Αρνητικά δεδομένα δημιούργησε το ναυάγιο του Κρανς-Μοντάνα

 

 

• Έντονη η απογοήτευση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο

 

Προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο μετά το ναυάγιο του Κυπριακού στο Κρανς-Μοντάνα. Οι δήμαρχοι Αμμοχώστου και Μόρφου παραδέχονται ότι το ναυάγιο στην Ελβετία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υπόθεση της Κύπρου. Παρά τη διαφορετική ανάγνωση των δεδομένων από τους Αλέξη Γαλανό και Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, είναι κοινός τόπος ότι η απογοήτευση του προσφυγικού κόσμου είναι έντονη.

Παραδέχονται επίσης ότι το πέρασμα του χρόνου έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες με δεδομένο ότι μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των βιωματικών προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προθέσεις για του Μαρωνίτες και τους κατοίκους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, οι δύο δήμαρχοι εκτιμούν ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η υλοποίηση των τουρκικών προθέσεων. Ωστόσο, σημειώνουν, σε περίπτωση που υλοποιηθούν, κανένας δεν θα μπορεί να εμποδίσει οποιονδήποτε πρόσφυγα να επιστρέψει στο σπίτι του.

 

 

Συνεντεύξεις στον Μιχάλη Μιχαήλ

 

1. Πώς εκτιμάτε την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κρανς-Μοντάνα;

2. Φαίνεται ότι χάθηκε ακόμα μια ελπίδα για λύση. Πιστεύετε ότι το πέρασμα του χρόνου λειτουργεί αρνητικά σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους;

3. Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία προωθεί επιστροφή των Μαρωνιτών στις κατεχόμενες κοινότητές τους, ενώ κυκλοφορούν και φήμες ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με την Αμμόχωστο. Ποια είναι η θέση σας ως δήμος επί του θέματος;

4. Στην περίπτωση που οι τουρκικές εξαγγελίες γίνουν πράξη, μπορεί οποιαδήποτε αρχή να απαγορεύσει την επιστροφή σε όσους πρόσφυγες θα επιλέξουν να επιστρέψουν;

 

«Ενώ το 2000 η Μόρφου βρισκόταν κατά 90% σε κατάσταση όπως την είχαν αφήσει οι Μορφίτες, σήμερα έχουν ήδη ανεγερθεί και λειτουργούν τρία πανεπιστήμια, έχει φτιαχτεί αυτοκινητόδρομος που ενώνει τη Λευκωσία με τη Μόρφου και ετοιμάζεται άλλος που θα ενώνει τη Μόρφου με τη Λεύκα. Ανεγείρονται νοσοκομείο και καινούργιες κατοικίες»

 

Βίκτωρας Χατζηαβραάμ

Οι βιωματικοί πρόσφυγες μέρα με τη μέρα χάνονται

 06082017.pdf - Adobe Acrobat Pro

1. Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ως προς το τι προκάλεσε το συγκεκριμένο ναυάγιο. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε είναι οι δημοσιογραφικές. Μετά το συγκεκριμένο ναυάγιο κατά την άποψή μου τα δεδομένα για τη δική μας πλευρά έχουν στενέψει πολύ. Ιδιαίτερα δε, αναγιγνώσκοντας τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ κατά τη λήξη της διαδικασίας, χωρίζοντας τους Κυπρίους σε Βόρειους και Νότιους, καθώς επίσης και την τοποθέτησή του ότι «όταν οι δύο πλευρές το αποφασίσουν, εμείς θα είμαστε εδώ».

 

2. Είναι αλήθεια ότι ο προσφυγικός κόσμος τουλάχιστον είχε εναποθέσει μεγάλες προσδοκίες σε αυτή τη διαπραγμάτευση και γι’ αυτό η απογοήτευση ήταν και είναι πολύ έντονη. Σίγουρα και το πέρασμα του χρόνου λειτουργεί αρνητικά προς τη δική μας πλευρά, καθότι οι κατοχικές αρχές προσπαθούν να δώσουν λύση από μόνες τους, με τα τετελεσμένα που δημιουργούν επί του εδάφους. Πέραν του γεγονότος ότι οι βιωματικοί πρόσφυγες μέρα με τη μέρα χάνονται. Σήμερα έχουμε μια απώλεια ήδη δύο και κάτι γενεών προσφύγων. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύγκριση για τη Μόρφου του 2000 και τη Μόρφου του 2017. Ενώ το 2000 η Μόρφου βρισκόταν κατά 90% σε κατάσταση όπως την είχαν αφήσει οι Μορφίτες, σήμερα έχουν ήδη ανεγερθεί και λειτουργούν τρία πανεπιστήμια, έχει φτιαχτεί αυτοκινητόδρομος που ενώνει τη Λευκωσία με τη Μόρφου και ετοιμάζεται άλλος ένας που θα ενώνει τη Μόρφου με τη Λεύκα. Ανεγείρονται νοσοκομείο και καινούργιες κατοικίες.

 

3. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή δεν είναι η λύση που επιδιώκει κανένας Κύπριος. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει ανακοινωθεί, οπόταν και δεν ξέρουμε τις συνθήκες της επιστροφής τους. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη πρόταση εάν και όταν ανακοινωθεί επίσημα και υλοποιηθεί θα είναι η αρχή της διχοτόμησης της πατρίδας μας, πράγμα το οποίο αντεύχομαι.

 

4. Σίγουρα καμία αρχή δεν έχει το δικαίωμα και ούτε μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν, αν το επιθυμήσει, να επιστρέψει. Το θέμα είναι να καταλάβει ο καθένας μας ότι αν επιλέξει να το κάνει θα είναι μια άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και ότι ο ίδιος ο υπερασπιστής της λύσης θα γίνει καταλύτης της.

Πώς κάποιος θα μπορέσει να ζήσει σε μια πόλη που για 43 χρόνια ήταν ακατοίκητη και που ουσιαστικά αυτή η πόλη θέλει εκ βάθρου ανοικοδόμηση;

 

 

Αλέξης Γαλανός

06082017.pdf - Adobe Acrobat Pro

«Όλοι είμαστε πατριώτες από τη δική μας οπτική γωνία και ο καθένας μας έχει τα ανθρώπινα δικαιώματά του, αλλά και τις ευθύνες του. Είναι η ώρα να προβληθεί το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου, όμως στη βάση των ψηφισμάτων 550 και 789 και της Β’ Συμφωνίας Κορυφής»

 

Ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά στις πιθανότητες επιστροφής των προσφύγων

 

1. Είναι ξεκάθαρο πως έχει δημιουργηθεί ένα κενό/αδιέξοδο όσον αφορά τις συνομιλίες και ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν εφαρμόζοντας ένα σχέδιο Β. Το ερώτημα είναι κατά πόσον από την αρχή στόχευαν στην πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου και χρησιμοποίησαν τις συνομιλίες ως άλλοθι και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο εφαρμογής ενός μακροχρόνιου σχεδίου για την τελική εφαρμογή της διχοτόμησης.

 

2. Υπήρξε κόσμος που επένδυσε τις ελπίδες του ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση. Εγώ, προσωπικά, και αυτό αφορά την προσωπική μου γνώμη, δεν πίστευα ότι υπάρχουν οι πραγματικές συγκυρίες όσον αφορά την Τουρκία και το διεθνές περιβάλλον για να πεισθεί η Άγκυρα να τερματίσει την παρουσία της στην Κύπρο, εξέλιξη που ήταν απαραίτητη για να περάσει ένα δημοψήφισμα.

Δυστυχώς ο χρόνος λειτουργεί πραγματικά αρνητικά στις πιθανότητες επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια μας. Όπως επίσης λειτουργεί αρνητικά όσον αφορά την επανένωση του τόπου μας, όμως δεν μπορεί αυτό να αναστραφεί με μια λύση που θα λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου σαν κράτος και δεν θα είναι βιώσιμη.

 

3. Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αμμοχώστου μέσα από διαχρονικά ψηφίσματα και αποφάσεις είναι ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου, δεν μπορεί από του να είναι στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, της δεύτερης συμφωνίας κορυφής Κυπριανού-Ντενκτάς, των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την Τουρκία, του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.λπ. που προνοούν την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και τα οποία είναι καιρός να αξιοποιήσουμε διεθνώς. Επί του θέματος αυτού επιφυλάσσομαι να πω περισσότερα στην ανοιχτή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει στη Δερύνεια στις 14 Αυγούστου και αφού συμπληρώσουμε προγραμματισμένες επαφές με αρμόδια πρόσωπα και κόμματα.

 

4. Παρ’ όλο ότι δεν μπορώ να αγνοήσω τα διάφορα δημοσιεύματα στον τουρκικό και τ/κ Τύπο, δεν είναι εύκολο να γίνουν στην πράξη και μάλλον παίζουν με τον πόνο μας και δοκιμάζουν τις αντοχές μας σαν μέρος τακτικής και στρατηγικής. Η θέση η προσωπική μου είναι ότι δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανένα να επιστρέψει στο σπίτι του. Ιδιαίτερα με την απογοήτευση που διακατέχει τον προσφυγικό μας κόσμο, τις ανισότητες που δημιουργήθησαν μετά την εισβολή και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γενικά της αδικίας και της διαπλοκής. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση σημαίνει αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος και τη διάλυση της οποιασδήποτε ελπίδας που μπορεί να έχει παραμείνει για μια λύση επανένωσης της Κύπρου. Όλοι είμαστε πατριώτες από τη δική μας οπτική γωνία και ο καθένας μας έχει τα ανθρώπινα δικαιώματά του, αλλά και τις ευθύνες του. Είναι η ώρα να προβληθεί το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου, όμως στη βάση των ψηφισμάτων 550 και 789 και της Β’ Συμφωνίας Κορυφής.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy