Αρνητική εξέλιξη τα νέα κρούσματα

Καμπανάκι κινδύνου εκ νέου από τα χθεσινά αποτελέσματα σε σχέση με τα θετικά κρούσματα κορονοϊού. Αν και νωρίτερα οι αρμόδιοι έκαναν λόγο για θετική αποτίμηση, εντούτοις τα 25 νέα θετικά κρούσματα και ο ένας θάνατος ήρθαν και πάλι να προβληματίσουν.

Όπως πληροφορείται η «Χαραυγή», κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, τέθηκαν όλα τα δεδομένα, με τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών να αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας, αφού, όπως φαίνεται, τα μέτρα που λήφθηκαν και αφορούσαν κυρίως τη Λεμεσό έπιασαν τόπο. Ωστόσο ο ιός τελικά κατάφερε να διεισδύσει στην κοινότητα αφού η ιχνηλάτιση οδήγησε σε 13 κρούσματα από τα 25.

Την ίδια ώρα τέθηκαν και τα δεδομένα σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των χωρών, με την Ελλάδα να παραμένει στην Κατηγορία Β’, ενώ αργότερα και η Πολωνία από την Κατηγορία Α’ που ήταν υποβαθμίστηκε στην Κατηγορία Β’, μετά και τον εντοπισμό ατόμων θετικών στη νόσο Covid-19. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, αποφασίστηκε όπως ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων (εξαιρουμένων των χώρων εστίασης) στην επαρχία Λεμεσού αυξηθεί από 10 άτομα σε 50, μέτρο που θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα την ερχόμενη βδομάδα.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, παράλληλα, ότι όλα τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύουν, τόσο στην επαρχία Λεμεσού όσο και παγκύπρια, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι νεωτέρας. Συγκεκριμένα: Περιορισμός στο μέγιστο αριθμό ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων. Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Το Υπουργείο Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή απευθύνουν εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες, και κυρίως τους νέους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε χώρους μαζικών συναθροίσεων και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Συζητήθηκε επίσης και η επικαιροποίηση πρωτοκόλλων και η διαχείριση των ασυμπτωματικών και των κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες. Λαμβάνοντας υπόψη το τρίπτυχο που καθόρισε το ECDC, δηλαδή εξέταση – ιχνηλάτηση – γρήγορη απομόνωση, στρατηγική που εφαρμόζει η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας, συμφωνήθηκε όπως σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα η επιστημονική ομάδα καταθέσει στον Υπουργό Υγείας εισηγήσεις, έτσι ώστε να ληφθούν τελικές αποφάσεις για εκκρεμούντα ζητήματα, όπως η διεξαγωγή εκδηλώσεων μαζικής συνάθροισης.

Προβληματισμός για συναυλίες και μαζικές εκδηλώσεις

Κατά την παρουσίαση των απορρεόντων της πρόσφατης έκθεσης του ECDC, όπου γίνεται εκτενής αναφορά και καταγράφεται έντονος προβληματισμός σε σχέση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων μαζικής συνάθροισης, όπως οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και τα πανηγύρια, μεταφέρθηκε από τον Υπουργό Υγείας η έντονη ανησυχία τόσο του ιδίου όσο και του ECDC για τον αυξημένο κίνδυνο που έχουν αυτού του είδους οι εκδηλώσεις. Τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες ως προς το θέμα αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν μεγάλη προσοχή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων καλεί τα κράτη να αποφεύγουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αθρόα συγκέντρωση ατόμων, που καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασαν και τα μέλη της ΣΕΕ και συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστεί συγκεκριμένη εισήγηση για το ζήτημα. Ελένη Κωνσταντίνου