Αρση της αδικίας σε βάρος 500 εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου – Αντιδρά ο ΔΗΣΥ

Άρση της αδικίας σε βάρος εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου

Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για ενίσχυση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, απασχόλησε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Η πρόταση προνοεί μεταξύ άλλων ότι δεν θα υποχρεώνονται οι αορίστου χρόνου να παρακάθονται σε γραπτή εξέταση κάθε οκτώ χρόνια για να διατηρήσουν τη θέση τους στον πίνακα διορισίμων, θα διατηρούν το δικαίωμα του μόνιμου διορισμού και μετά την κατάργηση των πινάκων διοριστέων την 1η Σεπτεμβρίου 2027 μέσα από κατάλογο που θα γίνει ακριβώς για αυτόν το σκοπό και θα απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου της δημόσιας υπηρεσίας.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σήμερα εργοδοτούνται περίπου 500 εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται για πολλά χρόνια ως δεύτερης κατηγορίας εκπαιδευτικοί.

«Έχουμε, δηλαδή, μια νομοθεσία η οποία καθορίζει συγκεκριμένα δικαιώματα για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που είναι αορίστου χρόνου και πολύ λιγότερα για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου. Ταυτόχρονα, δεν διασφαλίζει η νομοθεσία, ως είναι σήμερα, το δικαίωμα των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών να μην μπορούν να απολυθούν για σκοπούς πλεονασμού, όπως συμβαίνει με τους εργαζομένους στη δημόσια υπηρεσία.

Αυτό το μπάχαλο, αυτή την αδικία, έρχεται να διορθώσει η δική μας πρόταση. Η κυβέρνηση λέει ότι πήρε κάποιες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις άδειες, αλλά και σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, με τη νέα πρόταση την οποία αναμένεται να καταθέσει. Οπόταν θεωρούμε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα για να εγκριθεί αυτή η πρόταση νόμου και να διορθωθεί μια τεράστια αδικία, η οποία υφίσταται όχι με αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά νομοθετικά».

Αντιδρά ο ΔΗΣΥ

​​​​​​H πρόταση έφερε την έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Γιώργος Κάρουλλας υποστήριξε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ καταστρατηγεί το σχέδιο διορισμών, δημιουργεί προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης καθώς καταργεί το κριτήριο των εξετάσεων για παραμονή στον κατάλογο διορισίμων και περιέχει, όπως είπε, στοιχεία αντισυνταγματικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.