
Ζούµε µια κρίση απληστίας. Η φορολογική δικαιοσύνη είναι ένα κρίσιµο ζήτηµα που απαιτεί δράση από τη διεθνή κοινότητα τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο ιλιγγιώδης πληθωρισµός έχουν αποδώσει τεράστια εταιρικά κέρδη σε κάποιους κλάδους, αυξάνοντας περαιτέρω την ανισότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα κενά του φορολογικού συστήµατος
Κάθε φορά που οι φορολογικοί παράδεισοι γίνονται παγκόσµιο θέµα -και αυτό συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια- ο κόσµος εντυπωσιάζεται από τη µυθώδη έκταση του πλούτου που ξεφεύγει από τα φορολογικά συστήµατα των κρατών και κρύβεται σε διάφορα απίθανα σηµεία του πλανήτη.
Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ευκολότερο για τις πολυεθνικές εταιρείες και τους µεγιστάνες να εκµεταλλεύονται τα κενά του φορολογικού συστήµατος και να εφαρµόζουν έναν επιθετικό φορολογικό σχεδιασµό, µε αποτέλεσµα δισεκατοµµύρια ευρώ που θα πήγαιναν στα δηµόσια ταµεία να χάνονται, εµποδίζοντας την ικανότητά τους να επενδύουν σε τοµείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονοµική περίθαλψη, οι δηµόσιες συγκοινωνίες και δράση για το κλίµα.
Ως αποτέλεσµα, βλέπουµε τα συστήµατα κοινωνικής προστασίας να αποδυναµώνονται, τις κοινωνικές ανισότητες να διευρύνονται εντυπωσιακά, την εργασία να ελαστικοποιείται διαρκώς. Οι κοινωνίες καταστρέφονται και η συνοχή τους καταρρέει, ακριβώς επειδή ο πλούτος που παράγεται από την εργασία των ανθρώπων φεύγει σε κάποιους φορολογικούς παραδείσους.
Η διεθνής κοινότητα και ειδικά τα ανεπτυγµένα κράτη θα µπορούσαν να βάλουν ένα τέλος σε αυτή τη ληστεία θεσπίζοντας κανόνες για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής. ∆εν το κάνουν, επειδή η διαπλοκή του βρόµικου χρήµατος µε τα κέντρα εξουσίας είναι πανίσχυρη.
Μπροστά σε αυτή την πραγµατικότητα, το αίτηµα για φορολογική δικαιοσύνη είναι σήµερα εξαιρετικά επιτακτικό. Η δίκαιη φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου σε εθνικό επίπεδο και το µπλοκάρισµα των διεθνών διαδρόµων του µαύρου χρήµατος είναι ίσως το πιο κρίσιµο ζητούµενο για την επαναθεµελίωση των κοινωνιών και την εξάλειψη των ανισοτήτων.
Πρέπει να διασφαλίσουµε ότι όσοι έχουν περισσότερα, συνεισφέρουν ταυτόχρονα περισσότερο στις κοινωνίες και στους εργαζόµενους που επέτρεψαν την ευηµερία τους.
Αριστερά: Να φορολογηθούν τα απροσδόκητα κέρδη
Είναι καιρός η ΕΕ να δώσει προτεραιότητα στη φορολογική δικαιοσύνη, εργαζόµενη για ένα σύστηµα όπου όλοι συνεισφέρουν ισότιµα το µερίδιό τους στο κοινό καλό. Αυτό είναι ένα κρίσιµο βήµα προς τον τερµατισµό των σηµερινών καταστροφικών, ανήθικων επιπέδων ανισότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αριστερά έθεσε το θέµα «Φορολογήστε τον πλούτο» στην ατζέντα της ολοµέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως δήλωσε η συµπρόεδρος της Οµάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manon Aubry: «Ο πληθωρισµός παραµένει πολύ υψηλός στην ΕΕ και έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πραγµατικούς µισθούς και στην εργατική τάξη. Γινόµαστε µάρτυρες µιας άνευ προηγουµένου µείωσης της κατανάλωσης, ιδιαίτερα της κατανάλωσης τροφίµων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ένα αυξανόµενο ποσοστό του πληθυσµού στερείται τροφής. Αυτός ο πληθωρισµός οφείλεται κυρίως στα απροσδόκητα κέρδη εταιρειών και ιδιωτών που φορτώνονται στις πλάτες των φτωχότερων. Αυτό πρέπει να σταµατήσει αµέσως! ∆εν θα εγκαταλείψουµε τα ζητήµατα της φορολογίας και της διανοµής πλούτου – ήρθε η ώρα να φορολογήσουµε τον πλούτο!»
