Αρνείται πεισματικά να διασωληνωθεί η ασθενής με COVID – Εξετάστηκε και από ψυχίατρο

Φωτογραφία: Κάτια Χριστοδούλου-ΚΥΠΕ

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται η γυναίκα ασθενής με κορωνοϊό η οποία όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Φιλελεύθερος, έχει υπογράψει νομικό έγγραφο με το οποίο αρνείται να διασωληνωθεί σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας της επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει σήμερα η εφημερίδα, ανάμεσα στους γιατρούς επικρατεί αγωνία για την πορεία της υγείας της αφού σε περίπτωση επιδείνωσης, θα βρεθούν με δεμένα τα χέρια υπό το φόβο νομικών συνεπειών.

Μάλιστα σύμφωνα πάντα μς την εφημερίδα, οι γιατροί ζήτησαν όπως η ασθενής να εξεταστεί από κυβερνητικό ψυχίατρο με τον δεύτερο να διαπιστώνει πως η ασθενής έχει σώας τας φρένας και έτσι η βούλησή της να μην διασωληνωθεί, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας της, υπερισχύει τόσο της επιθυμίας συγγενικών της προσώπων ή ακόμη και των ιατρών, οι οποίοι θα αποταθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για έκδοση διατάγματος.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η ασθενής έτυχε πλήρους ενημέρωσης από τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της, όπως επίσης και τον κίνδυνο που θέτει η ίδια για τη ζωή της με την άρνησή της να διασωληνωθεί.

Ο ιατρός και πρώην πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Βάσος Οικονόμου, μιλώντας στην εφημερίδα, τόνισε πως με βάση την Κυπριακή Νομοθεσία και των Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας, ο ασθενής έχει δικαίωμα να επιλέξει την προτεινομένη θεραπεία εάν είναι περισσότερες από μία, ενώ έχει και δικαίωμα να απορρίψει θεραπεία. Εξάλλου όπως είπε, ακόμη και αν η κατάσταση της υγείας του ασθενούς εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για θάνατο, έχει δικαίωμα (νοουμένου ότι έχει σώας τας φρένας) να μην λάβει οποιαδήποτε θεραπεία.

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ότι οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι με βάση τη δεοντολογία, την επαγγελματική τους κατάρτιση και του ήθους τους να πιέσουν με κάθε νόμιμο μέσο τον ασθενή περί της ανάγκης να γίνει αυτή η επέμβαση ή θεραπεία. «Δικαιούνται να ασκήσουν νόμιμη λογική πίεση, όχι απειλές και οτιδήποτε άλλο όπως είχαμε στο παρελθόν, όπου υπήρξαν και καταγγελίες. Αποτελεί παράπτωμα του ιατρού να υπερβεί τον ρόλο του και να πιέσει τον ασθενή να κάνει εκείνο που θέλει ο ιατρός, ασχέτως εάν έχει δίκιο και εάν είναι λογικό εκείνο που στηρίξει ο ιατρός».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.