Αρνείται να τοποθετηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών για τα συρματοπλέγματα

  • Δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή για το συρματόπλεγμα 
  • Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Όχι στην ύπαρξη εμποδίων στη διαδικασία ασύλου
  • Με την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος παρεμποδίζεται και η διακίνηση των αγροτών στην περιοχή

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Κι όμως δεν υπήρξε ενημέρωση και διαβούλευση με την Ε.Ε. από την κυβέρνηση για την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στη νεκρή ζώνη για την παρεμπόδιση εισόδου μεταναστών, επιμένουν πηγές της Ε.Ε. Αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δηλώνει την αντίθεσή της στην ύπαρξη εμποδίων στη διαδικασία για το άσυλο.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η ενέργεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη να τοποθετήσει συρματοπλέγματα στην περιοχή της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από την περιοχή Αστρομερίτη μέχρι την περιοχή Γερολάκκου και αεροδρομίου Λευκωσίας.

Εκτός από τις πολιτικές αντιδράσεις, προκλήθηκαν και αντιδράσεις από τους κατοίκους των κοινοτήτων, με κάποιους από τους κοινοτάρχες να δηλώνουν ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διαμαρτυρίες εστιάζονται κυρίως στο ότι με την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος παρεμποδίζεται η διακίνηση των αγροτών στην περιοχή, αφού το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε στα σημεία που ξεκινά η νεκρή ζώνη από το σημείο που τελειώνει το έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι η νεκρή ζώνη είναι έδαφος που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα και παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για διαχείριση στα Ηνωμένα Έθνη.

 

Αποφεύγει να απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών

Απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών για να υποβάλουμε κάποιες ερωτήσεις και να πάρουμε κάποιες απαντήσεις. Μας λέχθηκε ότι μόνο ο υπουργός Νίκος Νουρής μπορεί να μας μιλήσει και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα επικοινωνήσει μαζί μας. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία απολύτως επικοινωνία.

Υπάρχουν σωρεία ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν, όπως για παράδειγμα τι έγιναν όλα εκείνα τα εκατομμύρια που διατέθηκαν από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του θέματος των μεταναστών.

Πριν από ένα χρόνο ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πόροι 102 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν ακόμη 18,4 εκατ. ευρώ για υλοποίηση συγχρηματοδοτουμένων προγραμμάτων που αφορούν το μεταναστευτικό.

Ανέφερε ακόμη ότι τα κονδύλια από την ΕΕ διοχετεύθηκαν σε 22 έργα, τα οποία δεν κατονομάζονται, ενώ παρατίθεται και κατάλογος για κονδύλια που διοχετεύτηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου, σε δράσεις για τη δημιουργία μοναδικού σημείου επαφής για ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη-μέλη, για εκπαίδευση και ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Αστυνομίας κ.α.

Θέλαμε να ρωτήσουμε τον υπουργό ποιος πήρε την απόφαση για να αναπτυχθεί το συρματόπλεγμα, ποιος κοστολόγησε την όλη εργασία και ποιοι ενέκριναν τη διαδικασία, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού δεν επικοινώνησε μαζί μας.

1

Τους κοινοποιήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης χωρίς καμία διαβούλευση

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΣ την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει ότι για την πρόθεσή της να τοποθετήσει τα συρματοπλέγματα, η κυβέρνηση ενημέρωσε στις 24 Φεβρουαρίου 2021 τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και στις 25 Φεβρουαρίου την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σημειώνουμε επίσης ότι μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο Υπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι δεν έγινε καμία επαφή, αλλά απλώς υπήρξε κάποια ενημέρωση προς τα Ηνωμένα Έθνη παραδίδοντάς τους ένα χάρτη για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση, ενώ όσον αφορά την Ε.Ε. είπε ότι «υπήρξε προφορική ενημέρωση για την πρόθεσή μας, αλλά δεν έγινε κανένας διάλογος, διότι η διαχείριση της νεκρής ζώνης είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

2

Ε.Ε.: Δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή

Παρά το ότι ο Υπουργός Εσωτερικών επιμένει ότι ενημερώθηκε η Ε.Ε., πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν στη «Χαραυγή» ότι δεν έλαβαν καμία κοινοποίηση ή επίσημη ενημέρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την κατασκευή του νέου φράχτη ή σχετικά με κάποια αλλαγή στην πολιτική της για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι όντως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής στο Άρθρο 3 αναφέρεται σε αποτελεσματικό έλεγχο της Πράσινης Γραμμής και αποθάρρυνση προσώπων που παρακάμπτουν τα σημεία διέλευσης (άρθρου 2 παράγραφος 4). Ωστόσο τονίστηκε ότι δεν τηρήθηκε το άρθρο 10 του Κανονισμού, ο οποίος αναφέρει ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τη διέλευση προσώπων ή εμπορευμάτων παράγει αποτελέσματα μόνον εφόσον οι προτεινόμενες αλλαγές κοινοποιηθούν στην Επιτροπή και εφόσον η Επιτροπή δεν έχει εκφράσει την αντίρρησή της για αυτές εντός ενός μηνός».

 

Ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι ενημέρωσε και τα Η.Ε., πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο τόνισαν στη «Χαραυγή» ότι όχι μόνο δεν υπήρξε ενημέρωση, αλλά ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν στην εφημερίδα μας ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης θα πρέπει να συνάδουν με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, όπως την αρχή της μη-επαναπροώθησης καθώς και πρόσβασης στο δικαίωμα ασύλου.

Τονίζοντας ότι το δικαίωμα αναζήτησης και παροχής ασύλου αποτελεί στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και προστατεύεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμισαν ότι η Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο απαιτούν από τα κράτη να προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να ζητούν άσυλο και δεν θα πρέπει να επαναπροωθούνται σε χώρες ή περιοχές που μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους, ακόμη και αν εισέρχονται παράτυπα.

Επεσήμαναν ακόμη ότι τα άτομα που χρειάζονται διεθνή προστασία θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο άσυλο, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών.

 

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι η Ύπατη Αρμοστεία δεν υποστηρίζει εμπόδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου και την προστασία των ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, είτε αυτά [τα εμπόδια] εισάγονται σε σημεία εισόδου στα σύνορα χωρών είτε μέσα στην επικράτεια μιας χώρας.

 

Απουσία μεταναστευτικής πολιτικής

Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα των μεταναστευτικών ροών χωρίς να έχει οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόγραμμα προς εφαρμογή. Γι’ αυτό κατά καιρούς εφαρμόζει διάφορες πρακτικές, οι οποίες στη συνέχεια αναιρούνται είτε αντικαθίστανται από άλλες.

Στην αδυναμία της να αντιμετωπίσει το θέμα, η κυβέρνηση προ καιρού άρχισε να καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου απέναντι στους μετανάστες παρουσιάζοντάς τους ως τρομοκράτες ή ως σταλμένους από την Τουρκία και συνεπεία τούτου κινδυνεύει η κουλτούρα και η ασφάλεια των Κυπρίων, τις οποίες οφείλει η κυβέρνηση να προστατεύσει, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Τώρα προχώρησαν με την τοποθέτηση των συρματοπλεγμάτων.

Όλοι, ακόμα κι αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα και στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, τονίζουν ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές.

Το Προσφυγικό είναι ένα σύνθετο θέμα και δεν έχει εύκολες και έτοιμες λύσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι λύση η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος των μεταναστών και ο ρατσισμός. Αντίθετα, είναι μέρος του προβλήματος.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, στην αλληλεγγύη προς όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Και κυρίως να υπάρξει ένα σύστημα ασύλου που να εξετάζει σωστά και ταχύτατα τις αιτήσεις, σε πολιτικές ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία μας και όχι να εκκρεμούν οι αιτήσεις μέχρι και 5 χρόνια, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι αιτήσεις αλλά και να πληθαίνουν συνεχώς οι άνθρωποι που περιμένουν μια απάντηση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανάρτηση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2020, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης των Επιτροπών Παρακολούθησης της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων 2014-2020, που έγινε στις 12 περασμένου Δεκεμβρίου, είχε δηλώσει ότι «σήμερα στη χώρα μας οι αιτήσεις ασύλου και τα πρόσωπα στα οποία έχει ήδη παρασχεθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας συμποσούνται σε πέραν των 35.000, δηλαδή σε ένα ποσοστό 3,8% του πληθυσμού». Και παρά την παραδοχή αυτή, μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι ουσιαστικό για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

 

 

 

  1. Το άρθρο 10 του Κανονισμού για την Πρ. Γραμμή, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με την Επιτροπή για οποιεσδήποτε αλλαγές.

 

  1. Στο άρθρο 11(4) αναφέρεται ρητά ότι θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με την Επιτροπή σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης ή όταν απαιτείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάληψη άμεσης δράσης.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy