Μια φιέστα καταδεκτικότητας και αποδοχής

«Ας φάμε!» ονομάζεται η εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα το «Κέντρο Αξιοπρέπειας» στη Λευκωσία. Το πρόγραμμα Υποστήριξης Προσφύγων διοργανώνει μια φιέστα για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, όπου όλοι από την κάθε κοινότητα καλούνται να μοιραστούν το φαγητό τους και ένα χαμόγελο. Φαγητό προσφέρει και χορηγός της εκδήλωσης.

Ο καθένας που θα παραστεί καλείται να πάρει το φαγητό που επιθυμεί να μοιραστεί με όλους όσοι θα παρευρεθούν. Στόχος της εκδήλωσης είναι να έρθουν κοντά και να γνωριστούν άνθρωποι από όλες τις κοινότητες που ζουν στην πολυπολιτισμική Κύπρο σε μια φιέστα καταδεκτικότητας και αποδοχής μέσα από το φαγητό. Το πρόγραμμα Υποστήριξης Προσφύγων Refugee Support είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες, και όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Όραμά του είναι ένας κόσμος όπου οι πρόσφυγες μπορούν να κτίσουν και να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό προσφέρει στους πρόσφυγες την ευκαιρία να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την τοπική κοινωνία. Οι υπηρεσίες που προσφέρει, καλύπτουν τα κενά που διαφαίνονται στον τομέα παροχής υποστήριξης στους πρόσφυγες.

Μέρος αυτών είναι και το πρώτο Κέντρο Αξιοπρέπειας που λειτουργεί στην Κύπρο. Το Κέντρο Αξιοπρέπειας ιδρύθηκε το 2016 και λειτουργεί στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Υποστήριξης Προσφύγων Refugee Support ως κοινοτικό κέντρο για τους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στη Λευκωσία. Αποτελεί έναν ασφαλή χώρο, όπου οι πρόσφυγες μπορούν να μάθουν, αλλά και να δημιουργήσουν. Το Κέντρο διαθέτει επίσης φιλικό προς τα παιδιά χώρο, για να παίζουν με τους γονείς τους.

Άννα Μισιαούλη