Αριστερά: Η τραγωδία της Πύλου υπενθυµίζει τις δεσµεύσεις της Ε.Ε. στο ναυάγιο της Λαµπεντούζα

Φέτος συµπληρώνονται 10 χρόνια από το ναυάγιο της Λαµπεντούζα όπου έχασαν τη ζωή τους 300 άνθρωποι.

Στις 3 Οκτωβρίου 2013, µετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα αλιευτικό σκάφος που είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, το σκάφος, το οποίο µετέφερε σχεδόν 500 ανθρώπους που αναζητούσαν µιαν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, ανατράπηκε λίγες εκατοντάδες µέτρα από την ακτή. Πάνω από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τότε ακούσαµε οµιλίες όλο συναίσθηµα, ακούσαµε δεσµεύσεις ότι «ποτέ ξανά», ακούσαµε υποσχέσεις για ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Τίποτα τέτοιο δεν συζητείται τώρα πια…

Πρόσφατα ήµασταν µάρτυρες ενός άλλου καταστροφικού ναυαγίου, έξω από την Πύλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται. Η Αριστερά απαιτεί πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για αυτή την καταστροφή και ζήτησε συζήτηση στην ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Ο ∆ιεθνής Οργανισµός Μετανάστευσης αναφέρει ότι από το 2014 περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν χαθεί ή πέθαναν στη Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνη µεταναστευτική οδό στον κόσµο. Κάθε ζωή που χάνεται στη θάλασσα είναι µια τραγωδία που µπορεί να αποφευχθεί.

Η Ε.Ε. δεν απέτυχε απλώς να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, επέτρεψε και διευκόλυνε επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώµατα, έχτισε τείχη, χρηµατοδότησε φράχτες, υπονόµευσε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ποινικοποίησε ΜΚΟ και ακτιβιστές και έχει µετατρέψει τα κράτη-µέλη πρώτης εισόδου σε κέντρα κράτησης.

∆εν χρειάζεται να είναι έτσι. Πρέπει να ανατρέψουµε αυτό το κύµα αδιαφορίας.

Αυτό ξεκινά µε την υπευθυνότητα. Χωρίς αν ή αλλά, η έρευνα και διάσωση είναι νοµική υποχρέωση.

Απαιτούµε ανεξάρτητη έρευνα για τη δράση και την αδράνεια της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex. Απαιτούµε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, να ασχοληθεί µε αυτό το θέµα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ε.Ε. πρέπει να τερµατίσει την προσέγγισή της για το Φρούριο Ευρώπη, να σταµατήσει την ποινικοποίηση της έρευνας και διάσωσης και να δηµιουργήσει ασφαλείς και νόµιµες οδούς προς την Ε.Ε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy