Τα χρέη Λάρνακας και Αμμοχώστου

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί τρόπος ”μηδενισμού” των χρεών δήμων και κοινοτήτων των επαρχιών της Λάρνακας και της Αμμοχώστου προς τον ανάδοχο του ΟΕΔΑ Κόσιης.

 

Εξαντλήθηκε όπως φαίνεται η πίστωση χρόνου που έδιδε η Βουλή των Αντιπροσώπων στα Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας για κατάθεση συγκεκριμένων εισηγήσεων ως προς τις χρεώσεις των Τοπικών Αρχών, κοινοτήτων και δήμων, για τη διακομιδή των σκυβάλων. Τα Υπουργεία δρομολογούν κατάργηση του ανώτατου σημείου χρέωσης, το οποίο ανέρχεται στα 170 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε πίστωση χρόνου για να φέρει τροποποιήσεις στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το 2011, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών να δίδει διορία δεκαπέντε ημερών. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, τόνισε τη στασιμότητα που παρατηρείται στη συζήτηση για τις χρεώσεις των νοικοκυριών και υπέδειξε ότι η Επιτροπή ανησυχεί από ένα ενδεχόμενο κατάργησης των οροφών στις χρεώσεις που βάζουν οι δήμοι στα σκύβαλα. Διεμήνυσε ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί τη δημιουργία περιστατικών αυθαιρεσίας.

Στην επιτροπή φαίνεται να επικρατεί η θέση ότι θα πρέπει να παραχωρηθούν στις Αρχές τα κατάλληλα μέσα και η απαραίτητη ευελιξία ώστε να επιβάλλουν τέλη που να φέρνουν ανάκτηση του κόστους, αλλά κι από την άλλη να προστατεύουν τους δημότες τους από μια κατακόρυφη αύξηση. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών υπενθύμισε ότι οι χρεώσεις στον ΟΕΔΑ Κόσιης θα είναι υπερτετραπλάσιες απ’ ό,τι οι χρεώσεις στον Κοτσιάτη -ο οποίος ως γνωστόν σήμερα λειτουργεί παράνομακαι ουδείς δημότης, είπε, θέλει να δει το λογαριασμό του να τετραπλασιάζεται.

 

Τα χρέη δήμων και κοινοτήτων

Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας τοποθετήθηκε σε σχέση με τα χρέη των δήμων και των Κοινοτικών Συμβουλίων Λάρνακας και Αμμοχώστου προς τον ανάδοχο του ΟΕΔΑ Κόσιης, που δημιουργήθηκαν μετά την άρνησή τους να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με επίκληση τις υψηλές χρεώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί τρόπος ”μηδενισμού” των χρεών. Καταβάλλεται προσπάθεια να εξοφληθούν τα 2/3 του ποσού, ενώ ποσό ύψους 10 εκ. ευρώ δεν θα διεκδικηθεί κατά τον ίδιο. Εξάλλου γνωστοποίησε τη διαφωνία του Υπουργείου του ως προς τη συνένωση των δύο Συμβουλίων Διαχείρισης Σκυβάλων, αυτού της επαρχίας Λευκωσίας και αυτού των επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου.

Στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επανέλαβε τη θέση του για ενίσχυση των δικτύων ανακύκλωσης και διαχείρισης σκυβάλων στην πηγή κατά τρόπον που να μην πληρώνει υπέρογκα ποσά διαχείρισης σκυβάλων ο πολίτης.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου