Αρνητικοί Διοικητής της ΚΤ και Υπ.Οικονομικών στην επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων

Το ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν επιτακτικά θέμα για επέκταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων, αλλά και της περιόδου αναστολής της καταβολής δόσεων δανείων.

Επίσης ο Στέφανος Στεφάνου έθεσε θέμα για τα ενοίκια και την εκπόνηση σχεδίου για όσους έμειναν εκτός του Εστία. Ακόμη, ζήτησε στοιχεία σε σχέση με τα σχέδια επιδότησης του επιτοκίου, τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις της CYTA και της ΑΗΚ, και τα κριτήρια για άντληση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε στοιχεία σε σχέση με το δημόσιο χρέος και τη βιωσιμότητα του και το έλλειμμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση έπεσε πολύ έξω στις προβλέψεις της πριν ακόμη από την εμφάνιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι εξετάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης η επέκταση του μορατόριουμ για τις εξώσεις. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσεις στα περισσότερα από τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης. Εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός ύφεσης της οικονομίας θα είναι πιο χαμηλός, σε σύγκριση με τις προβλέψεις (-7,4%)

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι έγιναν «πολύ ελάχιστες απολύσεις» και ότι ξεκίνησαν έλεγχοι.

Κατά της επέκτασης του χρόνου αναστολής εκποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους τάσσεται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι στην Κύπρο τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα πλείστα ΜΕΔ έχουν ηλικία πέραν των πέντε χρόνων κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για δάνεια σε κακοπληρωτές και όχι για προβλήματα που προέκυψαν λόγω πανδημιας. Παράλληλα, πρόσθεσε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, αναμένεται ότι μετά τη λήξη της περιόδου παγώματος δόσεων των εννέα μηνών θα μπουν στον κατάλογο των ΜΕΔ και νέα δάνεια.

Ο διοικητής εξέφρασε τη διαφωνία του και με το ενδεχόμενο επέκτασης πέραν των εννέα μηνών την περίοδο αναστολής δόσεων.

Ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι επέκταση και των δύο αυτών σχεδίων θα έχει άμεση επίπτωση στην αρνητική αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους με αποτέλεσμα την δυσκολία δανεισμού της χώρας.

Ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι ο προγραμματισμό της ΕΚΤ είναι η επαναφορά της κανονικότητας και όχι η επέκταση των μέτρων