ASAP: Τα κοινωνικά δικαιώµατα γίνονται θυσία στη βιοµηχανία όπλων

Underground military storage of 155mm artillery gun shells - 3D rendering

Την περασμένη Τρίτη, τα µέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της ταχείας προώθησης του νόµου για στήριξη της παραγωγής πυροµαχικών (Act in Support of Ammunition Production – ASAP).

Ο νόµος προβλέπει ότι 500 εκατοµµύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ θα δοθούν για την επιδότηση της βιοµηχανίας όπλων, µιας βιοµηχανίας που έχει δει τις τιµές των µετοχών της να εκτινάσσονται από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Αριστερά: Αδιανόητη η σπατάλη των κονδυλίων συνοχής της ΕΕ στη βιοµηχανία όπλων

Εκ µέρους της Οµάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής, Marc Botenga (PTB/PVDA, Βέλγιο), δήλωσε ότι: «Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton θέλει να δώσει τεράστια ποσά από χρήµατα των φορολογουµένων σε εξαιρετικά κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες αλλά αρνείται οποιαδήποτε δηµοκρατική συζήτηση για το θέµα. Η πρόταση υπερβαίνει την υποστήριξη της Ουκρανίας και συµβάλλει στη δηµιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου παραγωγών όπλων, ενός στρατιωτικού-βιοµηχανικού συγκροτήµατος της ΕΕ».

Σύµφωνα µε την πρόταση, η Επιτροπή θέλει να παράγει 1 εκατοµµύριο φυσίγγια. Για τη χρηµατοδότηση αυτής της πολεµικής µηχανής προτείνει να εκτραπούν τα τόσο απαραίτητα κεφάλαια που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην οικονοµική ανάκαµψη µετά τον Covid και στην πράσινη µετάβαση.

Σε µια εποχή που πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, η επένδυση δηµοσίου χρήµατος και των κονδυλίων συνοχής της ΕΕ στη βιοµηχανία όπλων είναι αδιανόητη. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Τα υπερκέρδη από τις βιοµηχανίες όπλων θα πρέπει να φορολογηθούν και οι εταιρείες που επιδοτούνται µε χρήµατα των φορολογουµένων δεν πρέπει να πληρώνουν µερίσµατα στους µετόχους.

«Οι δηµόσιες υπηρεσίες µας υποχρηµατοδοτούνται σε όλη την ήπειρο. Αντί να µετατρέπουµε την Ευρώπη σε “οικονοµία πολέµου”, χρειαζόµαστε κοινωνικές επενδύσεις. Ας ξεκινήσουµε µια φιλόδοξη διπλωµατική πρωτοβουλία βασισµένη στο σεβασµό του διεθνούς δικαίου, προκειµένου να τεθεί τέλος στον άγριο πόλεµο στην Ουκρανία», συνέχισε ο Μποτένγκα.

Υπονοµεύονται και τα εργασιακά δικαιώµατα

Ο νόµος υπονοµεύει επίσης ρητά τα δικαιώµατα των εργαζοµένων. Το άρθρο 18 του νόµου προτείνει την παράκαµψη της οδηγίας για το χρόνο εργασίας, η οποία επιβάλλει ελάχιστες ηµερήσιες και εβδοµαδιαίες περιόδους ανάπαυσης, ετήσια άδεια, διαλείµµατα, µέγιστο εβδοµαδιαίο χρόνο εργασίας και νυχτερινή εργασία.

Σύµφωνα µε τον Μποτένγκα, η πρόταση «θυσιάζει τα κοινωνικά δικαιώµατα για τη στρατιωτικοποίηση, δίνοντας το ελεύθερο στη βιοµηχανία να εισαγάγει εβδοµάδες εργασίας άνω των 48 ωρών».

Τέλος, το άρθρο 41.2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει «δαπάνες που προκύπτουν από επιχειρήσεις µε στρατιωτικές ή αµυντικές επιπτώσεις» να χρεώνονται στον προϋπολογισµό της ΕΕ. Χαρακτηρίζοντας αυτόν το νόµο ως βιοµηχανικό έργο, η Επιτροπή επιδιώκει να παρακάµψει σκόπιµα αυτές τις διατάξεις.

Ο νόµος για την υποστήριξη της παραγωγής πυροµαχικών θα ψηφιστεί στη µίνι Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σύνοδο του Μαΐου II (31 Μαΐου/1 Ιουνίου).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy