Άριστος Δαμιανού για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Οι ανησυχίες κοινοτήτων, οι προφανείς σκοπιμότητες και τα δημοψηφίσματα

Υπάρχουν μεν εύλογες ανησυχίες, αλλά υπάρχουν και προφανείς σκοπιμότητες που δεν σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά με επιμέρους διαφωνίες που δεν «στέκουν» στη λογική, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις κοινοτήτων με 30 και 40 κατοίκους που δεν έχουν ούτε σχολείο και νεκροταφείο αλλά ούτε και τα στοιχειώδη για να λειτουργήσουν, αλλά αρνούνται να συνενωθούν με δήμους γιατί ενδεχομένως όπως είπε να μην συμπαθούν δήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο. Είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ θα δει ποια είναι η μεγάλη εικόνα για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι στην Επιτροπή Εσωτερικών υπάρχουν δεκάδες αιτήματα από κοινότητες που συμφωνούν και θέλουν να ενταχθούν σε δήμους αλλά και από κοινότητες που διαφωνούν. Σημείωσε ότι οι κοινότητες που συμφώνησαν στην συνένωση με δήμους είναι γύρω στις 50 και εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν.

Για το θέμα των δημοψηφισμάτων, ο κ. Δαμιανού είπε πως επικράτησε η θέση ότι θα πρέπει να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή στις 2 Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που προκρίνουν τα τοπικά δημοψηφίσματα σημειώνοντας ωστόσο ότι βλέπουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων μεταξύ των επηρεαζόμενων δήμων και κοινοτήτων. Επίσης ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθούν δήμοι που έχουν πολιτική ιδιαιτερότητα όπως οι Δήμοι Αθηαίνου και Δερύνειας.

Για την μεταφορά της υδατοπρομήθειας από τις κοινότητες σε επαρχιακούς οργανισμούς, ο κ. Δαμιανού είπε ότι έχει ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό ότι γίνεται επεξεργασία πρότασης. Σημείωσε ωστόσο ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει τροπολογία σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε φέρει πρόταση αναφορικά με τη διαχείριση του νερού. Όπως είπε, υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί να τα επιλύσει το κοινοβούλιο γιατί αφορούν συνταγματικές αρμοδιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Παράλληλα ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι συνομίλησαν και με την πρόεδρο της Βουλής για να δουν τις οργανωτικές δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν το κλείσιμο του σώματος για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και να σταλεί στα κόμματα για πολιτικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.