Άρμιν Λάσετ – Διάδοχος της Μέρκελ και στην Καγκελαρία;

  • Όλα θα κριθούν την Άνοιξη στις τοπικές εκλογές στη Βάδη-Βυτεμβέργη
  • Του συνεργάτη μας Παντελή Βαλασόπουλου

Ο Άρμιν Λάσετ είναι εδώ και λίγες ημέρες ο νέος πρόεδρος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο πολιτικός που θα συνεχίσει την πολιτική κληρονομιά της Καγκελαρίου Μέρκελ, κρατώντας το κόμμα του στο κέντρο και εφαρμόζοντας μια φιλελεύθερη, αλλά παράλληλα και κοινωνική πολιτική.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα επέλεξε τον Άρμιν Λάσετ έναντι του Φρίντριχ Μερτς, του πολιτικού που στηρίχθηκε από την οικονομία και τους επιχειρηματίες και ο οποίος επιθυμούσε να δώσει μια δεξιά στροφή στους Χριστιανοδημοκράτες.

Η προσπάθεια αυτή απέτυχε, η κεντρώα φιλο-ευρωπαϊκή πορεία του κόμματος παραμένει στα χέρια ενός ανθρώπου που από νεαρή ηλικία ανήκει στους μηχανισμούς των Χριστιανοδημοκρατών.

Στα 28 του ο Λάσετ εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στο Άαχεν, κατόπιν βουλευτής, ενώ από το 1999 έως το 2005 ήταν ευρωβουλευτής του κόμματος.

Το 2005 ορίστηκε Υπουργός Ενσωμάτωσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με αντικείμενο του χαρτοφυλακίου του τις μειονότητες που ζουν στο κρατίδιο.

Από αυτή την πολιτική δραστηριότητά του απέκτησε πολλές σχέσεις και με τους Τούρκους, αλλά και με τους Έλληνες που ζουν στην περιοχή.

Το 2017, εξελέγη Πρωθυπουργός στη Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας με πληθυσμό 18 εκατομμυρίων, το ιστορικό πολιτικό προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών.

Τώρα είναι πλέον ο αρχηγός του κόμματος και ίσως αυτός που θα το οδηγήσει στην εκλογική μάχη του Σεπτεμβρίου ως υποψήφιος Καγκελάριος.

Το παραπάνω ωστόσο δεν είναι σίγουρο, καθώς το χρίσμα του υποψήφιου Καγκελάριου θα διεκδικήσει πιθανώς και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Μάρκους Ζέντερ προηγείται όλων των δημοσκοπήσεων στο ερώτημα «Ποιον θα προτιμούσες για υποψήφιο Καγκελάριο;» με μεγάλη διαφορά από τον Λάσετ.

Ο Ζέντερ είναι πολιτικός με αυστηρές συντηρητικές θέσεις, ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της Τουρκίας, που όμως παραμένει στέλεχος ενός μικρού κόμματος, ενώ να τονισθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει εκλεγεί στην ιστορία της Γερμανίας Βαυαρός Καγκελάριος.

Όλα θα κριθούν την άνοιξη, όταν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών θα κληθεί να επιλέξει το ποιος θα είναι υποψήφιος Καγκελάριος και βέβαια ρόλο θα παίξει το ποια θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο, με πιο καθοριστικές αυτές του Μαρτίου στη Βάδη-Βυτεμβέργη.

Ένα από τα άτομα που γνωρίζουν τον Άρμιν Λάσετ είναι ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, πρόεδρος του ελληνο-γερμανικού επιχειρηματικού συνδέσμου DHW.

Όπως μας λέει ο κ. Κοτσαμπόπουλος, «το 2010, συνεργαστήκαμε με τον Άρμιν Λάσετ ως σύνδεσμος, όταν ήταν Υπουργός Ενσωμάτωσης και του προτείναμε μια εκδήλωση για την 50ή επέτειο από την υπογραφή σύμβασης του 1960, για την πρόσληψη εργαζομένων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Πρόταση την οποία και αμέσως αποδέχθηκε και μάλιστα συνεισέφερε αποτελεσματικά στη χρηματοδότησή της. Στην ομιλία του έμπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής παρουσίας στη Γερμανία και των στενών δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Το ίδιο έπραξε και πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης και των προσφυγικών καταυλισμών. Συνεπώς, πρόκειται για έναν πολιτικό που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική παρουσία στη Γερμανία και ειδικά στη Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου και ζει το 50% των ομογενών. Δηλαδή, το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνισμού της ΕΕ».

Σχετικά με το όσα ακούγονται για τις πολύ καλές σχέσεις του Λάσετ με τους Τούρκους της Γερμανίας, ο κ. Κοτσαμπόπουλος απαντά πως αυτό είναι φυσικό, καθώς υπήρξε Υπουργός Ενσωμάτωσης και προσθέτει «ως Υπουργός Ενσωμάτωσης έπρεπε να ασχοληθεί ενεργά με την ενσωμάτωση αυτού του δύσκολου κόσμου. Από την αρχή είχε σχέσεις με τουρκικές οργανώσεις, προσπαθώντας να επιτύχει το ακατόρθωτο. Πιστεύω πως στην πορεία είχε τις εμπειρίες του και κατάλαβε. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η συμπεριφορά του έναντι του Ερντογάν, όταν ο τελευταίος ήρθε το 2018 στην Κολωνία για να εγκαινιάσει το μεγαλύτερο τζαμί της Γερμανίας. Ο Άρμιν Λάσετ δεν πήγε ούτε στο αεροδρόμιο να προϋπαντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, γεγονός που στενοχώρησε αρκετά τους φανατικούς οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν».

Αυτές είναι οι σχέσεις του Άρμιν Λάσετ ως Υπουργού Ενσωμάτωσης με τις μειονότητες στη Γερμανία και βέβαια ως Πρωθυπουργού του μεγαλύτερου κρατιδίου της χώρας, εμπειρίες που τώρα θα πρέπει να ενσωματώσει και στην πολιτική του ως πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και ως πιθανός νέος Καγκελάριος.

Ο Άρμιν Λάσετ θα παραμείνει όπως φαίνεται στη ρεαλιστική εξωτερική πολιτική που χάραξε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ένα ωστόσο καλύτερο πολιτικό περιβάλλον ειδικά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της εκλογής του ως υποψήφιου Καγκελάριου της Γερμανίας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, με αρκετά εμπόδια, ενώ το γεγονός πως τον επέλεξε ο κομματικός μηχανισμός δεν σημαίνει πως τον επιλέγουν και οι ψηφοφόροι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, όπως δείχνουν και ο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Για το λόγο αυτό πολλοί είναι οι αναλυτές στη Γερμανία που δηλώνουν ότι ίσως ήρθε η ώρα για τον πρώτο Βαυαρό Καγκελάριο της χώρας.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy