Άρθρο Στ. Στεφάνου: Το Κυπριακό χρειάζεται συγκροτημένη πολιτική

Του ​​Στέφανου Στεφάνου*

«Μα αφού η Τουρκία συµπεριφέρεται προκλητικά και αδιάλλακτα, µιλά πλέον ανοικτά για λύση δύο κρατών, τι είναι επιτέλους αυτό που θέλετε να κάνει ο Πρόεδρος

Λογικό το ερώτηµα. Η Τουρκία είναι µια ισχυρή περιφερειακή υπερδύναµη. Όχι όµως ανίκητη αν υπάρχει σαφής στρατηγικός στόχος και συνεπής τακτική για υλοποίησή του. Εδώ είναι που πάσχουν οι χειρισµοί του κ. Αναστασιάδη.

Κανένας δεν αρνείται ότι ο πρώτος και καθοριστικός παράγοντας για τη µη λύση είναι η Τουρκία. Χωρίς τη λύση αργά αλλά σταθερά παγιώνει την κατοχή µε τον εποικισµό, το ξεπούληµα ελληνοκυπριακών περιουσιών, την αλλαγή της δηµογραφικής σύνθεσης και του κοσµικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Με την υποβολή στις συνειδήσεις όλων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι «η µητέρα πατρίδα είναι εδώ». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα στην περίκλειστη περιοχή της Αµµοχώστου έχει αναλάβει απευθείας ο Οργανισµός Στέγασης Τουρκίας και ο ∆ήµος Ικονίου. Το χέρι της Άγκυρας στην εποχή Τατάρ βρίσκεται πλέον απροκάλυπτα παντού.

Η εµπειρία από την πορεία του Κυπριακού έχει ακυρώσει µερικές από τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται στο εσωτερικό.

Είναι ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος εργάζεται υπέρ µας.

Είναι ψευδαίσθηση ότι το στάτους κβο είναι µια σταθερή και αναλλοίωτη κατάσταση.

Είναι ψευδαίσθηση ότι η παρούσα κατάσταση δηµιουργεί ασφάλεια και σιγουριά.

Είναι ψευδαίσθηση ότι έχουµε περισσότερες από µία επιλογές για να λύσουµε το Κυπριακό.

Η επιλογή είναι µία και είναι αυτή που συµφωνήσαµε µε την τουρκοκυπριακή κοινότητα το 1977 και επαναβεβαιώθηκε µερικές φορές από τότε. Είναι η δικοινοτική, διζωνική οµοσπονδία µε πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσµατα του ΟΗΕ.

Στο Κραν Μοντανά φτάσαµε µια ανάσα πριν από τη λύση. Το ποιος έχει την ευθύνη για την αποτυχία είναι κάτι που συζητήθηκε πολύ. Από όλη αυτή τη συζήτηση κρατούµε το γεγονός ότι στην Έκθεσή του ο κ. Γκουτέρες ρίχνει την ευθύνη και στις δύο πλευρές. Σηµειώνουµε επίσης ότι ο διαπραγµατευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο κ. Μαυρογιάννης, δηµόσια παραδέχθηκε ότι έχουµε πρόβληµα αξιοπιστίας και ότι το αφήγηµά µας δεν πείθει διεθνώς.

Τέσσερα χρόνια µετά, το αδιέξοδο και το διαπραγµατευτικό κενό στο Κυπριακό φέρνουν όλο και πιο κοντά την οριστική διχοτόµηση. Για να βγούµε από τα αδιέξοδα δεν αρκεί να καταγγέλλουµε την κατοχή και την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κάτι που αναµφίβολα πρέπει να κάνουµε.

Χρειάζεται µια συγκροτηµένη πολιτική µε ανάληψη συγκεκριµένων πρωτοβουλιών που είτε θα επαναφέρουν την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων είτε θα εκτεθεί η αδιαλλαξία της.

Τι πρέπει να περιλαµβάνει αυτή η πολιτική;

Πρώτον, την επιµονή σε λύση δικοινοτικής διζωνικής οµοσπονδίας µε πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας.

∆εύτερον, επικέντρωση και συνέπεια στη θέση για συνέχιση των συνοµιλιών από κει που έµειναν στο Κραν Μοντανά και επαναβεβαίωση των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν.

Τρίτο, διαπραγµάτευση επί του πλαισίου Γκουτέρες και έκφραση ετοιµότητας για υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων µε στόχο τη σύντοµη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη.

Το φυσικό αέριο υποδεικνύεται στις Εκθέσεις του Γενικού Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών ως παράγοντας που µπορεί να δώσει δυναµική στα πράγµατα. Γι’ αυτό εµείς επιµένουµε ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να το χρησιµοποιήσει ως κίνητρο για την τουρκική πλευρά έτσι ώστε να συζητήσει µε εποικοδοµητικό τρόπο. Για τούτο καταθέσαµε συγκεκριµένη πρόταση στον κ. Αναστασιάδη, η οποία σε καµιά περίπτωση παραβιάζει τις κόκκινές µας γραµµές.

Ο ισχυρισµός του Προέδρου ότι του ζητούν να προβεί σε υποχωρήσεις χωρίς ανταλλάγµατα και µάλιστα προτού επαναρχίσουν οι συνοµιλίες είναι ανυπόστατος. Αντίθετα, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν παίρνει τίποτε προτού καταλήξουµε στη στρατηγική συναντίληψη και η Τουρκία δεν παίρνει τίποτε προτού καταλήξουµε σε συνολική λύση. Όχι απλώς ζητούµε αντάλλαγµα, ζητούµε ΤΟ αντάλλαγµα.

Η κριτική την οποία ασκεί το ΑΚΕΛ στον κ. Αναστασιάδη δεν ελαύνεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από την αγωνία µας να σωθεί η Κύπρος, να αποτραπεί ο εφιάλτης της διχοτόµησης που θα αποτελεί µόνιµη πηγή κινδύνου και ανασφάλειας.

*Γενικός Γραµµατέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy