Άρνηση για εισφορές σε φιλόπτωχο εκκλησίας σε κηδεία, τους εσβησε τον κλιματισμόΣε μια απίστευτη καταγγελία προέβη μέσω ανοικτής επιστολής, πολίτης η οποία κατήγγειλε οτι ιερέας σε εκκλησία δεν άναψε τον κλιματισμό γιατί ο οικείοι του αποθανόντος δεν δέχτηκαν να μπει τραπεζάκι της φιλόπτωχου της εκκλησίας για εισφορές την ώρα της κηδείας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην ανοικτή της επιστολή, την οποία δημοσιεύει ο Φιλελευθερος, σε τηλεφώνημα που είχε ο επίτροπος της εκκλησίας μαζί με την συγγενή του αποθανόντος , με επιμονή, ήταν πολύ πιεστικός αναφέροντας ότι είναι πολιτική της εκκλησίας και ότι έτσι είθισται, να λαμβάνεται η πρωτοβουλία και να τοποθετείται το εν λόγω τραπέζι εισφορών της Φιλοπτώχου.

Όπως αναφέρεται και στην επιστολή:

Ευγενικά του εξήγησα ότι επιθυμία μας είναι να δοθούν οι όποιες εισφορές, μόνο σε παιδιά και ότι ήδη έχουμε επικοινωνήσει με τα δύο (2) σχετικά ιδρύματα και σωματεία και προβήκαμε στις διάφορες διαδικασίες και δημοσιεύσεις.

Μετά από αρκετή συζήτηση, του δήλωσα ξεκάθαρα ότι, ενόψει της συναισθηματικής φόρτισης της μέρας, δεν είναι σωστό ούτε πρέπον να τηλεφωνεί λίγη ώρα πριν να αναχωρήσουμε για την κηδεία του αδελφού μας και να επιμένει αγνοώντας την επιθυμία της οικογένειάς μας για το πού να δοθούν οι εισφορές των συγγενών και φίλων μας. Να σημειωθεί για χάριν ακριβείας ότι τελικά δεν τοποθετήθηκε το τραπέζι για εισφορές στην Φιλόπτωχο.

 

Κατα την άφιξη των συγγενών στην εκκλησία, είχε ερωτηθεί  ο ιερέας του ναού για τον κλιματισμό:
Ζήτησα ευγενικά όπως ενεργοποιηθεί το κλιματιστικό. Με απότομο, κατά την άποψή μου τρόπο, ο εν λόγω ιερέας μου απάντησε ότι είναι χαλασμένο, γυρίζοντας την πλάτη του. Εγώ ξαναρώτησα πώς γίνεται να μη λειτουργεί το κλιματιστικό εντός της εκκλησίας και επανέλαβε, αποχωρώντας και χωρίς να γυρίσει προς το μέρος μου, ότι «δεν λειτουργεί».

Μετά μεγάλης απογοήτευσης πληροφορήθηκα εκ των υστέρων από τον οδηγό της νεκροφόρας του γραφείου κηδειών, ότι και αυτός μίλησε με τον εν λόγω ιερέα, ο οποίος ήταν απότομος και με τον ίδιο. Αντί όμως να του απαντήσει ότι δεν λειτουργεί το κλιματιστικό, του είπε καθαρά ότι επειδή δεν δεχτήκαμε να τοποθετηθεί τραπέζι για εισφορές προς την Φιλόπτωχο, δεν θα ενεργοποιείτο το κλιματιστικό κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας εντός του ναού.

Το αποτέλεσμα της εκδικητικής και απαράδεχτης συμπεριφοράς τού εν λόγω ιερέα, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε με τις οδηγίες του επιτρόπου ή όποιου υπεύθυνου τρίτου, ήταν να ταλαιπωρηθεί πάρα πολύς κόσμος, καθώς η ζέστη ήταν αφόρητη και τα παράθυρα ήταν κλειστά. Να υπογραμμιστεί ότι προσέξαμε πως λειτουργούσαν μόνο δύο ανεμιστήρες εντός του ναού, ο πρώτος κοντά στη βόρεια είσοδο της εκκλησίας και ο δεύτερος, όλως παραδόξως ήταν τοποθετημένος ένα μέτρο από τον εν λόγω ιερέα, μπροστά στο ψαλτήριο απ’ όπου έψαλλε κατά την ακολουθία της κηδείας.

Έχω επίσης πληροφορηθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στην εν λόγω εκκλησία, «τιμωρείται» με παρόμοιο τρόπο η οικογένεια και τα άτομα που παρευρίσκονται σε μια κηδεία, σε περίπτωση που η πενθούσα οικογένεια είχε αρνηθεί την τοποθέτηση του τραπεζιού των εισφορών της Φιλοπτώχου, διότι επέλεξε κάποιες άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η οικογένεια ζητά απο τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο όπως ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια για να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα, αναφορικά με το εν λόγω συμβάν, ούτως ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά και αναστάτωση σε οικογένειες, οι οποίες κηδεύουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, αλλά και ταλαιπωρία προς τα άτομα που εισέρχονται εντός του ναού για τη νεκρώσιμο ακολουθία, για να «τιμωρηθεί» εκδικητικά μια οικογένεια που δεν αποδέχτηκε την απαίτηση της επιτροπής του ναού.