Άριστος Δαμιανού: Μετέτρεψαν τη θεσμική διαπλοκή σε επίσημη πολιτική

Η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία αποτελούν το αντίδοτο στη θεσμική διαπλοκή

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

H πορεία προς την εξυγίανση έχει ως προϋπόθεση την αλλαγή νοοτροπίας και την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του Συναγερμού, ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ. Ο Άριστος Δαμιανού καταγράφει τη δράση του ΑΚΕΛ στη Βουλή για ενίσχυση της διαφάνειας και επαναδιεκδικεί εκλογή στο βουλευτικό αξίωμα σημειώνοντας ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή και «το ΑΚΕΛ, με αφετηρία τις βουλευτικές εκλογές, θα γίνει ο μπροστάρης αυτής της μεγάλης προσπάθειας». Υποδεικνύει επίσης ότι εχθρός της κυπριακής κοινωνίας δεν είναι οι πολίτες που διαμαρτύρονται ειρηνικά, αλλά η διαφθορά των κυβερνώντων, ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία, ο ετσιθελισμός και η περιστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή

Η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται σε τόσο μεγάλο βαθμό «εκ των έσω», καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση της Αστυνομίας με αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό;

Εκ των έσω εχθρός είναι η διαφθορά των κυβερνώντων, ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία, ο ετσιθελισμός και η περιστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Δεν είναι οι πολίτες που διαμαρτύρονται ειρηνικά. Η αγορά του υδροβόλου «Αίαντας» με αδιαφανή τρόπο και η περαιτέρω ενίσχυση προς την κατεύθυνση της καταστολής, δεν συνάδει ούτε με την εικόνα της κυπριακής κοινωνίας ούτε με κάποια πραγματική ανάγκη. Συνάδει όμως με τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού. Ήδη αντιδράσαμε ως ΑΚΕΛ και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι σε αντιλαϊκές, καθεστωτικές συμπεριφορές. Με πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, αποκαθιστούμε τη νομιμότητα σε σχέση με τα υπουργικά διατάγματα και τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης και διαμαρτυρίας.

Αν είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία είναι οι αλλεπάλληλες περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και θεσμικής διαπλοκής. Ποιες είναι οι θέσεις του ΑΚΕΛ;

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού μετέτρεψε τη θεσμική διαπλοκή σε επίσημη πολιτική. Πρόεδρος Δημοκρατίας και Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνουν κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις μέσω αιτήσεων δικηγορικών ή άλλων γραφείων που ίδρυσαν και ανήκουν στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον. Πρόεδρος Δημοκρατίας να αποκρύβει ταξίδια με ιδιωτικά τζετ και συνάμα να δίνει δεκάδες διαβατήρια (κάποια παράτυπα) σε Σαουδάραβες φίλους του. Πρόεδρος Δημοκρατίας να δηλώνει άγνοια για τη συμμετοχή του γαμπρού του στην επένδυση της μαρίνας Αγίας Νάπας και συνάμα να εγκρίνει διαβατήρια για την ίδια επένδυση από αιτήσεις που του έστειλε το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του. Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές, απαράδεκτο και καταδικαστέο.

Επειδή αρχές όπως η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία αποτελούν το αντίδοτο στη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά που κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια, εμείς καταθέτουμε και ενισχύουμε προτάσεις, πολλές από τις οποίες μετατρέπονται σε νόμους. Αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία για το ασυμβίβαστο με την κατάργηση εξαιρέσεων που υπήρχαν, κατέστη υποχρεωτική η δημοσίευση και ανάρτηση του «πόθεν έσχες» για τους βουλευτές με ανάλογες ρυθμίσεις για τα λοιπά ελεγχόμενα πρόσωπα, διευρύνθηκε ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων με τη συμπερίληψη συζύγων/συντρόφων και ανήλικων τέκνων, ολοκληρώθηκε η νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τις προεκλογικές δαπάνες κ.α.

Συνάμα με προτάσεις μας επιδιώκεται η ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και στη σχέση του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Στοχεύουμε διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», η οποία να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), την Εκκλησία, τα ΜΜΕ και γενικά όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ασκώντας δημόσια εξουσία ή ως εκ της θέσεώς τους λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ή τη δημόσια διοίκηση ή τη δημόσια ζωή. Απαιτούμε ολοκληρωμένη ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και διαφάνεια στην επιχειρηματική σχέση της με το κράτος, καθώς και τον πλήρη διαχωρισμό του κράτους από την Εκκλησία. Με προτάσεις που σύντομα θα ψηφιστούν, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του «πόθεν έσχες» προωθούμε την υποχρεωτική δήμευση περιουσίας πολιτειακών αξιωματούχων που αποκρύβουν περιουσιακά στοιχεία.

Ασφαλώς, η πορεία προς την εξυγίανση έχει ως προϋπόθεση αφενός την αλλαγή νοοτροπίας και αφετέρου την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του Συναγερμού και τον τερματισμό της νομής της εξουσίας προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών, ιδιωτικών συμφερόντων. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή και το ΑΚΕΛ, με αφετηρία τις βουλευτικές εκλογές, θα γίνει ο μπροστάρης αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Η ενίσχυση του ΑΚΕΛ θα δώσει δύναμη στους πολίτες.

Ενόψει της επικείμενης διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, ποια στάση πρέπει να κρατήσει η Κυπριακή Δημοκρατία; Έχετε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη;

Λέξεις όπως εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, σταθερότητα θέσεων είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να συνδεθούν με το όνομα Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος έχει προ πολλού απολέσει το τεκμήριο της αξιοπιστίας στη διαχείριση του Κυπριακού. Εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό και το διαπραγματευτικό κενό ευνοούν την Τουρκία και τους παράνομους σχεδιασμούς της. Ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία έχει σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και υλοποιώντας τις απειλές της για εποικισμό των Βαρωσίων, χωρίς το οποιοδήποτε κόστος.

Δυστυχώς, το Κυπριακό βρίσκεται στο πιο οριακό του σημείο, με τον κίνδυνο μονιμοποίησης της διχοτόμησης να είναι πραγματικός. Γι’ αυτό, ενόψει της επικείμενης άτυπης διάσκεψης σε δύο βδομάδες, η πλευρά μας οφείλει να επιδείξει σταθερότητα. Η αμφισβήτηση του πλαισίου Γκουτέρεζ, του κεκτημένου των συνομιλιών, των μέχρι σήμερα συγκλίσεων και ιδιαίτερα οι πειραματισμοί με τη συμφωνημένη βάση λύσης Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ, που υπήρξε από πλευράς του κ. Αναστασιάδη, πρέπει να αφεθεί στο παρελθόν διότι μόνο ζημιά προκάλεσε στην υπόθεσή μας, δίνοντας αχρείαστα άλλοθι στην τουρκική αδιαλλαξία. Πλέον η τουρκική πλευρά θέτει επίσημα τη λύση δύο κρατών και την επικίνδυνη αξίωση για «κυριαρχική ισότητα».

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης απώλεσε την αξιοπιστία του, παρά το γεγονός ότι με παλινδρομήσεις και σκοπιμότητες βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστικοποίηση της διχοτόμησης, το ΑΚΕΛ ως κόμμα πατριωτικό θα λειτουργήσει -όπως πάντα- έτσι και τώρα υπεύθυνα. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία ούτως ώστε μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο να διεκδικήσουμε -όσο δύσκολο και αν είναι- απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.