Ας φάνε παντεσπάνι

Της Ελένης Μαύρου

Η φράση «αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι» που αποδίδεται (λανθασμένα) στη Μαρία Αντουανέτα, σύζυγο του Λουδοβίκου του 16ου, ταιριάζει γάντι στην απάθεια με την οποία παρακολουθούν οι κυβερνώντες να ακριβαίνουν καθημερινά αγαθά απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων.

Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, είδαμε τις τιμές να ανεβαίνουν (σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο):

– κατά 37% στα φρέσκα λαχανικά και κατά 17% στα κατεψυγμένα λαχανικά

– κατά 29% στο αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας και κατά 16% στο βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας

– πέραν του 28% στη ζάχαρη

– πέραν του 14% στον καφέ

– πέραν του 10% στο γιαούρτι

και σε πολλά άλλα αγαθά σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Προσθέστε στα πιο πάνω την τιμή των καυσίμων που έχει ήδη αυξηθεί, την τιμή του ηλεκτρισμού που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, τις αυξήσεις στα ενοίκια και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα επιτόκια και θα έχετε ολοκληρωμένη εικόνα της αγωνίας με την οποία περιμένει το τέλος κάθε μήνα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Ως άλλη Αντουανέτα, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, μας έλεγε αρχές του καλοκαιριού ότι κάθε νοικοκυριό πρέπει να δει τα του οίκου του «και να κάνει οικονομία στην ενέργεια που χρειάζεται». Ο δε Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, υπεκφεύγει παραπέμποντας όλες τις αποφάσεις στις «δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους».

Μα οι δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους επιτρέπουν την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας, αφού τα κρατικά ταμεία έχουν γεμίσει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω ακριβώς του πληθωρισμού που διπλοπληρώνει ο κυπριακός λαός. Άστε που αν η κυβέρνηση προχωρούσε στη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών, των εταιρειών εξαγοράς δανείων και των επιχειρήσεων ενέργειας, όπως κάνουν ήδη άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι «δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους» θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες.

Δεν έφτανε η αδιαφορία των κυβερνώντων για την ακρίβεια, είχαν και τη φαεινή ιδέα να τερματίσουν τα δύο μόνο μέτρα που εφαρμόστηκαν, έστω για λίγο, για αντιμετώπιση της ακρίβειας -τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην κατάσταση που φτάσαμε δεν αρκούν οι δηλώσεις συμπάθειας από αυτούς που μας κυβερνούν. Χρειάζονται συγκεκριμένες αποφάσεις. Το ΑΚΕΛ προτείνει και διεκδικεί δύο μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα την κοινωνία: την επαναφορά των μέτρων στήριξης για το ρεύμα και τα καύσιμα και την επιδότηση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων. Άλλοι, ίσως να έχουν άλλες προτάσεις -αν και δεν ακούσαμε ακόμα κάτι συγκεκριμένο. Ας μπουν όλα πάνω στο τραπέζι και ας ληφθούν, επιτέλους, αποφάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy