Άρση της αδικίας για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Πιαλέ Πασά

Προωθείται στη Βουλή πρόταση νόμου για να τους δοθούν πιστοποιητικά μίσθωσης

Σε άρση της αδικίας που υφίστανται οι πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακά τεμάχια γης στη συνοικία Πιαλέ Πασά (επί της παραλιακής λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου) και δεν έχουν μέχρι σήμερα πιστοποιητικά μίσθωσης, προχωρά η Βουλή με τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Την πρόταση νόμου κατέθεσε το ΑΚΕΛ και με αυτή συμφωνούν όλα τα κόμματα. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Προσφύγων και όπως διαφάνηκε οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, έκτισαν μόνοι τους χωρίς κρατική στήριξη σε τουρκοκυπριακές περιουσίες που τους είχε υποδείξει το κράτος το 1975.

Δεν δίνει πιστοποιητικά μίσθωσης το Υπ. Εσωτερικών για οικόπεδα αξίας €2,5 εκατ.

Εντούτοις δεν τους έχουν μέχρι σήμερα παραχωρηθεί πιστοποιητικά μίσθωσης.

Όπως ανέφερε ενώπιον των βουλευτών ο υπεύθυνος διαχείρισης της τουρκοκυπριακής γης, Μάκης Οικονομίδης, οι λόγοι που η κυβέρνηση δεν συναινεί στο να δοθούν πιστοποιητικά μίσθωσης στους πρόσφυγες είναι ότι τα σπίτια κατασκευάστηκαν παράνομα και κάποια είναι «παραπήγματα» με «ευτελή υλικά» -κατά την έκφρασή τουκαθώς και ότι η αξία της γης στην περιοχή εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια.

Έκανε λόγο μάλιστα για οικόπεδα αξίας 2 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ισχυρίστηκε πως η μεγάλη αξία της γης που θα παραχωρηθεί με μίσθωση σε αυτούς τους πρόσφυγες θα δημιουργήσει ανισότητα σε σχέση με άλλους πρόσφυγες.

Αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, υπέδειξε πως είναι άδικο για τους πρόσφυγες της Πιαλέ Πασά να λέει το κράτος πως δεν τους παραχωρεί πιστοποιητικό μίσθωσης επειδή απέκτησε αξία η περιοχή. Αυτή η κατηγορία προσφύγων δεν πήρε τίποτα από το κράτος, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης προσθέτοντας πως οι άνθρωποι αυτοί έκτισαν εκεί κατ’ υπόδειξη του κράτους.

Καμία απάντηση στις επιστολές των προσφύγων

Μιλώντας εκ μέρους των προσφύγων της Πιαλέ Πασά, ο Αντρέας Ευθυμίου κατήγγειλε πως έστειλαν πολλές επιστολές για το θέμα στους αρμοδίους, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Είπε ότι ο ίδιος είναι πρόσφυγας και από τους δύο γονείς και πως ο παππούς του είχε περιουσία 130 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στα κατεχόμενα και «πέθανε στο ”παράπηγμα” που έκτισε μόνος του». Χαρακτήρισε ως ανεδαφικό το επιχείρημα περί παρανομίας σημειώνοντας μάλιστα ότι το 1975 λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών περνούσαν από την περιοχή και τοποθετούσαν «πασαλάκια» για να οριοθετήσουν το κομμάτι γης που θα έκτιζε μέσα ο κάθε πρόσφυγας.

Σπύρος Σωτηρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.