Η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο: Η σταθερή µας πίστη σε έναν καλύτερο κόσµο µάς ενώνει

«Το 2023, οι γυναίκες αντιµετωπίζουν πολλές προκλήσεις, αλλά ο φεµινιστικός αγώνας είναι δυνατός και ζωντανός. Η σταθερή µας πίστη σε έναν καλύτερο κόσµο µάς ενώνει. Για περισσότερα από 100 χρόνια, οι γυναίκες αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσµο, στον οποίο τα ίσα δικαιώµατα ισχύουν για όλους. Ο αγώνας τους είναι η κληρονοµιά µας, η αποστολή µας».

Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε η οµάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στην 8η Μαρτίου, Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας.

Στην ανακοίνωσή της µε την ευκαιρία της επετείου, η οµάδα της Αριστεράς θυµίζει ότι η Ηµέρα της Γυναίκας έχει επαναστατικές και ριζοσπαστικές ρίζες. Γυναίκες στον αγώνα κατά των πολέµων, κατά του φασισµού, κατά του καπιταλισµού, διεκδίκησαν την ηµέρα αυτή πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Σηµειώνει, όµως, ταυτόχρονα ότι στις µέρες µας η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας κινδυνεύει να γίνει συνώνυµη µε τον ψεύτικο φεµινισµό, καθώς επώνυµες εµπορικές µάρκες εκµεταλλεύονται τη µέρα για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους πίσω από το ψευδεπίγραφο σύνθηµα της «δύναµης των κοριτσιών» (girl power).

Το 2023 οι γυναίκες αντιµετωπίζουν πολλές προκλήσεις, αλλά ο φεµινιστικός αγώνας είναι δυνατός και ζωντανός. Η σταθερή µας πίστη σε έναν καλύτερο κόσµο µάς ενώνει. Για περισσότερα από 100 χρόνια οι γυναίκες αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσµο, στον οποίο τα ίσα δικαιώµατα ισχύουν για όλους. Ο αγώνας τους είναι η κληρονοµιά µας, η αποστολή µας.

«Η επιλογή µου»

Με αυτή την ευκαιρία η οµάδα ενηµερώνει ότι θα εκδίδει νέο µηνιαίο ενηµερωτικό δελτίο µε τίτλο «Η επιλογή µου». Το ενηµερωτικό αυτό δελτίο έχει σκοπό να µεταφέρει όλα τα νέα σχετικά µε τον αγώνα που γίνεται γύρω από το δικαίωµα στην άµβλωση, προωθώντας την πρόσβαση σε ασφαλείς, δωρεάν και νόµιµες αµβλώσεις. Σκοπός του επίσης είναι µέσα από συµβουλές και ιστορίες να δώσει ελπίδα και κίνητρο για δράση. Το δικαίωµα στην άµβλωση δέχεται επίθεση, παρόλα αυτά ο αγώνας των γυναικών παραµένει δυνατός και ζωντανός.

Τον µήνα αυτό το περιοδικό εστιάζει στην πρόοδο που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γύρω από τη Σύµβαση της Κωνσταντινούπολης, καθώς επίσης φιλοξενεί δηλώσεις της ευρωβουλεύτριας της Αριστεράς Idoia Villanueva Ruiz. Η Ruiz εξηγεί τον νέο ισπανικό νόµο για τις αµβλώσεις, εξιστορώντας ιστορίες φεµινιστριών από το παρελθόν και το παρόν. Το θέµα που υπογραµµίζεται αυτόν τον µήνα και θεωρείται ως το σηµαντικό για ενηµέρωση, είναι το πως οι διαφηµίσεις της Google χρησιµοποιούνται από οµάδες κατά των αµβλώσεων στοχεύοντας στις γυναίκες που εγκυµονούν. Επίσης, βλέπουµε ξανά τον αγώνα των Γαλλίδων φεµινιστριών.

 

 

8η του Μάρτη, Παγκόσµια Μέρα της Γυναίκας

H 8η του Μάρτη, Παγκόσµια Μέρα της Γυναίκας, δεν είναι µόνο µέρα µνήµης και τιµής της ηρωικής απεργιακής διαδήλωσης της 8ης του Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη, που χάραξε το δρόµο στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσµο. Η 8η του Μάρτη είναι πάνω από όλα µέρα υπενθύµισης ότι ο αγώνας για την ισοτιµία των φύλων συνεχίζεται καθηµερινά. Γιατί η καταπίεση, οι διακρίσεις και η βία σε βάρος των γυναικών συνεχίζουν να υφίστανται, να αναπαράγονται και σε αρκετές περιπτώσεις να οξύνονται. Γιατί το σύστηµα της κοινωνικής αδικίας στο οποίο ζούµε πλήττει περισσότερο τη γυναίκα. Γιατί η βία και τα σεξιστικά στερεότυπα για τη γυναίκα και το ρόλο της παραµένουν ακόµα ριζωµένα στα µυαλά µιας µεγάλης µερίδας της κοινωνίας. Γιατί ακόµα χρειάζεται αγώνας για να κατοχυρωθεί το δικαίωµα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώµα της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy