Συναντήσεις

 Ανακαλώ δικές μου μνήμες των δικών μου προγόνων για το Sketching a Dance

Ο Αντώνης Γεωργίου με την Αριάννα Οικονόμου που σκηνοθετεί και χορογραφεί την παράσταση Sketching a Dance, ο Κόσμος της Κύπρου με Γυναίκες που είναι μια χορογραφική έρευνα με αφορμή το προσχέδιο ο Κόσμος της Κύπρου με γυναίκες του Αδαμάντιου Διαμαντή (1900-1994), που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

15, 17 και 18 Οκτωβρίου, 20:30

Στέγη Χορού Λευκωσίας,

Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία

Ο Διαμαντής και το προσχέδιο για τον Κόσμο της Κύπρου με γυναίκες O Διαμαντής ήταν πρωτοπόρος καλλιτέχνης εδώ στον τόπο μας ( 1900 – 1994). Ήρθε στην Κύπρο μετά από σπουδές στην Αγγλία το 1920. Ήταν ενήμερος για όλα τα κινήματα ζωγραφικής αρχές του 20ου αιώνα. Όταν επέστρεψε στο τόπο του μέσα από πολλά διλήμματα πιστεύω ήθελε από τη μια η τέχνη του να αφορά τον κόσμο της Κύπρου και τους ανθρώπους γύρω του, τους απλούς ανθρώπους που υπεραγαπούσε, από την άλλη αγωνιούσε για το πώς θα ήταν και ένας σύγχρονος καλλιτέχνης στα μάτια του κόσμου και των συναδέλφων του και της σκληρής κριτικής τους που θα τον χαρακτηριζε ως ένα οπισθοδρομικό ζωγράφο. Ο Διαμαντής πιστεύω  ήταν συνειδητά και με μεγάλη πεποιθηση που έκανε αυτό που έκανε. Δεν ήταν ναΐφ. Επηρεασμένος από τα συγγράμματα της Frances Yates The Art Of Memory ήξερε ότι η εικαστική γραφή  του αφορούσε μνημονικές νύξεις για κάτι που χανόταν σε αυτό το τόπο. Την Αγροτική Κύπρο, τους κυπριους και τη σχεση τους με τη γη.

Ακολούθως πληγωμένος και  απογοητευμένος  από τα γεγονότα της Κύπρου,   όλο αγωνία για το τι έβλεπε να εξελίσσεται στη Κύπρο προχώρησε στο έργο Αγωνίες. Το προσχέδιο αυτό πιστεύεται ότι έγινε το 1976. Ποτέ δεν το προχώρησε σε μνημειώδες έργο  όπως  το επιτυχημένο του «Ο  Κόσμος της Κύπρου» (με Αντρες).

Το προσχέδιο είναι φτιαγμένο από μια σειρά  προσχεδίων ενωμένων μαζί. Φτιαγμένο από Θραύσματα.  Ο ίδιος γράφει στις σημειώσεις του ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό το έργο γιατί έχασε πολλά από αυτά τα θραυσματα. Ήταν πλέον σε μια ηλικία που δεν ήταν τόσο οργανωμένος όπως πριν. Τα προσχέδια αυτό φτιαγμένο από τα απομείναντα θραύσματα είναι εμφανές ότι είναι ένα έργο σύγχρονου ενδιαφέροντος  για μένα είναι. Και για τον τρόπο που αποτελείται από θραύσματα αλλά και για το τυχαίο ο τρόπος που είναι ενωμένα και αριθμημένα προκαλούν ενδιαφέρον. Μετά που δεν τα έβρισκε όλα τα θραύσματα για το συνολικό έργο, μάλλον ο Διαμαντής δεν βρήκε τη δύναμη να το προχωρήσει.

Η παράσταση Ο όλος κατάλογος της έκθεσης ΑΓΩΝΙΕΣ με κύρια επιμελήτρια την Ελένη Νικήτα υπήρξε μεγάλος οδηγός. Από την άλλη προτού διαβάσω οτιδήποτε για μένα η ενασχόληση με αυτό το προσχέδιο άρχισε μόλις το είδα στο δωμάτιο Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ στην έκθεση Αγωνίες ένα χρόνο πριν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Μόλις το είδα με άγγιξε ως μια μουσική γραφή. Όπως μια παρτιτούρα σύγχρονης μουσικής, αριθμημένα σχέδια που τα έβαλε ο ζωγράφος δίπλα το ένα από το άλλο, Μια σειρά σχεδίων τοποθετημένα δίπλα δίπλα από το 1 μέχρι το 43. Αυτό για μένα ήταν ένα score σύγχρονης χορογραφίας! Διαβάζοντας το με όλες αυτές τις κινήσεις γυναικών της αγροτικής Κύπρου υπήρξε η αφορμή για ένα έργο σύγχρονο χορού όπου η δημιουργική διαδικασία θα ήταν το άγγιγμα αυτού του έργου από εμένα και τη δημιουργική ομάδα των συνεργατών μου.

Το προσχέδιο που διάλεξα για τη παρούσα μου χορογραφική έρευνα είναι γιατί παραπέμπει στα δικά μου ενδιαφέροντα ως καλλιτέχνης. Το προσχέδιο χρησιμοποιείται ως αφετηρία να φανταστώ και να δημιουργήσω γύρω από θεματικές που με ενδιαφέρουν. ΓΗ- ΤΟΠΟΣ – ΣΩΜΑ – ΜΝΗΜΗ

Το προσχέδιο χρησιμοποιείται ως αφετηρία ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΗΣΩ τον Διαμαντή. Ο Διαμαντής είναι ένας μεγάλος επικός ζωγράφος και χρειάζεται την ανάλογη προσέγγιση που ευχαρίστως θα έκανα, αλλά με παραγγελία για να υπηρετήσω πιστά το ύφος του, ζωή και προθέσεις του. Το προσχέδιο που διάλεξα για τη παρούσα μου χορογραφική έρευνα είναι γιατί παραπέμπει στα δικά μου ενδιαφέροντα ως καλλιτέχνης. Το προσχέδιο χρησιμοποιείται ως αφετηρία να φανταστώ και να δημιουργήσω γύρω από θεματικές που με ενδιαφέρουν. ΓΗ- ΤΟΠΟΣ – ΣΩΜΑ – ΜΝΗΜΗ. Μέσα από τα δικά μου βιώματα και της  ομάδας συνεργατών μου σε αυτό το πρότζεκτ. Το προσχέδιο  είναι για μένα ένας σύγχρονος τρόπος αντιληψης της εικαστικης γραφής του. Ιερογλυφικής γραφής, όλο μνημονικές νύξεις. Αλλωστε ο ολοκληρωμενος τιτλος της ερευνας και παρουσιασης της χορογραφικης δουλιας ειναι Sketching a Dance / ο Κοσμος της Κυπρου με Γυναικες. Εργαζόμενη πάνω σε αυτό ανακαλώ δικές μου μνήμες των δικών μου προγόνων στο χωριό της Κισσόνεργας όπου στις επισκέψεις μας για διακοπές ακολουθούσαμε στα χωράφια τις θείες μου και οι θύμησες του πως αυτοί οι άνθρωποι βίωναν το χρόνο, τις καθημερινές τελετουργίες – εργασίας, τις εποχές, τις αλλαγές του φωτός της ημέρας, αφοσίωση όπου η κάθε εργασία ήταν μια τελετή και το σεβασμό, αγάπη: στη σχέση τους με τη ΓΗ.

Η ομάδα Η ομάδα αποτελείται από τις χορεύτριες περφόρμερς, και 8 χορωδούς από την ομάδα της γνωστής Βασιλικής Αναστασίου που είναι και η ίδια περφόρμερ στο έργο. Μουσικός και συνθέτης ο Αντρέας Παπαπέτρου. Η ομάδα των δημιουργικών συντελεστών είναι επαγγελματίες και η συνεργασία ακολουθεί τη  σκηνοθετική – χορογραφική δομή μέσα από μια κοινή αντίληψη, η οποία δουλεύτηκε μέσα από ένα εργαστήρι καταρχάς. Εκεί  μπήκαν οι βάσεις και κυλά δημιουργικά. Σίγουρα πρόκειτα για μιας μεγάλης κλίμακας  παράσταση με πολλούς συντελεστές και χρειάζεται ισχυρό συντονισμό και καλή θέληση από όλους.

Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στην οικογένεια Διαμαντή, ο  Αλέκος Διαμαντή απεβίωσε πριν 2 βδομάδες, δεν πρόλαβε να μου απαντήσει στη πρόσκληση μας να παραστεί στις παραστάσεις. Ο Αλέκος έδωσε αυτό το προσχέδιο στην έκθεση για σκοπούς της έκθεσης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Ήταν η πρώτη φορά που εκτίθετο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – χορογραφία: Αριάννα Οικονόμου, Διδασκαλία και Συντονισμός Μουσικής: Βασιλική Αναστασίου, Μουσική Επιμέλεια και Ενορχηστρώσεις: Αντρέας Παπαπέτρου, Σύμβουλος Δραματουργίας: Αλεξάντρα Βάγιερσταλ, Σκηνογραφία και Ενδυματολογική Επιμέλεια: Χαρά Σαββίδου, Εικαστικός / Video Artist: Γιάννος Οικονόμου, Φωτισμός και Επιμέλεια Σκηνής: Γιώργος Λάζογλου
Περφόμερς/Χορευτές/Δημιουργική συμμετοχή: Αριάνα Μαρκουλίδου, Γεωργία Καποδίστρια, Μπελίντα Παπαβασιλείου, Γεωργία Κωνσταντίνου Κλάρκ
Χορωδοί/Περφόρμερς: Βασιλική Αναστασίου, Μυρτώ Αριστείδου, Αναστασία Προκόπη-Τακη, Μαρία Αυξέντη, Ελίνα Ιωσηφίδου, Νικόλ Αρδανίτου, Θεοφανώ Παπαχρίστου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy