Η Γερμανία είναι αντίθετη με την ιδέα της δημιουργίας των λεγόμενων «κέντρων αποβίβασης» στο έδαφος της ΕΕ ή και έξω από αυτό.

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΚΥΠΕ Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, λέγοντας πως πρόκειται για ιδέα που θα συζητηθεί απόψε το βράδυ στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σύνοδο την οποία και θα απασχολήσει κατά κύριο λόγο το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, η ιδέα αυτή θα συζητηθεί, όμως στη γερμανική πρωτεύουσα δεν την βλέπουν θετικά, καθώς –όπως λένε- κανείς δεν γνωρίζει την παρούσα στιγμή υπό ποιο καθεστώς θα λειτουργούν τα κέντρα αυτά, σε ποιών χωρών το έδαφος θα βρίσκονται και ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για τη λειτουργία τους.

Η γερμανική κυβέρνηση προωθεί τη θέση σύναψης απευθείας συμφωνιών με χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες/μετανάστες, ή τις χώρες διέλευσης τους (transit).

Σε κάθε περίπτωση στη γερμανική πρωτεύουσα δεν αναμένουν πως θα προκύψουν σύντομα οριστικές λύσεις για το περίπλοκο αυτό θέμα.

Το ίδιο επανέλαβε και σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο η Καγκελάριος Μέρκελ, προσθέτοντας πως «όλοι στην Ευρώπη συμφωνούμε πως πρέπει να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση», ενώ τόνισε πως η Γερμανία το 2015 άνοιξε τα σύνορα της προκειμένου να βοηθήσει τις Αυστρία και Ουγγαρία που αντιμετώπιζαν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα.