Αρνητικός σε μεγάλη χερσαία επέμβαση στη Συρία ο Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στο εάν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί στη Συρία μία εισβολή όπως αυτή στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο CBS, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι δεν θα γίνει μία «εισβολή τύπου Ιράκ» σε Ιράκ και Συρία «με τάγματα να κινούνται στην έρημο».

Αν και παραμένει αρνητικός σε μεγάλη χερσαία επέμβαση, ο Ομπάμα είπε: «Αυτό που έχω κάνει ξεκάθαρο είναι ότι θα “στριμώξουμε” με συστηματικό τρόπο και τελικά θα καταστρέψουμε την ISIL και απαιτείται από εμάς να έχουμε τα στρατιωτικά εργαλεία για να το κάνουμε αυτό».

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σημείωσε ότι οι συριακές και αραβικές χερσαίες δυνάμεις πρέπει να βρεθούν για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, ενώ προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές δεν μπορούν να νικηθούν μόνο με αεροπορικές επιδρομές.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία από βρετανικά μαχητικά, ο Τζον Κέρι είπε από συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ): «Πιστεύω ότι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ικανότητα να βρούμε χερσαίες δυνάμεις που να είναι έτοιμες να νικήσουν το Νταές (σ.σ. άλλη ονομασία του Ισλαμικού Κράτους), τότε αυτό δεν μπορεί να νικηθεί μόνο από αέρος».

Ερωτηθείς, πάντως, εάν αναφέρεται σε δυτικές δυνάμεις, ο Κέρι είπε: «Μιλώ για συριακές και αραβικές δυνάμεις, όπως κάνουμε συνεχώς».

Στις 30 Οκτωβρίου, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα έστελνε 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων στη Συρία για να συντονίσουν τις χερσαίες επιχειρήσεις των ομάδων της αντιπολίτευσης που στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι.

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι μία «πολιτική μετάβαση» στη Συρία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα ενωμένο μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σημείωσε ότι αναφέρεται στον συριακό στρατό μαζί με την αντιπολίτευση, μαζί με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

«Φανταστείτε πόσο γρήγορα θα μπορούσε να εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα, κυριολεκτικά μέσα σε λίγους μήνες, εάν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε αυτού του είδους την πολιτική λύση» τόνισε.

in.gr

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.