Ασφαλτικό: «Ελλιπή και αμφιβόλου αξιοπιστίας δεδομένα – Δεν διασφαλίζουν την δημόσια υγεία και ποιότητα ζωής

Διαμαρτυρία 12 κοινοτήτων για το ασφαλτικό στην περιοχή Μιτσερού

«Η απόφαση του Υπουργικού καθόρισε τη στάση των κυβερνητικών υπηρεσιών»

 

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να προτάσσουν εμπόδια και να απαιτούν ανάκληση της απόφασης κατασκευής ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή τους μετέφεραν στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας οι κάτοικοι 12 κοινοτήτων, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας. Οι διαμαρτυρόμενοι έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή έπαρχο, Ανδρέα Χατζηπάκκο, στον οποίο επέδωσαν επιστολή, καλώντας τον να μη συγκατατεθεί στην έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Επηρεαζόμενων Κοινοτήτων «Κοινότητες Εν Δράσει» για ακόμη μια φορά δήλωσαν ξεκάθαρα την έντονη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανέγερση του ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή τους.

Όπως τόνισαν, η τοποθεσία απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από τις κατοικημένες περιοχές και αναπόφευκτα θα επηρεαστούν οι κοινότητες Αγ. Μαρίνας, Αγ. Επιφανείου, Αγ. Ιωάννη, Αγροκηπιάς, Αρεδιού, Καλού Χωριού, Κάτω Μονής, Κλήρου, Μαλούντας, Μενοίκου, Μιτσερού και Ορούντας.

Οι «Κοινότητες Εν Δράσει» διαμήνυσαν ότι η έκδοση πολεοδομικής άδειας για την κατασκευή του εργοστασίου «είναι επικίνδυνη και λανθασμένη», τονίζοντας ότι λανθασμένα επιτράπηκε η κατ’ εξαίρεση βιομηχανική ανάπτυξη που σχετίζεται λειτουργικά με τις λατομικές δραστηριότητες.

Κατά τη συνάντησή της με τον αν. έπαρχο η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αυτή που καθόρισε τη στάση των κυβερνητικών υπηρεσιών απέναντι στο θέμα και απηύθυναν έκκληση ώστε να μην παραχωρηθεί η άδεια οικοδομής, αφού αυτή αποτελεί και την τελευταία έγκριση που απαιτείται, ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση του εργοστασίου. Παραπέμπουν για το σκοπό αυτό στην Τελική Έκθεση Αξιολόγησης της Ομάδας Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Ιούνιος 2021), σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα της μελέτης που υπέβαλε η εταιρεία «στηρίζονται σε ελλιπή και αμφιβόλου αξιοπιστίας δεδομένα και ως εκ τούτου δεν οδηγούν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τη διασφάλισης της δημόσιας υγείας και ποιότητας της ζωής των επηρεαζόμενων αποδεκτών».

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία των λατομείων, καθώς και από την παρουσία σφαγείων. Σημειώνουν ότι σε κάθε κοινότητα λειτουργούν δημοτικά σχολεία και ένα περιφερειακό γυμνάσιο, που μετρούν περίπου 1.000 μαθητές συνολικά, γι’ αυτό και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν καμία άλλη εξέλιξη πέρα από ανάκληση της απόφασης για κατασκευή του εργοστασίου, καθώς δεν τους καλύπτει η υπόσχεση για λήψη εποπτικών μέτρων. Δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Παραλαμβάνοντας την επιστολή των κοινοτήτων, ο αν. έπαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι θα εξετάσουν με προσοχή όσα αναφέρονται σε αυτή και ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινοτικών Αρχών.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μίας διαδικασίας που ξεκίνησε εδώ και πάνω από ένα χρόνο», είπε ο κ. Χατζηπάκκος και πρόσθεσε ότι «έχουν ήδη γίνει οι περιβαλλοντικές μελέτες, έχει εκδοθεί η πολεοδομική άδεια και τώρα εξετάζεται η άδεια οικοδομής, που αφορά στις παραμέτρους του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.