Παρέμεινε μέχρι τέλους σκληρά αρνητική η ελληνική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο για υποστήριξη του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει Ισραήλ – Κύπρο – Κρήτη – Αττική, γνωστού ως Euroasia Interconnector.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελευθερος, οι αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, Γ. Λακκοτρύπη και Κ. Χατζηδάκη, χθες στο Κάιρο και τις παράλληλες τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ελάχιστα απέδωσαν, αφήνοντας μόνο κάποιο παράθυρο για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου μέσω του ηλεκτρικού αγωγού.

Συγκεκριμένα, έμεινε μόνο ένα μικρό παράθυρο πολιτικών υποσχέσεων από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη, για κάποια ευελιξία ώστε το τμήμα Κρήτης – Αττικής να κατασκευαστεί από την Ελλάδα, έτσι που να μειώνει το κόστος διαλειτουργικότητας σε μια σύνδεσή του με τον Euroasia Interconnector. Προφανώς, πάντως, το μήνυμα για διαλειτουργικότητα, για την οποία ήταν επίσης εντελώς αρνητική η ελληνική πλευρά μέχρι και χθες, έφτασε από το Κάιρο στην Αθήνα, αφού επιδείχθηκε κάποια αρχική συγκατάβαση από πλευράς Ελλάδας.

Στην κατάληξη, η Ελλάδα θα κατασκευάσει μόνη της τον αγωγό που θα συνδέει την Κρήτη με την Αττική, ως «εθνικό» αντί ως ευρωπαϊκό έργο, με πρότυπα που ευνοούν κυρίως Κινέζους κατασκευαστές, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το ότι δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες, αλλά θα μετακυλήσει όλο το κόστος στους καταναλωτές της χώρας.

Παράλληλα, όμως, η κυπριακή πλευρά πέτυχε να εξασφαλίσει από την Ε.Ε. τη συγκατάθεσή της ώστε τα άλλα δύο τμήματα του αγωγού, δηλαδή η σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου και Κύπρου – Κρήτης, να συνεχίσουν να θεωρούνται ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. και θα έχει την ισχυρή οικονομική, τεχνική και πολιτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν με την εξής συμφωνία: Θα γίνει μελέτη για να καταδείξει το επιπλέον κόστος -περίπου €500 εκατ. σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς- των επιπλέων έργων που θα γίνουν για να είναι συμβατά τα δύο συστήματα.

Ο ΥΠΕΞ εξηγεί το “όχι” των Αθηνών για κατασκευή του Euroasia Interconnector

πάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ηχηρό “όχι” από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής του Καϊρου, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι από πλευράς Αιγύπτου και Κύπρου το συγκεκριμένο έργο προχωρεί κανονικά, ενώ από ελληνικής πλευράς διατυπώθηκαν επιχειρήματα αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης της Κρήτης, από την οποία θα διέλθει ο αγωγός Euroasia Interconnector.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/politics/o-ypex-exigei-ohi-ton-athinon-gia-kataskeyi-toy-euroasia-interconnector