Αρκετά προβλήματα πρέπει να υπερπηδηθούν για να καταστεί η Κύπρος εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας

Για να μπορεί να εξάξει ενέργεια η Κύπρος θα πρέπει να είναι ενεργειακά αυτάρκης και να προωθήσει τη χρήση πράσινης ανανεώσιμης ενέργειας μειώνοντας τους ρύπους, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της ενέργειας Κωνσταντίνος Χατζηστάσου.

Κλήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές εξαγγελίες για τον αγωγό EuroAsia Interconnector που θα συνδέει τα Κυπριακά, Ελληνικά και Ισραηλινά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μακρύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο, το οποίο θα είναι συνολικά πάνω από χίλια διακόσια χιλιόμετρα, με ισχύ δύο χιλιάδων Megawatt.

Ο κύριος Χατζηστάσου υπέδειξε ότι πρέπει επίσης να εξευρεθούν οι πόροι καθώς πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο το οποίο θα στοιχίσει στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για να εξαχθεί αυτή η ενέργεια θα πρέπει πρώτα να παραχθεί και η Κύπρος να είναι αυτάρκης με οικονομικά συμφέροντες όρους. Υπάρχουν, τόνισε, πολλά προβλήματα που πρέπει να υπερπηδηθούν για να καταστεί η Κύπρος εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών επισήμανε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά, ωστόσο τόνισε ότι το ψηλό κόστος αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει την αποθήκευση της. Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ θα μπορέσει να επιτρέψει – λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας μας –  περισσότερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, οπότε δεν θα χρειάζεται η αποθήκευση με μπαταρίες ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι κοστοβόρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy