Ασήκωτο το φορτίο για τους μικρομεσαίους, αφού χωρίς έμπρακτη στήριξη οδηγούνται στην καταστροφή

  • Οι επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και η ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να  βαραίνουν τους μικροεπιχειρηματίες
  • Βουτηγμένοι στα χρέη δηλώνουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικού εμπορίου και γενικότερα των μικροεπιχειρήσεων
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως και οι χώροι εστίασης, βρίσκονται σε μια συνεχή πορεία καταστροφής
  • «Χάσαμε τα Χριστούγεννα όπως και το Πάσχα, που αποτελούσαν τις καλύτερες περιόδους και τώρα βάλαμε πολύ μεγάλα ξεπουλήματα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να δουλεύει»
  • «Με την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις τα ψώνια σε καταστήματα, που άλλοτε αποτελούσαν συνήθεια και τρόπο ζωής, αποτελούν σήμερα πολυτέλεια»
  • Τα ενοίκια συνεχίζουν να παραμένουν πολύ ψηλά, ενώ έρχονται και οι μηνιαίοι λογαριασμοί  υπηρεσιών, δημοτικοί και άλλοι φόροι, που δεν δίνουν καμία ανάσα στους καταστηματάρχες

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Μπορεί να έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, μπορεί το λιανικό εμπόριο να ξανασήκωσε ρολά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα πλέον βαίνουν καλώς, ότι ο κόσμος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει γυρίσει σελίδα και συνεχίζει από εκεί που βρισκόταν πριν από έναν και πλέον χρόνο, όταν ο κορονοϊός και τα απαγορευτικά διατάγματα, που οδήγησαν σε παράλυση επαγγελματικές και κοινωνικές συνήθειες και δραστηριότητες, ήταν έννοιες άγνωστες στην Κύπρο.

Αντίθετα, οι αρνητικές οικονομικές και άλλες επιπτώσεις της πανδημίας και το μεγάλο τίμημα που πλήρωσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν για πολύ ακόμα καιρό να βαραίνουν τους καταστηματάρχες λιανικού εμπορίου και γενικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσες, δηλαδή, άντεξαν και δεν υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων είτε να περιορίσουν δραματικά τον κύκλο δραστηριοποίησής τους, είτε, ακόμα χειρότερα, να βάλουν οριστικά λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, αφού δεν είχαν από πού να κρατηθούν.

Αν και τα προβλήματα που επισωρεύτηκαν αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε παγκύπρια κλίμακα, ωστόσο τα μεγαλύτερο τίμημα φαίνεται να το πληρώνει η Λεμεσός, η οποία, εκτός των άλλων, υπήρξε ιδιαίτερος στόχος στο φάσμα των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν κι αυτό λόγω της επιδημιολογικής εικόνας με τα αυξημένα κρούσματα που είχαν καταγραφεί κάποιες φορές.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, έτσι όπως την περιέγραψαν καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια της πόλης και μίλησαν στη «Χαραυγή», είναι πραγματικά καταθλιπτική. Άλλωστε είναι κάτι που αβίαστα το αντιλαμβάνεται κάποιος περπατώντας στην πόλη, καθώς ελάχιστη είναι η κίνηση.

«Χάσαμε τα Χριστούγεννα όπως και το Πάσχα, που αποτελούσαν τις καλύτερες περιόδους και τώρα, με το άνοιγμα των καταστημάτων, βάλαμε πολύ μεγάλα ξεπουλήματα με την ελπίδα ότι θα προσελκύαμε τον κόσμο να κατεβεί για ψώνια και να μπορέσει η αγορά να κινηθεί μετά από τόσους μήνες αδράνειας και ζημιάς, αλλά αυτό δεν φαίνεται να δουλεύει», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Και η εξήγηση που δίνεται είναι ότι «ο κόσμος έχει τα οικονομικά του προβλήματα που του επιβάλλουν να σκέφτεται διπλά πού θα δώσει προτεραιότητα στα έξοδά του».

Μέσα στη δική τους απόγνωση, οι καταστηματάρχες κατανοούν ότι «με την κρίση που μαστίζει τον τόπο τα τελευταία χρόνια και την ανεργία, μεγάλος πληθυσμός στηρίζει την επιβίωσή του στα πενιχρά επιδόματα που δίνονται από το κράτος, με τα οποία ο κόσμος δεν ξέρει πού να τρέξει να κλείσει τρύπες, οπότε τα ψώνια, που άλλοτε αποτελούσαν συνήθεια και τρόπο ζωής, αποτελούν σήμερα πολυτέλεια».

Βουτηγμένοι στα χρέη δηλώνουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικού εμπορίου και γενικότερα μικροεπιχειρήσεων, αφού, όπως αναφέρουν, «κάποια μικρά κεφάλαια που μπορεί να είχαν στη διάθεσή τους, με την κρίση της πανδημίας δεν έμεινε τίποτε».

Επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι τα «αλλοπρόσαλλα περιοριστικά μέτρα με το συνεχές άνοιξε-κλείσε» λειτούργησαν χαοτικά, αφού «εκεί που αγοράζαμε εμπόρευμα και λέγαμε ότι επιτέλους θα μπορέσουμε να δουλέψουμε για να βγάλουμε τα σπασμένα… έρχονταν νέα μέτρα, κατεβάζαμε από την αρχή τα ρολά και το εμπόρευμα, το οποίο λόγω και αλλαγής της σεζόν έμεινε αδιάθετο στις αποθήκες».

Συνεχείς υποχρεώσεις και πληρωμές με μηδέν εισπράξεις

Οι μικρομεσαίοι στο σύνολό τους επισημαίνουν και το γεγονός ότι πέραν από τη στασιμότητα που παρουσιάζει η κίνηση της αγοράς, έχουν να παλέψουν και με τα σταθερά έξοδα, τα οποία και στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων αλλά και τώρα δεν σταμάτησαν να τρέχουν, καθιστώντας την προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν πολύ δύσκολη. Και αναφέρονται, βέβαια, στα ενοίκια που παραμένουν συνέχεια πολύ ψηλά, τους μηνιαίους λογαριασμούς υπηρεσιών, τους δημοτικούς και άλλους φόρους.

Σταθερές οικονομικές υποχρεώσεις που σε καμιά περίπτωση μπορούν να αποφύγουν. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «όταν δεν εισπράττεις, αλλά μόνο πληρώνεις, αντιλαμβάνεστε πού μπορεί να οδηγηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου, μια μικρομεσαία επιχείρηση. Πραγματικότητες που δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταλάβει και να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση».

Οι επηρεαζόμενοι επαγγελματίες υποδεικνύουν την άμεση ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις και δράσεις από το κράτος, ώστε να επανέλθει ο τουρισμός, που ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο αποτελούσε πάντα σημαντικό παράγοντα ανάσας της αγοράς. «Αν μείνουμε μόνο με τους Κύπριους καταναλωτές, οι οποίοι, όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, έχουν τα δικά τους διογκωμένα οικονομικά και άλλα προβλήματα, τότε η κατάσταση όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί, αλλά θα επιδεινωθεί, με κίνδυνο την ολική καταστροφή του λιανικού εμπορίου και κατ’ επέκταση την εξαφάνιση των μικρομεσαίων».

Ουσιαστική στήριξη και όχι ημίμετρα

Ξεκάθαρη είναι εκτίμηση που διατυπώνεται από την ΠΟΒΕΚ για την κατάσταση στην οποία αφέθηκαν να οδηγηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα το λιανικό εμπόριο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στις χιλιάδες κόσμου που σηκώνει όλο το βάρος.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως και οι χώροι εστίασης, βρίσκονται σε μια συνεχή πορεία καταστροφής λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την πανδημία αλλά και γενικότερα εξαιτίας της αντιμετώπισης που τυγχάνουν από το κράτος», αναφέρει κατηγορηματικά ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας της Οργάνωσης, Κυριάκος Μουστάκας, επισημαίνοντας την έλλειψη της απαραίτητης στήριξης, η οποία γίνεται πρόξενος απανωτών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Τονίζοντας ότι οι μικρομεσαίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας κι αν αφεθούν στη μοίρα τους θα είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις για τον τόπο, ο κ. Μουστάκας επισημαίνει ότι αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, αν θέλει να συνεχίσουν να υπάρχουν οι μικρομεσαίοι, να αναλάβει τις ευθύνες, να αφήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξη αυτών των ανθρώπων με συγκεκριμένα μέτρα.

Ειδικότερα, όπως υποδεικνύει, επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί ένα συνολικό και σχέδιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο να ανταποκρίνεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, να δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα των ψηλών ενοικίων και των μεγάλων λειτουργικών δαπανών, είτε με επιδοτήσεις είτε με άλλους τρόπους, να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και βέβαια να εφαρμοστούν νομοθεσίες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων από εξώσεις και εκποιήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy