Αρνητικό το πρόσημο πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης

Ιδιαίτερα δύσκολος αναμένεται ο δρόμος προς τη Γενεύη - Ανησυχίες εκφράζει το ΑΚΕΛ για το αποτέλεσμα

Ιδιαίτερα δύσκολος αναμένεται να είναι ο δρόμος προς τη Γενεύη, αλλά και η συνέχεια, αφού και οι δύο πλευρές, Ε/κ και Τ/κ παραμένουν, όπως τουλάχιστον επίσημα δηλώνουν, αμετακίνητες από τις θέσεις τους.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, διαμήνυσε χθες για ακόμη μια φορά πως πάει στη Γενεύη με το όραμα των δύο κρατών, την ώρα που η ε/κ πλευρά δηλώνει πίστη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λέει ότι στηρίζει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από το ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί και στην Αθήνα για να συνεννοηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ προτού αναχωρήσει για τη Γενεύη, όπου θα τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του ΕΛΑΜ, θα συγκαλέσει εκ νέου Εθνικό Συμβούλιο. Επίσης, χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι μεταβαίνουμε στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ανησυχεί το ΑΚΕΛ για την εξέλιξη της Γενεύης

Την ανησυχία του πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα στη Γενεύη θα φέρει τη διχοτόμηση εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Συγκεκριμένα, ο Άντρος Κυπριανού επεσήμανε πως όταν ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης έταξε λαγούς και πετραχήλια σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ διερωτήθηκε ποιος είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης στο Κυπριακό οκτώ χρόνια μετά…

«Η Τουρκία έγινε πιο επιθετική και πιο προκλητική από πότε. Κάποιος θα ανέμενε ότι με μία τόσο προκλητική Τουρκία, και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδρούσαν έντονα και θα της ασκούσαν αφόρητες πιέσεις. Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι αντί να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία, η οποία είναι πλήρως αποενοχοποιημένη, ασκούνται πιέσεις πάνω σε εμάς. Από τον Αύγουστο του 2019 που ο κ. Αναστασιάδης είπε μερικές φορές και πολύ περισσότερες ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα την πονέσουν, θα την υποχρεώσουν να συνεργαστεί για τη λύση στο Κυπριακό. Και φτάσαμε στο φαινόμενο τον Μάρτη, όταν συνήλθε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι απλά και μόνο να μη συζητά για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά να συζητά πώς θα διαμορφώσουν μία θετική ατζέντα με την Τουρκία για να την πείσουν να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπόσχονται στην Τουρκία τελωνειακή ένωση, υπόσχονται άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να συνεργαστεί με την Ευρώπη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και εμείς λέμε ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις. Τι κάνει η Τουρκία την ίδια στιγμή; Θέτει απαράδεκτες αξιώσεις σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό. Μιλάει για δύο κράτη και για συνομοσπονδία καθαρά πλέον. Προχωρεί σε νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι, και αν το αποτέλεσμα στη Γενεύη τέλος του Απρίλη θα είναι αρνητικό, δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ αρνητικά στην εξέλιξή τους.

Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση. Δώσαμε μια πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις 8 του Δεκέμβρη, η οποία στοχεύει να αφαιρέσει από την Τουρκία τα προσχήματα που προβάλλει. Είπαμε στον ΠτΔ ότι θα πρέπει να τους αφαιρέσει και τα τρία προσχήματα και είναι πολύ εύκολο να το πράξει χωρίς να προβεί σε υποχωρήσεις. Του είπαμε είναι καλό το να λέει ο ΠτΔ ότι είναι έτοιμος να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε, αλλά δεν αρκεί.

Πρέπει να πει ότι δέχεται την πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα ΗΕ, ότι είναι έτοιμος, αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις, να καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις για να επιλυθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα αναφορικά με τα 6 σημεία που θέτει ο ΓΓ, για τους υδρογονάνθρακες να πει -εάν και εφόσον επιλυθούν τα 6 σημεία- ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής των Τ/κ στη διαχειριστική επιτροπή για θέματα ΦΑ και ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει συζήτηση με την Τουρκία πάνω σε καθαρά οικονομική και εμπορική βάση για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εάν και εφόσον μας βοηθήσουν να λύσουμε το Κυπριακό σωστά».

Στην απαρχή ενός διαλόγου προσδοκά ο ΔΗΣΥ

Δεν αναμένουμε λύση του Κυπριακού στη Γενεύη, αλλά τουλάχιστον να είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμάζεται και κάλεσε τις επόμενες μέρες το Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας πως στηρίζουν τον Πρόεδρο σε μια ομολογουμένως πάρα πολύ δύσκολη αποστολή, με τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας περί δύο κρατών, στοχοπροσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Οργανισμού των ΗΕ.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Νεοφύτου, επέστρεψε από τη Γερμανία και το Βερολίνο, σημειώνοντας πως προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους συνεργάτες μας στην Ευρώπη ότι η πρόοδος στο Κυπριακό βοηθάει και τις ευρωπαϊκές πολιτικές για καλυτέρευση των ευρωτουρκικών σχέσεων και αυτό είναι το μείζον μήνυμα που μετέφερε στο Βερολίνο. Αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα), είπε, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες για επίσης σημαντικές επαφές με παράγοντες τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και της Κομισιόν αλλά και του φίλου της Κύπρου και του ιδίου προσωπικά, του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, για να επαναλάβουν και εκεί στις Βρυξέλλες το ίδιο μήνυμα. Είπε, τέλος, πως είναι απαραίτητη η στήριξη της Ευρώπης για να έχουμε μια θετική κατάληξη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy