Αρνήθηκε ξανά να δώσει την απόφαση για Ρίκκο το Συμ. Αποφυλακίσεων

Βολές ΑΚΕΛ για παρεμβάσεις στις αποφυλακίσεις - Δαμιανού:Κάποιοι είτε θα αρχίσουν να σέβονται το Κοινοβούλιο, είτε θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες του νόμου


Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης για αποφυλάκιση υπό όρους του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, εξετάστηκε το απόγευμα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε αυτεπάγγελτα, έπειτα από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, και του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό το φως του αιτήματος των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, να αποκτήσει το κείμενο απόφασης του Συμβουλίου Αποφυλακίσεων Κρατουμένων Επ’ αδεία, για την αποφυλάκιση του κ. Ερωτοκρίτου κάτι που ούτε και σήμερα κατέστη δυνατόν.

Το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή του Άριστου Δαμιάνου, διεμήνυσε ακόμα μια φορά πως η Βουλή πρέπει να ενεργήσει άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της άρνησης παραχώρησης διευκρινήσεων και απαντήσεων σε βουλευτές, σε ζητήματα που περιλαμβάνονται στις εξουσίες της νομοθετικής εξουσίας, με επίκληση τη νομοθεσία, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία παρέστησαν μέλη του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, πλην του Προέδρου Σώτου Σταυρινίδη, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απουσία του.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, που ενέγραψαν το θέμα, θεωρούν πως η όλη στάση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης το αφήνει «θεσμικά εκτεθειμένο».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως «οι όλοι χειρισμοί του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως Κρατουμένων Επ’ αδεία από την απόφαση για αποφυλάκιση με όρους του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και εντεύθεν είναι τέτοιοι που το αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο».

«Είχαμε και έχουμε την άποψη ότι η τότε απόφαση λήφθηκε κάτω από ιδιαίτερη σπουδή σε συνθήκες έλλειψης διαφάνειας και αυτή μας η θέση και άποψη εντείνεται και επικυρώνεται μέσα από τις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομικών, κατά τις οποίες ήταν παρόντα μέλη του Συμβουλίου Αποφυλάκισης», σημείωσε.

Όπως συνέχισε, «στις 19 Σεπτεμβρίου είχαμε ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το σκεπτικό της απόφασης, που αφορά τον κ. Ερωτοκρίτου», για να προσθέσει πως «είχε προηγηθεί αλληλογραφία του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και άρνηση του Συμβουλίου να δώσει τη σχετική απόφαση».

«Ένα μήνα και πλέον μετά (σήμερα) αυτή η άρνηση επαναλήφθηκε με το επιχείρημα ότι ήθελαν να ελέγξουν τη νομιμότητα του αιτήματος μας να ζητήσουμε τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης. Θεωρούμε ότι η όλη στάση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης το αφήνει θεσμικά εκτεθειμένο», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Επίσης, είπε πως το κόμμα του θεωρεί πως «η απουσία του Προέδρου του Συμβουλίου, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, από μόνη της λέει πολλά και ασφαλώς θα επαναλάβω αυτό που είπα και τον προηγούμενο μήνα ότι κάποιοι είτε θα αρχίσουν να σέβονται το Κοινοβούλιο, είτε θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

«Θα διαβουλευτούμε με το ΔΗΚΟ, για την πορεία εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας που αφορά την κατάθεση εγγράφων στο Κοινοβούλιο και επαναλαμβάνω ότι αυτό το ζήτημα δεν θα μείνει ως έχει. Τελεία και παύλα», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο κ. Δαμιανού κατήγγειλε παρεμβάσεις που έγιναν προς το Συμβούλιο Αποφυλάκισης.

Σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και αν μπορεί να αναφέρει ποιες ήταν οι παρεμβάσεις αυτές, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως προτιμά να μείνει στα όσα είχε δηλώσεις νωρίτερα και μόνο.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι «γεγονός είναι πως ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου ζητήσαμε από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης να μας παραδώσει και να μας ενημερώσει για την απόφαση, την οποία πήραν και τον τρόπο με τον οποίο άσκησαν τη διακριτική τους ευχέρεια υπέρ της έγκρισης του αιτήματος για αποφυλάκιση του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου, παρά ταύτα δεν έθεσαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την απόφαση που πήραν και την αιτιολογία πάνω στην οποία βασίστηκαν για να εγκρίνουν το αίτημα της αποφυλάκισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου».

«Ούτε νομική συμβουλή εξασφαλίστηκε, όπως ζητήσαμε στις 19 Σεπτεμβρίου για τη δυνατότητα να παράσχουν αυτή την απόφαση ενώπιον της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι κατά τη δική μας άποψη, όπως την εκφράσαμε μέσα στην Επιτροπή δεν υπήρχε κανένα κώλυμα να ενημερωθεί η Επιτροπή Νομικών, για το περιεχόμενο της απόφασης του», είπε.

Εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η θέση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης ήταν ότι ήταν πλήρως αιτιολογημένη η απόφαση την οποία έλαβαν για τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, για να προσθέσει ότι σε ερώτημα «κατά πόσο είχαν σήμερα ξανά την ίδια απόφαση να πάρουν για τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα η απάντηση ήταν καταφατική ότι αν σήμερα έπρεπε να εξετάσουν το ίδιο αίτημα θα έπαιρναν την ίδια απόφαση».

«Μας προκαλεί», πρόσθεσε, «έκπληξη και λύπη η απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης και τουλάχιστον όσον αφορά το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το θέμα να κρυφτεί κάτω από το χαλί, επειδή νοιώθουμε ότι όχι μόνο η κοινωνία επιθυμεί, αλλά οφείλει η πολιτεία και εμείς να ασκήσουμε τον κοινοβουλευτικό μας έλεγχο, αλλά οφείλουμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο να δώσουμε την εντύπωση, την αίσθηση και να πράξουμε ανάλογα με την αρχή ότι ο κάθε ένας είναι υπόλογος για τις πράξεις και τις παραλείψεις του και ότι ο κάθε ένας δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί, ούτε να επαναπαυτεί πίσω από τον οποιοδήποτε».

Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ θα είναι σε συνεννόηση με το ΑΚΕΛ, που έχουν εγγράψει το θέμα και θα αποφασίσουν για τα περαιτέρω βήματα, τα οποία θα λάβουν,  αναφορικά στο θέμα που συζήτησαν σήμερα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.