομάδες, είπε ότι θα ενημερώνονται οι ασθενείς από το Υπουργείο Υγείας. Επίσης είπε ότι θα αρχίσει σταδιακά και ο εμβολιασμός των ατόμων που είναι κλινήρεις, λέγοντας ότι συμβαίνει μόνο στην Κύπρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι ανοίγει την 1η Μαρτίου

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας οι σχολές χορού, γυμναστήρια, ωδεία και φροντιστήρια.

Το 8998 φαίνεται να παραμένει στη ζωή μας για ακόμη λίγο καιρό, ενώ θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε σπίτι από νωρίς, καθώς η νυχτερινή απαγόρευση παραμένει και αυτή στη ζωή μας, με την άρση της γίνεται μαζί με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης.

Ταυτόχρονα φαίνεται να επιστρέφουν στα θρανία όσοι μαθητές παρακολουθούν ακόμη τα μαθήματά τους μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.