Άριστος Δαμιανού: Υπάρχει συσκότιση γύρω από το τοπικό Σχέδιο Ακάμα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Υπάρχει συσκότιση γύρω από το τοπικό σχέδιο Ακάμα τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, σημείωσε ότι είναι γκρίζα η γενική εικόνα τη δεδομένη στιγμή, ενώ έκανε λόγο για πολιτική περιρέουσα ατμόσφαιρα έντονων πιέσεων για τα άτομα που θα κατήρτιζαν την έκθεση της Περιβαλλοντικής Αρχής.


Σημείωσε ότι η έκθεση περιέχει θετικά στοιχεία όπως η απαγόρευση της μεμονωμένης κατοικίας. Τόνισε ωστόσο ότι περιλαμβάνει και μια σειρά από πρόνοιες που φέρουν το αποτύπωμα των πολιτικών πιέσεων που ασκήθηκαν, όπως το γεγονός ότι διατηρούνται τα επισκέψιμα αγροκτήματα και διευρύνονται οι λατομικές ζώνες.

Τόνισε ακόμα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος για αναπτύξεις που θα είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και ενδεχομένως να υπάρξει αυθαιρεσία.

Επίσης ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να αναλυθούν από τεχνοκράτες. Τόνισε ότι στο ΑΚΕΛ οι υπεύθυνοι για περιβαλλοντικά θέματα εργάζονται πυρετωδώς για να εξετάζουν κάποια ζητήματα.


Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση κινείται με γρήγορες ταχύτητες ενόψει και των προεδρικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι οι Επιτροπές Εσωτερικών και Περιβάλλοντος της Βουλής θα συνεχίσουν να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε ανησυχία για το τοπικό σχέδιο Ακάμα.

Ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι στην τελική γνωμάτευση για ολόκληρη την περιοχή του Ακάμα ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις που μπορεί να αλλοιώσουν την περιοχή.


Καδής για τοπικό Σχέδιο Ακάμα: Πότε αναμένεται να δημοσιευθεί – Προβληματισμός για ιδιοκτήτες γης

Μέχρι το τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί το τοπικό σχέδιο Ακάμα, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες και γνωματεύσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Κώστας Καδής εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Καδής είπε ότι με τη γνωμάτευση του Τμήματος περιβάλλοντος εξορθολογίζεται και σουλουπώνεται το τοπικό σχέδιο ΑΚΑΜΑ. Σημείωσε ωστόσο ότι τους προβληματίζει το θέμα των ιδιοκτητών γης.


Όπως ανέφερε, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας εξετάζουν τη δεδομένη στιγμή αντισταθμιστικά μέτρα, διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους της περιοχής ότι δε θα τους ξεχάσουν και θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την απώλεια των δικαιωμάτων ανάπτυξης που θα προσδοκούσαν.

Ανέφερε επίσης ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος απέδειξε ότι δεν επηρεάζεται από συμφέροντα και σχόλια κάνοντας τη δουλειά του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.