Ασαφής εξακολουθεί να είναι η θέση του Πτ∆ για τις κοινές συνεδρίες των Υπουργικών Συµβουλίων Κύπρου και Ελλάδας

Η δήλωση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για κοινές συνεδριάσεις των Υπουργικών Συµβουλίων Κύπρου και Ελλάδας προκάλεσε συζητήσεις. Στις 13 Μαρτίου, ο Πρόεδρος δήλωνε από την Αθήνα ότι µε τον Κ. Μητσοτάκη «συµφωνήσαµε να καθιερώσουµε ένα θεσµοθετηµένο όργανο διακυβερνητικής συνεργασίας, το οποίο θα προβλέπει κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συµβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των δυο µας, σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Θεωρώ την απόφαση αυτή ως ιδιαίτερα σηµαντική, µια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και χρόνια».

 

Τα δύο συµπολιτευόµενα κόµµατα ∆ΗΚΟ και Ε∆ΕΚ θεωρούν ότι η δήλωση του Προέδρου είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζεται να συζητηθεί στο Εθνικό Συµβούλιο. Αντίθετη είναι η θέση του ΑΚΕΛ και του ∆ΗΣΥ που θεωρούν ότι χρειάζονται διευκρινίσεις

 

Του  Μιχάλη Μιχαήλ

Εξακολουθεί να παραµένει ασαφές το τι εννοεί ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας µε την αναφορά του σε κοινές συνεδριάσεις των Υπουργικών Συµβουλίων Κύπρου και Ελλάδας, υποστηρίζουν το ΑΚΕΛ και ο ∆ΗΣΥ, τονίζοντας ότι η συνεργασία και ο συντονισµός µεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι αναγκαίος. Το ∆ΗΚΟ και η Ε∆ΕΚ θεωρούν ότι το θέµα είναι ξεκάθαρο και δεν χρειαζόταν να τεθεί ενώπιον των κοµµάτων.

∆ιαφορετική ερµηνεία µεταξύ των συγκυβερνώντων κοµµάτων και των δύο µεγάλων κοµµάτων υπάρχει και στο άλλο θέµα που προωθεί ο Πτ∆ αναφορικά µε την ενεργό εµπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Υπενθυµίζουµε ότι σε δήλωσή του τη ∆ευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίµου, µετά τη συνάντηση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «συµφωνήσαµε να καθιερώσουµε ένα θεσµοθετηµένο όργανο διακυβερνητικής συνεργασίας, το οποίο θα προβλέπει κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συµβουλίων στην παρουσία των δυο µας, σε τακτά χρονικά διαστήµατα».

Την επόµενη µέρα των δηλώσεων του Πτ∆ και υπό την πίεση των αντιδράσεων, κυρίως από το ΑΚΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Λετυµπιώτης δήλωνε ότι «δεν πρόκειται για κοινές συνεδριάσεις σύσσωµων των Υπουργικών Συµβουλίων, αλλά για κατά καιρούς συσκέψεις µεταξύ υπουργών των δύο χωρών που έχουν το ίδιο αντικείµενο για συζήτηση θεµάτων κοινού ενδιαφέροντος».

Οι συσκέψεις όµως µεταξύ υπουργών Κύπρου και Ελλάδας για θέµατα της αρµοδιότητάς τους είναι κάτι που συνηθίζεται εδώ και πολύ καιρό. ∆εν υπήρχε, άρα, λόγος ιδιαίτερης αναφοράς από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας. Και αυτό το θέµα αναµένεται να ξεκαθαρίσει στη συνεδρία του Εθνικού Συµβουλίου.

Έπρεπε να ενηµερωθεί το Εθνικό Συµβούλιο για τις κοινές συνεδρίες των Υπουργικών Συµβουλίων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουµάς, σχολιάζοντας την εξαγγελία του Πτ∆, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι το ΑΚΕΛ ανέµενε ότι ο Πρόεδρος θα συζητούσε το θέµα µε τις πολιτικές δυνάµεις πριν εξαγγείλει κάτι για το θέµα αυτό. Αυτός, είπε, είναι ο λόγος που το ΑΚΕΛ, µε επικοινωνία του ΓΓ της Κ.Ε. µε τον Πρόεδρο, έχει ζητήσει από τις 10 Μαρτίου σύγκληση του Εθνικού Συµβουλίου ενόψει διεργασιών στο Κυπριακό.

Σηµείωσε ότι είναι από µόνο του προβληµατικό και το γεγονός ότι τη µια µέρα ο Πρόεδρος εξήγγειλε ένα πράγµα και την άλλη µέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πήρε πίσω, αλλά τους έφταιξε… το ΑΚΕΛ. Ενδεχοµένως, σηµείωσε, να έχουν αντιληφθεί αυτό που υπέδειξε εξ αρχής το ΑΚΕΛ, ότι δηλαδή είναι άλλο πράγµα η θεσµοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας και εντελώς άλλο πράγµα «οι κοινές σύνοδοι των Υπουργικών Συµβουλίων των δύο χωρών».

Επί του θέµατος αυτού, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ∆ΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι επί της αρχής ο ∆ΗΣΥ είναι θετικός σε κάθε ενέργεια που ενισχύει τη συνεργασία µε την Ελλάδα, η οποία ήδη υφίσταται.

Σηµείωσε όµως ότι επί του συγκεκριµένου αναµένουν επίσηµη πληροφόρηση, επειδή δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι έχει αποφασιστεί. Θα ήταν καλό, πρόσθεσε, να ενηµερωθεί, έστω και εκ των υστέρων, το Εθνικό Συµβούλιο για το συγκεκριµένο θέµα.

Επεσήµανε ότι είναι αλήθεια πως άλλα είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και άλλα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γι’ αυτό θα ήθελαν να δουν τι συµφωνήθηκε. Από τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, εξήγησε, δεν υπάρχει κάτι το καινούριο ή το αξιοσηµείωτο. Υπενθύµισε ότι κατά την περίοδο της προώθησης της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., όπως και σε άλλες περιπτώσεις, υπήρξε στενότατη και ουσιαστική συνεργασία µε την Ελλάδα.

Αντίθετη είναι η άποψη ∆ΗΚΟ και Ε∆ΕΚ που εκτιµούν ότι δεν υπάρχει κάτι προς διευκρίνιση, αφού η δήλωση του Προέδρου ήταν πολύ ξεκάθαρη.

Ο βουλευτής του ∆ΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι κακώς δηµιουργείται η εσφαλµένη εντύπωση ότι λέχθηκαν διαφορετικά πράγµατα από τον Πρόεδρο και τον εκπρόσωπό του.

Το συγκεκριµένο Συµβούλιο, είπε, θα λειτουργεί µε τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργούν διεθνώς αυτά τα σώµατα και σε αυτή τη λειτουργία µπορούν να ενταχθούν και οι κοινές συνεδρίες των δύο Υπουργικών Συµβουλίων.

Ανέφερε επίσης ότι τέτοια σύνοδος έγινε µεταξύ Γερµανίας και Κίνας το 2021, ενώ η Κύπρος και η Αίγυπτος, όπως και η Ελλάδα µε την Τουρκία, έχουν συµφωνήσει σε κάτι τέτοιο µεταξύ τους. Σηµείωσε επίσης ότι ο Πτ∆ περιελάµβανε την πρόνοια για τη σύσταση τού εν λόγω Συµβουλίου στο προεκλογικό του πρόγραµµα, πρόταση η οποία συζητήθηκε προεκλογικά, ενώ ήταν και εισήγηση του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος από το 2017.

Στο ίδιο µήκος κύµατος ήταν και η τοποθέτηση στη «Χαραυγή» του µέλους του Π.Γ. της Ε∆ΕΚ Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος θεωρεί ότι µετά τις διευκρινίσεις του κ. Λετυµπιώτη τα πράγµατα έχουν ξεκαθαρίσει.

Κατά την εκτίµησή του, ανέφερε, το θέµα αυτό δεν είναι κάτι που αφορά το Εθνικό Συµβούλιο. Οι δύο χώρες, είπε, µπορούν να χαράξουν κοινή πολιτική σε θέµατα κοινού ενδιαφέροντος, συντονισµού και συνεργασίας.

Η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ

Σε σχέση µε την πρόθεση του Πτ∆ να εµπλέξει ενεργά την Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Γ. Κουκουµάς είπε ότι πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι ο ρόλος του ΟΗΕ δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υποκατασταθεί από την Ε.Ε. ή οποιονδήποτε άλλον. Από κει και πέρα, πρόσθεσε, κανένας δεν διαφωνεί µε ενεργότερη εµπλοκή της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της λύσης στη συµφωνηµένη βάση και πλαίσιο, αφού η Τουρκία κατέχει έδαφος κράτους-µέλους της Ε.Ε.

Το κρίσιµο για εµάς αυτή τη στιγµή, πρόσθεσε, δεν είναι το ζήτηµα της εµπλοκής της Ε.Ε. Αυτό που αναλογεί στη δική µας πλευρά και πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος είναι να διατυπώσει πειστικά την ετοιµότητά του για επανέναρξη των συνοµιλιών στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, από το σηµείο που διακόπηκαν το 2017 µε προστασία του συνόλου του διαπραγµατευτικού κεκτηµένου.

Αν δεν γίνει αυτό, όχι µόνο δεν θα ξαναρχίσουν συνοµιλίες, αλλά η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να θεωρείται συνυπεύθυνη, αντί οι διεθνείς πιέσεις να διοχετεύονται στο δίδυµο Ερντογάν-Τατάρ. Συνέστησε επίσης στον κ. Χριστοδουλίδη ότι τώρα είναι Πρόεδρος και δεν µπορεί να µιλά γενικόλογα, όπως έκανε προεκλογικά.

Ο Χ. Γεωργιάδης είπε ότι και γι’ αυτό το θέµα πρέπει να ενηµερωθούν τα κόµµατα για τι ακριβώς έχει υπόψιν του ο κ. Χριστοδουλίδης. Η συνεργασία και η εµπλοκή της Ε.Ε. είναι επιθυµητή, σημείωσε, αλλά ο Πρόεδρος θα πρέπει να δώσει λεπτοµέρειες τόσο για τη θέση του, όσο και για το τι ακριβώς έχει κάνει προς την κατεύθυνση αυτή, αν έχει κάνει κάποια προεργασία, αν έχει βολιδοσκοπήσει κάποιους στην Ε.Ε. και ποια ανταπόκριση υπάρχει.

Ο Χρ. Παντελίδης είπε ότι είναι εφικτή η εµπλοκή της Ε.Ε., αλλά είναι και επιβεβληµένη, αρκεί να την επιδιώξουµε µε µεθοδικότητα και επιχειρηµατολογία. Είναι επιβεβληµένη για να αλλάξουµε την τουρκική στάση, κάτι που η µικρή Κύπρος αδυνατεί να κάνει από µόνη της.

Ο Γ. Γεωργίου από την πλευρά του είπε ότι η Ε∆ΕΚ υποστηρίζει ότι µέσω της Ε.Ε. πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για θετικό αποτέλεσµα στις διαπραγµατεύσεις.

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ε.Ε. Κι αυτό πρέπει να το επιδιώξει η Κύπρος και σαν µέλος της Ε.Ε.

Εκτίµησε ακόµα ότι η ενεργός παρουσία εκπροσώπου της Ε.Ε. θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της διασφάλισης ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές δίκαιο στη λύση και ότι δεν θα υπάρχουν µόνιµες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτηµένο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy