Ασήκωτες οι ευθύνες της κυβέρνησης για σιτηρά-κτηνοτροφία – Αρνείτο στήριξη ο Καδής πριν ένα μήνα

Στη συνάντηση ο υπουργός εξήγγειλε οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους, ενώ πριν 1 μήνα αρνείτο

Ασήκωτες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις τιμές στα σιτηρά και την κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία, καθώς 7 μήνες μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών και τη διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων, δεν έπραξε απολύτως τίποτα, αφήνοντας τα πράγματα να οδηγηθούν στη σημερινή κατάσταση.

Μάλιστα η μη στήριξη των κτηνοτρόφων ήταν πολιτική απόφαση, την οποία ο υπουργός είπε ενώπιον της Βουλής πριν 1 μήνα. Ωστόσο φαίνεται ότι οι αντιδράσεις του αγροτικού κινήματος και ο φόβος για γενική αναταραχή λόγω της μετακύλισης της αύξησης σε όλα σχεδόν τα βασικά προϊόντα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους κατευνασμού της λαϊκής αντίδρασης.

Οι συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι Αγροτικές Οργανώσεις (Α.Ο.) σε Παρεκκλησιά και Ποταμιά άναψαν το πράσινο φως για διαβούλευση με τον υπουργό, ενώ αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, θα κατέλθουν σε κινητοποιήσεις.

Χθες ο υπουργός κάλεσε σε διαβούλευση της Α.Ο., κατά την οποία τις ενημέρωσε ότι το θέμα στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ συζητήθηκε και απασχολεί είδη 19 κράτη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΕΚΑ, Πανίκο Χάμπα, φαίνεται ότι εξασφαλίζεται έγκριση από την ΕΕ για να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να στηρίξουν οικονομικά τους πληγέντες από την αύξηση στα σιτηρά. Επίσης παρουσιάστηκε μελέτη για τους 4 κλάδους της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία), η οποία, όπως είπε ο Π. Χάμπας, «τεκμηριώνει ακριβώς αυτά που έλεγε το αγροτικό κίνημα με στοιχεία: ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλες ζημιές και ότι χρειάζονται οικονομική στήριξη».

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι αφού τεκμηριωθούν τα στοιχεία, το κράτος θα πρέπει να δώσει οικονομική βοήθεια και στους 4 κλάδους. Αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα συνεχιστεί η διαβούλευση και θα εξαγγελθεί το ύψος της οικονομικής στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Γεωργίας κλήθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας να απαντήσει κατά πόσον προτίθεται να στηρίξει τους κτηνοτρόφους από το ήδη διαφαινόμενο πρόβλημα. Ωστόσο απάντησε ότι η όποια βοήθεια θα παρθεί από τις φορολογίες των πολιτών, «άρα δεν βλέπω το λόγο γιατί τούτη η αύξηση του κόστους να μη μετακυλιστεί στο τελικό προϊόν.

Ούτως ή άλλως θα το πληρώσουν οι πολίτες». Μάλιστα, ανέφερε ότι «η αγορά μπορεί να ρυθμιστεί από μόνη της». Πρόσθεσε ότι «αν κριθεί ότι πρέπει να παρέμβουμε, θα το πράξουμε μετά από διαβούλευση», κάτι που δείχνει ότι μπορούσαν να δράσουν αλλά δεν το έκαναν προηγουμένως.

Ακόμα, σύμφωνα με τον Π. Χάμπα, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν τηρήθηκε η πρόνοια της νέας νομοθεσίας για τα στρατηγικά αποθέματα και ότι ο υπουργός αναμένει από τη Νομική Υπηρεσία γνωμάτευση για να εκδώσει διάταγμα διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων 4% από τους εμπόρους σιτηρών. Επίσης ο υπουργός είπε ότι θα οριστεί άμεσα η συμβουλευτική επιτροπή για τα στρατηγικά αποθέματα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο υπουργός θα έπρεπε να πράξει και τα δύο πιο πάνω από τον περασμένο Μάρτιο.

Επίσης οι Α.Ο. έθεσαν και την επαναλειτουργία των σιλό Λεμεσού και ζήτησαν να μπει πλαφόν στις τιμές των σιτηρών.

Προηγουμένως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, τα έριξε όλα στον διεθνή παράγοντα.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.